Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SO w Tarnowie z 20 grudnia 2013 r., IV U 651/13
…2013 r. nr (...) w oparciu o art. 83 ust. 1 pkt. 2 oraz art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. Nr 137, poz. 887 z poźn. zm.) stwierdził, że A. Z. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu…
SAOS - Wyrok SA w Rzeszowie z 3 grudnia 2013 r., III AUa 785/07
…wyżej stan faktyczny sprawy . Następnie powołał treść art. 14 ust 1 i 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych . Jak również podał , że ustawa z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( Dz. U. 2005 r. Nr 31 poz. 267 ze…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 21 listopada 2013 r., III AUa 243/13
…Następnie wskazując na treść art. 11 ust. 2, art. 14 i art. 83 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych Sąd Okręgowy przyjął, że zachodzą podstawy do wyrażenia zgody na opłacenie przez M. S. składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za miesiąc czerwiec 2010 roku, natomiast nie…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 7 listopada 2013 r., X U 562/13
…Ubezpieczona wskazała, iż art. 14 ustawy systemowej reguluje sposób przystąpienia i ustania dobrowolnego ubezpieczenia emerytalnego, rentowego i chorobowego w każdej z odmian ubezpieczenia dobrowolnego. We wszystkich przypadkach do powstania stosunku prawnego dobrowolnego ubezpieczenia niezbędny jest wniosek…
SAOS - Wyrok SR w Jeleniej Górze z 30 października 2013 r., IV U 109/13
…Nie doszło w żadnym wypadku do naruszenia treści art. 14 a ust. 1 i 1 a ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych . Tak samo spełniony został warunek terminowego opłacenia składki z tytułu dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, o którym mowa w art. 14 ust. 2 pkt. 2 powołanej ustawy.
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 23 października 2013 r., III AUa 73/13
…art. 6 ust 1 pkt 5, art. 11 ust. 2, art. 12 ust. 1 oraz art. 14 ust 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) oraz ustalony w sprawie stan faktyczny, Sąd Okręgowy uznał, że zaskarżona decyzja organu rentowego jest prawidłowa.
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 25 września 2013 r., III AUa 1844/12
…ubezpieczenie chorobowe za styczeń 2012r., na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych poinformował wnioskodawczynię, że zgoda nie została wyrażona. Decyzją z 23 maja 2012r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że H. K. jako osoba prowadząca…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 19 września 2013 r., III AUa 1875/12
…jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony ( art. 14 ust. 1 ). Zgodnie z dyspozycją art. 14 ust. 2 ubezpieczenie to ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie, z tym że w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 19 września 2013 r., III AUa 1881/12
…Wskazał, że zgodnie z art. 14 ust. 2 dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie, z tym że w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie.
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 10 września 2013 r., III AUa 1882/12
…Wskazał, że art. 14 ust. 2 przewiduje wyłączenie z tego ubezpieczenia od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie, w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie.
SAOS - Wyrok SO w Białymstoku z 28 sierpnia 2013 r., V U 1196/13
…Oddział w B. na podstawie art. 83 ust 1, art. 11 ust. 2, art. 14 ust.l, 1 a i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r., Nr 205, poz. 1585, ze zm.) stwierdził, że J. G. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 3…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 8 sierpnia 2013 r., III AUa 2186/12
…ją w całości i zarzucając decyzji: - naruszenie art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez jego błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie i brak uznania, iż M. S. w wyniku opłacenia składki za styczeń 1999 r. po terminie, z mocy prawa nie podlegał dobrowolnemu…
SAOS - Wyrok SO w Toruniu z 6 sierpnia 2013 r., IV U 1038/13
…art. 83 ust. 1 w zw. z art. 38 ust. 1 i 2, art.11 ust. 2, art. 14 ust. 1, 1a i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r., nr 205, poz. 1585 ze zm.) – stwierdził, iż K. Z. podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 28 czerwca 2013 r., III AUa 1537/12SAOS
- Wyrok SA w Białymstoku z 5 czerwca 2013 r., III AUa 1293/12
…Zatem w ocenie Sądu I instancji organ rentowy prawidłowo zastosował przepis art. 14 ust 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych . Z tych względów, na podstawie art. 477¹⁴ § 1 kpc Sąd Okręgowy orzekł jak w sentencji. Apelację od powyższego orzeczenia wniósł A. W. . Orzeczeniu temu zarzucił sprzeczność istotnych…
SAOS - Wyrok SO w Ostrołęce z 16 maja 2013 r., III U 533/13
…Powołał się na art.14 ust.1 i ust.2 pkt 2 ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych , z którego wynika, że dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki.
SAOS - Wyrok SA w Rzeszowie z 7 maja 2013 r., III AUa 90/13
…Zgodnie z art. 14 ust. 2 ustawy z 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tj. Dz. U. z 2009 r. nr 205, poz. 1585 ze zm.) ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie.
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 23 kwietnia 2013 r., III AUa 1067/12
…marca 2012r., na podstawie art. 83 ust. 1, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tj.: Dz. U. 2009 r. nr 205 poz. 1585 ze zm.) stwierdził, że A. H. nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej od dnia…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 10 kwietnia 2013 r., III AUa 190/13
…1 pkt. 1 lit. A i lit. C, art. 34 ust. 2, art. 9 ust. 5 i art. 14 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( tekst jednolity: Dz. U. z 2009 roku, Nr 205 poz. 1585 ze zm.) stwierdził, że J. J. podlega z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej obowiązkowym…
SAOS - Wyrok SO w Świdnicy z 5 marca 2013 r., VII U 81/13
…Zgodnie z przepisem art. 7 ust.3 i art.14 ust.1 i 2pkt 2 ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych /DZ.U. z 2009r., Nr 205, poz. 1585 ze zm./ prawo do dobrowolnego objęcia ubezpieczeniami emerytalnymi i rentowymi przysługuje obywatelom polskim wykonującym pracę za granicą w podmiocie zagranicznym…
SAOS