Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 14 ust. 2 ustawa o systemie ubezpieczeń społecznychWyczyść filtry

72 dokumenty

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 14 grudnia 2017 r., IV U 367/17

    …w razie choroby i macierzyństwa a także na treść art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych podał, że ubezpieczona nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 01.03.2017r. ponieważ za marzec 2017 roku nie została opłacona należna składka na ubezpieczenie w…

    SAOS
  2. Uzasadnienie SO w Łodzi z 14 grudnia 2017 r., VIII Ua 125/17

    …nie podlegała ona dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu ( art.14 ust.2 pkt.2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ). Wobec powyższego prawomocnie ustalono, że W. M. , jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresach od dnia 1 sierpnia 2012 roku…

    SAOS
  3. Zarządzenie SR Szczecin-Centrum w Szczecinie z 13 grudnia 2017 r., IX U 797/15

    …Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 2 ww. ustawy ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie lub opłacono składkę w niepełnej wysokości.

    SAOS
  4. Wyrok SA w Białymstoku z 5 grudnia 2017 r., III AUa 623/17

    …prowadzącymi pozarolniczą działalność gospodarczą i do art. 14 ust. 1, 1a, ust. 2 i art. 47 ust. 1 dotyczących objęcia tych osób dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym oraz ustania tego ubezpieczenia. W świetle tych przepisów, koniecznym warunkiem objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym i podlegania mu jest…

    SAOS
  5. Wyrok SA w Poznaniu z 5 grudnia 2017 r., III AUa 2211/16

    …do dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego reguluje art. 14 ustawy, zgodnie z którym: „ 1. Objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem…

    SAOS
  6. Uzasadnienie SO w Łodzi z 30 listopada 2017 r., VIII U 179/17

    …Zgodnie z art. 14 ust. 1 objęcie osób prowadzących pozarolniczą działalność dobrowolnym ubezpieczeniem następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem ust. 1a. W myśl ust. 2 art. 14 dobrowolne ubezpieczenie…

    SAOS
  7. Wyrok SO w Olsztynie z 27 listopada 2017 r., IV Ua 64/17

    …Art. 14 ust. 1 cyt. ustawy przewiduje, iż objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. Płatnik składek jest obowiązany do informowania Zakładu o każdorazowej zmianie danych w…

    SAOS
  8. Wyrok SR w Łomży z 24 listopada 2017 r., IV U 143/17

    …Zaskarżonym decyzjom zarzuciła naruszenie: - art. 14 ust.2 pkt.2 ustawy z dnia 13.10.1998r.o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez jego błędne zastosowanie i uznanie, że na dzień powstania niezdolności do pracy, w okresach wskazanych w decyzjach, nie podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu i z tego powodu…

    SAOS
  9. Wyrok SA w Łodzi z 21 listopada 2017 r., III AUa 60/17

    …Decyzja organu rentowego narusza treść art. 58 § 2 k.c. oraz art.14 ust.2 pkt. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych . W odpowiedzi z dnia 28 kwietnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o oddalenie odwołania. Zaskarżonym wyrokiem z dnia 14 listopada 2016 r., sygn. akt: V U 657/16, Sąd Okręgowy w…

    SAOS
  10. Wyrok SO w Gliwicach z 20 listopada 2017 r., IX U 1016/17

    …Zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13.10.1998r o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2017, poz. 1778)…w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie.

    SAOS
  11. Wyrok SA w Białymstoku z 15 listopada 2017 r., III AUa 325/17

    …w B. na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1 i 1a, art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2015 r., poz. 121 z późn.zm.) stwierdził, że M. K. (1) jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlegał dobrowolnie…

    SAOS
  12. Wyrok SA w Białymstoku z 14 listopada 2017 r., III AUa 340/17

    …podstawie art. 83 ust. 1 pkt. 2, art. 10, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1 i 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , stwierdził, że A. B. jako osoba kontynuująca ubezpieczenia: - podlega dobrowolnie ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym w okresach: od 01.11.2005 r. do 31.01.2009 r., od…

    SAOS
  13. Wyrok SR w Świdnicy z 7 listopada 2017 r., IV U 18/17

    …Zgodnie z treścią art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ((t.j.: Dz.U. z 2016 r., poz. 963 ze zm.) dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej…

    SAOS
  14. Wyrok SO w Olsztynie z 31 października 2017 r., IV U 1166/17

    …podstawę prawną organ rentowy wskazał art. 83 ust. 1 i art. 14 ust. 2 punkt 2 ust. 2a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.). W wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego na okoliczność podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu…

    SAOS
  15. Uzasadnienie SO w Łodzi z 23 października 2017 r., VIII Ua 65/17

    …Zgodnie z dyspozycją art.14 ust.1 ww. ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowym i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony.

    SAOS
  16. Wyrok SO w Olsztynie z 20 października 2017 r., IV Ua 55/17

    …Art. 14 ust. 1 cyt. ustawy przewiduje, iż objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. Płatnik składek jest obowiązany do informowania Zakładu o każdorazowej zmianie danych w…

    SAOS
  17. Wyrok SA w Gdańsku z 19 października 2017 r., III AUa 520/17

    …Przystępując do merytorycznego rozpoznania sprawy Sąd Okręgowy wskazał, że zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami,…

    SAOS
  18. Wyrok SO w Piotrkowie Trybunalskim z 17 października 2017 r., V Ua 9/17

    …Wszak art. 14 ust. 1 ustawy zasiłkowej stanowi, że objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony.

    SAOS
  19. Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 17 października 2017 r., VII Ua 62/17

    …ponieważ organ rentowy nieprawidłowo zastosował przepis art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz. U. z 2016 r., poz. 963 ). Zgodnie z przepisem art. 14 ust. 2 pkt. 1 ustawy dobrowolne ubezpieczenia emerytalne, rentowe i chorobowe ustają od dnia wskazanego we…

    SAOS
  20. Wyrok SA w Warszawie z 4 października 2017 r., III AUa 555/16

    …Wskazując na treść art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej, Sąd pierwszej instancji uznał, że opłacenie składki na ubezpieczenie chorobowe za wskazany wyżej okres po terminie, z mocy samego prawa spowodowało wyłączenie B. W. z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

    SAOS