Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SA w Warszawie z 9 września 2026 r., III AUa 1441/25SAOS
- Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 10 sierpnia 2026 r., VII Ua 25/25SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 8 lipca 2026 r., VIII U 2327/25
…Brzmienie przepisu art. 14 ust. 1 ustawy systemowej zakłada, że objęcie dobrowolnymi ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi następuje od dnia wskazanego odpowiednio w zgłoszenia, o którym mowa w art. 36 ust. 14, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym zgłoszenie zostało złożone w Zakładzie.
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 25 czerwca 2026 r., VI U 347/25
…ile organ wyraził zgodę na opłacenie składki po terminie ( art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ). Po 1 stycznia 2022 r. zerwano z tą zasadą i zasadą jest, że ubezpieczony podlega ubezpieczeniom od daty podanej w zgłoszeniu.
SAOS - Wyrok SO w Kaliszu z 19 czerwca 2026 r., V U 92/26
…Zgodnie z art. 14 ust. 1 cyt. ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych objęcie dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem , nie wcześniej jednak niż od dnia , w którym wniosek został złożony, a w myśl ust 1a tego przepisu objęcie dobrowolnie tym…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 16 czerwca 2026 r., VII Ua 57/25
…na Organie rentowym; 2. naruszenie prawa materialnego, tj. art. 14 ust. 1 i la ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez błędną wykładnię polegającą na przyjęciu, że objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym może nastąpić także przed datą złożenia wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem w sytuacji gdy nie…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 15 maja 2026 r., VII Ua 69/25
…do zmiany tytułu ubezpieczenia (art. 9 ust. 1c w zw. z art. 14 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 11 ust. 2 ustawy systemowej). Organ rentowy wskazywał, że warunkiem objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym z tytułu prowadzenia działalności po ustaniu zasiłku macierzyńskiego jest złożenie stosownego wniosku na…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 15 maja 2026 r., VI U 5/26
…Z kolei zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2022r., poz. 1009; dalej też jako ustawa systemowa) w jej brzmieniu sprzed dnia 1 stycznia 2022 roku, dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 12 maja 2026 r., VII U 924/23
…(...) . Przedmiotowej decyzji zarzuciła: 1. naruszenie art. 14 ust. 1 i 1a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez jego błędne zastosowanie, tj. mimo złożenia odpowiedniego wniosku, w terminie, nie wydano decyzji o podleganiu dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w terminie od dnia 26 sierpnia 2017 r. do 24…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 22 kwietnia 2026 r., VII Ua 46/25
…Zgodnie zaś z art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2022r., poz. 1009: dalej jako ustawa systemowa) w jej brzmieniu sprzed dnia 1 stycznia 2022 roku, dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie…
SAOS - Wyrok SO w Bydgoszczy z 16 kwietnia 2026 r., VI U 95/25
…Odwołująca podnosiła, że zaskarżona decyzja nie jest zgodna z prawem, bowiem narusza art. 14 ust. 2 ustawy systemowej. Zgodnie z brzmieniem art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej obowiązującym do 31 grudnia 2021 roku ubezpieczenie chorobowe ustawało od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w…
SAOS - Wyrok SO w Piotrkowie Trybunalskim z 17 marca 2026 r., V U 621/25
…ZUS wskazał, że zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w brzmieniu obowiązującym do 31 grudnia 2021 r. dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje m.in. od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie.
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 23 lutego 2026 r., VII Ua 33/25
…Z kolei w art. 14 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych wskazano, że objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi albo chorobowym następuje od dnia wskazanego odpowiednio w zgłoszeniu, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym zgłoszenie zostało złożone w Zakładzie.
SAOS - Wyrok SO w Kaliszu z 12 stycznia 2026 r., V U 1001/25
…W myśl zaś art. 14 ust. 2 pkt 2 tego aktu, w brzmieniu obowiązującym do dnia 31 grudnia 2021 r., w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie; w…
SAOS - Wyrok SO w Toruniu z 17 grudnia 2025 r., IV U 970/25
…Oddział w T. – na podstawie art. 83 ust.1 pkt.2, art. 14 ust. 1, art. 14 ust.2 pkt 3 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz. U. z 2024r. poz. 497 ze zm.) stwierdził, że A. R. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu…
SAOS - Wyrok SR w Świdnicy z 15 grudnia 2025 r., IV U 254/25
…z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych i art. 14 ust.2 pkt 2 w brzmieniu obowiązującym do dnia 1.01.2022r. Wskazano, iż od dnia 1.09.2021r. powód nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z powodu nie opłacenia składki w ustawowym terminie, przy czym ubezpieczony nie otrzymał zgody na…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 8 grudnia 2025 r., IV U 280/25
…społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych odmówił prawa do zasiłku chorobowego za okres od 11 grudnia 2024 r. do 5 lutego 2025 r. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności.
SAOS - Wyrok SO w Suwałkach z 26 listopada 2025 r., III U 29/25SAOS
- Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 20 listopada 2025 r., IV U 1139/22SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 20 listopada 2025 r., VIII U 1718/25
…W uzasadnieniu wskazano m.in., iż zgodnie z art. 14 ust. 2 p. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w brzmieniu obowiązującym do 01 stycznia 2022 roku ubezpieczenia emerytalne, rentowe i chorobowe ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie należnej składki na to…
SAOS