Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 28 września 2026 r., VIII Ua 37/26SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 25 września 2026 r., VIII U 518/26
…Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 1770 ze zm. dalej: ustawa o ubezpieczeniu rolników, u.s.r.) ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków…
SAOS - Wyrok SO w Kaliszu z 20 maja 2026 r., V U 1245/25
…Sąd zważył co następuje : Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 197 z późn. zm.) ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 5 marca 2026 r., IV U 1097/25
…Art. 7 ustawy, zasiłek chorobowy przysługuje również osobie, która stala się niezdolna do pracy po ustaniu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała nie później niż 14 dni od ustania ubezpieczenia chorobowego.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 lutego 2026 r., VIII U 2026/25
…Zgodnie z art. 7 ust. 1 pkt 1 ustawy z 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jedn.: Dz.U. z 2024 r., poz. 90 ze zm.) dalej ustawa o u.s.r., ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytkowy rolnych powyżej 1 ha…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 13 lutego 2026 r., VII U 1954/25
…Wynikało to z przepisów art. 7 ust. 1 oraz art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jedn. Dz. U. z 201r. poz. 2336 ze zm.) , które wskazują, że ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu, macierzyńskiemu, emerytalnemu oraz rentowemu podlega rolnik, jeżeli nie podlega innemu…
SAOS - Wyrok SO w Bydgoszczy z 22 stycznia 2026 r., VI U 2106/25
…Prezes KRUS, działając na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 16 ust. 1 pkt 1, art. 5b ust. 1 w zw. z art. 3a ust. 1, art. 8 ust. 1, 2 i 2a w zw. z art. 17 ust. 1 i 3 i art. 37 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników stwierdził ustanie ubezpieczenia…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 22 stycznia 2026 r., VIII U 1155/25
…ust. 1 pkt 1, art. 4 ust. 1 i2 , art. 5 art. 6 pkt 1 i3 , art. 7 ust. 1 pkt 1 , art.16 ust. 1 pkt 1 i ust. 3, art. 8 ust. 1,2 i2a , art. 17 ust. 1 i 3, art. 38 pkt. l ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2025 r. poz. 197), potwierdził podleganie ubezpieczeniu: I. wypadkowemu,…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 17 grudnia 2025 r., III AUa 752/25
…Zwrócił na to uwagę Sąd Najwyższy, stwierdzając , że w przypadku spełnienia przesłanek wskazanych w art. 7 i 16 ustawy o ubezpieczeniu społecznemu rolników , decyzja organu rentowego ma charakter jedynie deklaratoryjny (zob.m.in. w postanowieniu z 11 marca 2008 r., I UK 130/08) . Przepisy art. 37 ust. 1 i 2 ustawy o…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 26 listopada 2025 r., III AUa 498/24
…Jako podstawę prawną rozstrzygnięcia Sąd Okręgowy podał art. 7 ust. 1 oraz art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 90), zgodnie z którym ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy rolnik,…
SAOS - Wyrok SO w Kaliszu z 25 sierpnia 2025 r., V U 304/25
…od dnia 01 listopada 2024 r. Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. 2025 r. poz. 197) ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 9 lipca 2025 r., VIII U 2309/24
…Stosownie do treści art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. z 2025 r. poz. 197 z późn. zm.), ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1. rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 7 lipca 2025 r., VIII U 454/25
…Stosownie do treści art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (według stanu prawnego obowiązującego na dzień wydania spornej decyzji – t.j. Dz.U. z 2024 r. poz. 90 z późn. zm.), ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1. rolnik, którego…
SAOS - Wyrok SA w Krakowie z 17 czerwca 2025 r., III AUa 875/23
…Przywołał Sąd treść przepisów art. 7 i art. 16 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2022 r. poz. 933 ze zm.), wskazujących na podleganie ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu, macierzyńskiemu i emerytalno - rentowemu przez rolnika lub domownika rolnika z mocy ustawy, jeżeli…
SAOS - Wyrok SO w Ostrołęce z 24 kwietnia 2025 r., III U 470/24
…(obowiązkowy i dobrowolny) powstaje z mocy ustawy ( art. 7 oraz art. 16 ustawy z 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników ), więc decyzje dotyczące objęcia określonym ubezpieczeniem społecznym mają charakter deklaratywny. Zgodnie z art. 7 ust. 1 i 2 oraz 16 ust. 1 pkt. 1 i 2 ustawy z 20.12.1990 r. o…
SAOS - Wyrok SO w Bydgoszczy z 3 kwietnia 2025 r., VI U 505/24
…2015 r. do dnia 30 grudnia 2016 r. Stosownie do treści art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników , ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 marca 2025 r., VIII U 810/24
…Jak stanowi art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jedn. Dz. U. z 2025 r. poz. 197) ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział…
SAOS - Uzasadnienie SO w Gliwicach z 12 marca 2025 r., VIII U 1222/24
…2) ubezpieczenie emerytalno-rentowe Po myśli art. 7 ust. 1 tej ustawy ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy: 1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny, 2) domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1 - jeżeli…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 26 lutego 2025 r., VII U 987/24
…które miały wpływ na wynik sprawy, co dotyczy art. 7, art. 9, art. 77 § 1, art. 80 kodeksu postępowania administracyjnego , poprzez zaniechanie zebrania i w sposób wyczerpujący rozpatrzenia całego dostępnego materiału dowodowego, bez rzetelnego rozpoznania stanu faktycznego sprawy i zastosowania odpowiednich…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 10 stycznia 2025 r., VIII U 1246/24
…społecznemu rolników, zgodnie z art. 5a ust. 1, art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 3 , od 1 stycznia 2024 r. wg. art. 3a ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników . (decyzja k. 127-128 akt (...) ) I. W. odwołałą się od powyższej decyzji, wskazując, że w okresie od 21 grudnia 2023 r. do 4 kwietnia 2024 r. była…
SAOS