Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 14 ust. 2 ustawa o systemie ubezpieczeń społecznychWyczyść filtry

42 dokumenty

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Wyrok SO w Tarnowie z 17 grudnia 2014 r., IV U 1387/14

    …w T. , na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1 i 2 pkt 2, art. 47 ust. 1 pkt 1 oraz art. 123 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1442 ze zm.), stwierdził, że P. O. podlegał dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba prowadząca…

    SAOS
  2. Wyrok SO w Tarnowie z 10 grudnia 2014 r., IV U 970/14

    …skutkowało to ustaniem tego ubezpieczenia na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych . Jak podkreślił ZUS wyrażenie zgody na zapłatę składek po terminie powinno dotyczyć sytuacji wyjątkowych i nie może stanowić comiesięcznej praktyki.

    SAOS
  3. Uzasadnienie SO w Łodzi z 3 grudnia 2014 r., VII Ua 135/14

    …Stosownie zaś do art. 14, ust. 2, pkt. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.2013.1442 j.t. ze zm.), dobrowolne ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe, ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to…

    SAOS
  4. Wyrok SA w Białymstoku z 3 grudnia 2014 r., III AUa 906/14

    …O. na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 i 2, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1 i 1a oraz ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r., Nr 205, poz. 1585, z późn. zm.) stwierdził, że L. J. podlegał ubezpieczeniu chorobowemu, jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność…

    SAOS
  5. Wyrok SO w Poznaniu z 28 listopada 2014 r., VII U 3200/14

    …W myśl art. 14 ust. 1 powołanej ustawy objęcie dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem ust. 1a. Ustęp 1a stanowi, że objęcie dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym…

    SAOS
  6. Wyrok SA w Łodzi z 19 listopada 2014 r., III AUa 311/14

    …Przywołał treść art. 14 ust. 1 , la i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , zgodnie z którym objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym…

    SAOS
  7. Wyrok SO w Nowym Sączu z 6 listopada 2014 r., IV U 933/14

    …Organ rentowy - powołując się na art. 14 ust. 1,2, art. 36 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych wskazał, że objęcie osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym od dnia zgłoszenia wniosku może nastąpić (np. w sytuacji rozpoczęcia działalności gospodarczej i…

    SAOS
  8. Wyrok SA w Szczecinie z 23 października 2014 r., III AUa 73/14

    …Natomiast art. 14 ust. 1 i ust. 2 pkt 2 ustawy stanowi, że objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem ust. 1a. Ubezpieczenia…

    SAOS
  9. Wyrok SO w Legnicy z 22 października 2014 r., V U 2200/14

    …Zaskarżonej decyzji zarzucono: - naruszenie przepisów prawa materialnego tj. art. 14 ust. 2 pkt 2 i art. 14 ust. 2 a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz.U.2013.1442 j.t. ) poprzez ich błędne zastosowanie; - naruszenie przepisów prawa materialnego, tj. art. 31 ustawy o systemie…

    SAOS
  10. Wyrok SO w Poznaniu z 17 października 2014 r., VIII U 1726/14

    …, na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 i 2, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1, 1a, 2 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009r., nr 205, poz. 1585) stwierdził, że T. F. : 1) podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresach : - od 1 stycznia 1999r. do 31 maja 2001r. - od…

    SAOS
  11. Wyrok SO w Gliwicach z 2 października 2014 r., VIII Ua 19/14

    …Zgodnie z przepisem art. 14 ust. 2 pkt 2 dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie. W sprawie ubezpieczona nie opłaciła składki za sierpień 2013 roku zatem od 1 sierpnia 2013 roku nie podlegała…

    SAOS
  12. Wyrok SO w Przemyślu z 1 października 2014 r., III U 984/14

    …powołał przepisy art. 83 ust. 1 i 2, art. 11 ust. 2, art. 14 i art. 38 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1442 ze zm.). W uzasadnieniu decyzji organ rentowy w odniesieniu do okresu wyłączenia wnioskodawczyni z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego wskazał,…

    SAOS
  13. Wyrok SO w Ostrołęce z 25 września 2014 r., III U 560/14

    …Według art. 14 ust. 2 pkt 2 cyt. ustawy ubezpieczenia ustają: od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie - w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących, duchownych oraz osób wymienionych w art. 7 i 10; w…

    SAOS
  14. Wyrok SO w Siedlcach z 25 września 2014 r., IV U 127/14

    …1 pkt 1,2,3, art. 68 ust. 1 lit. a i c, art. 34 ust. 2, art. 14 ust. 1, art. 14 ust. 2 pkt 2 , art. 18 ust. 8, art. 18 ust. 9, art. 18 ust. 10, art. 20 ust. 1, art. 22, art. 36 ust. 13 i 14, art. 47a ust. 1 i 1a ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że: - K. S. podlega dobrowolnemu…

    SAOS
  15. Wyrok SO w Gliwicach z 18 września 2014 r., VIII Ua 14/14

    …wydana na podstawie art. 6 wyżej cytowanej ustawy oraz art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2009r. poz. 205, nr 1585 ze zm.). Organ rentowy nie znalazł podstaw do wypłaty zasiłku chorobowego za cały sporny okres.

    SAOS
  16. Wyrok SO w Gliwicach z 18 września 2014 r., VIII Ua 13/14

    …społecznych (t.j. Dz.U. z 2013r., poz. 1442 ze zm.), tj. art. 14 ust. 1, 1a i 2 , które wskazują, że objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z…

    SAOS
  17. Wyrok SA w Rzeszowie z 10 września 2014 r., III AUa 284/14

    …W podstawie prawnej decyzji powołane zostały art.83ust.1 i art.14 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205 poz. 1585 ze zm.), zaś w uzasadnieniu faktycznym przyjętego rozstrzygnięcia organ rentowy naprowadzał ,że w związku ze zgłoszonym przez…

    SAOS
  18. Wyrok SA w Łodzi z 8 sierpnia 2014 r., III AUa 2219/13

    …Przywołując przepisy art. 11 i art. 14 ust. 2 pkt. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych Sąd Okręgowy stwierdził, że w rozpoznawanej przez niego sprawie zachodzi uzasadniony przypadek, w którym ZUS powinien był wyrazić płatnikowi zgodę na opłatę składek po terminie.

    SAOS
  19. Wyrok SA w Poznaniu z 31 lipca 2014 r., III AUa 1960/13

    …2012 roku i to w myśl przepisów art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1 i 1a, ust.2 pkt 2, a także ust. 2a oraz art. 47 ust. 1 pkt 3, ustawy z 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych W dalszej kolejności Sąd I instancji za bezsporne uznając, że możliwym jest nieuwzględnienie przez organ rentowy…

    SAOS
  20. Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 15 lipca 2014 r., X U 78/14

    …opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie ( art. 14 ust. 2 i ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ). Istotą sporu w przedmiotowej sprawie było ustalenie czy ubezpieczona w dniu złożenia wniosku o wypłatę zasiłku chorobowego podlegała ubezpieczeniu chorobowemu.

    SAOS