Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SR w Kielcach z 30 grudnia 2024 r., IV U 861/24
…W myśl art. 7 tejże ustawy zasiłek chorobowy przysługuje również osobie, która stała się niezdolna do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała: 1) nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego; 2) nie…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 14 listopada 2024 r., VIII U 1304/24
…1 oraz art. 3a ust. 1 i 4, art. 6 pkt 1, art. 5a ust. 1, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 16 ust. 1 pkt 1, a także art. 8 ust. 1, 2 i 2a, art. 17 ust. 1, 2, 3 oraz art. 37 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2024 r., poz. 90późn. zm.), stwierdził ustanie ubezpieczenia…
SAOS - Wyrok SO w Suwałkach z 13 listopada 2024 r., III U 241/24SAOS
- Wyrok SO w Szczecinie z 12 listopada 2024 r., VI U 1213/23
…Ubezpieczony zaskarżonej decyzji zarzucił naruszenie art. 7 w zw. z art. 77 k.p.a. w zw. z art. 62 ust. 1 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , poprzez błędną ocenę dowodów tj. nieprawidłowe przyjęcie, że ze względu na fakt zatrudnienia w okresie od 19 do 24 lutego 2010 na ½ etatu ubezpieczenie społeczne…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 30 października 2024 r., VIII U 2113/23
…podleganie ubezpieczeniu, z zastrzeżeniem ust. 3 . W myśl art. 7 ust.1 ww ustawy ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny, 2) domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 17 października 2024 r., VIII U 937/24
…Stosownie do treści art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. z 2024 r. poz. 90), ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 3 września 2024 r., VIII U 1224/24
…Na wstępie przypomnienia wymaga, iż w myśl art. 7 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 90 z późn. zm., dalej: ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników ), ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik,…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 28 sierpnia 2024 r., III AUa 18/24
…Stosownie do art. 7 ust. 1 oraz art. 16 ust. 1 i 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu, macierzyńskiemu, emerytalnemu oraz rentowemu podlega rolnik lub domownik rolnika, jeżeli nie podlega on innemu ubezpieczeniu społecznemu.
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 14 sierpnia 2024 r., III AUa 907/23
…Stosownie do art. 7 ust. 1 oraz art. 16 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników ( Dz.U. 2024 poz. 90 tekst jednolity ze zmianami) ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu, macierzyńskiemu, emerytalnemu oraz rentowemu podlega rolnik lub domownik rolnika, jeżeli nie podlega on…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 6 sierpnia 2024 r., III AUa 416/23
…Sąd Okręgowy uznał, iż odwołanie ubezpieczonego nie zasługiwało na uwzględnienie podnosząc, że w myśl art. 7 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. z 2022r. poz. 933), ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: rolnik,…
SAOS - Wyrok WSA w Łodzi z 24 maja 2024 r., II SA/Łd 136/24 za organem
…wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt 2-15 u.p.s. lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy społecznej. Według Kolegium, Z. S. jest co do zasady osobą uprawnioną do przyznania wsparcia w formie zasiłku celowego, ponieważ spełnia tzw. kryterium dochodowe.
CBOSA - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 21 maja 2024 r., VII U 408/23
…Zarzucił naruszenie: - art. 3a ust. 4 w zw. z art. 7 i 16 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników poprzez ich niewłaściwe zastosowanie i uznanie, że doszło do ustania obowiązku ubezpieczenia od dnia następującego po dniu, w którym wydana została decyzja o przyznaniu odwołującej się…
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 21 marca 2024 r., III AUa 743/22
…organu, byłoby oczywistym naruszeniem zasad wyrażonych w art. 7 i 8 k.p.a. (wyrok WSA w Warszawie z 26.10.2004 r., sygn. akt IV SAB 431/03). W niniejszej sprawie nie ma podstaw, by zakładać, że przesyłka zaginęła w placówce organu, ponieważ mogła zaginąć wcześniej.
SAOS - Wyrok SO w Kaliszu z 29 lutego 2024 r., V U 18/24
…Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2024 r., poz. 90) ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 12 lutego 2024 r., VIII U 869/23
…Stosownie do treści art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników /według stanu prawnego obowiązującego na dzień wydania spornej decyzjiDZ. U. (...) poz. 208 ze zm. /, ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo…
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 7 lutego 2024 r., III AUa 1566/22
…Zaskarżonemu wyrokowi zarzucił: 1.naruszenie przepisu prawa materialnego art. 7 ust. 1 oraz art. 16 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników w brzmieniu obowiązującym od 2 maja 2004 r. poprzez przyjęcie, iż Odwołujący podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników od dnia 1 lipca…
SAOS - Wyrok WSA w Łodzi z 6 lutego 2024 r., II SA/Łd 890/23 za organem
…maja 2023 r., znak: PS.4102.785B.2023 wydaną na podstawie art. 7, art. 8, art. 17 ust. 1 pkt 5, art. 39, art. 106 ust. 1 i ust. 4, art. 107, art. 109, art. 110 ust. 7 i ust. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (tekst jedn.
CBOSA - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 2 lutego 2024 r., VII U 1315/23
…i przy załatwianiu sprawy słusznego interesu jednostki ( art. 7 k.p.a. ) oraz zasady udzielania informacji faktycznej i prawnej oraz niezbędnej informacji prawnej stronom i uczestnikom postępowania, a co wyraża się w usunięciu skarżącej z ubezpieczenia społeczne rolników w okresie od 21 do 31 października 2009 r. oraz…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 31 stycznia 2024 r., VIII U 1771/23
…3a ust. 1 i art. 6 pkt 1, art. 5a ust. 1, art. 5b ust. 1, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 16 ust. 1 pkt 1, a także art. 8 ust. 1, 2 i 2a, art. 17 ust. 1,2 i 3 oraz art. 37 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2023 r., poz. 208 z późn. zm.), art. 7b oraz 146 § 1 ustawy z…
SAOS - Wyrok SO w Piotrkowie Trybunalskim z 29 grudnia 2023 r., V U 395/23
…W myśl art. 7. ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników -ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1)rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny, 2)domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1 jeżeli ten rolnik lub…
SAOS