Uzasadnienie
Decyzją z dnia [...] marca 2026 r. nr [...], po rozpatrzeniu odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (dalej - ZUS) z dnia [...] sierpnia 2025 r. o odmowie przyznania P. W. prawa do świadczenia aktywni rodzice w pracy na dziecko J. W., na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2024 r., poz. 572 ze zm., dalej jako kpa) Prezes ZUS utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję w całości.
W uzasadnieniu rozstrzygnięcia organ wskazał, że zgodnie z art. 9 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 15 maja 2024 r. o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka - "Aktywny rodzic" (Dz.U. z 2026 r. poz. 532, dalej – ustawa o wspieraniu rodziców lub ustawa) świadczenie aktywni rodzice w pracy przysługuje na nieobjęte opieką w żłobku, klubie dziecięcym, przedszkolu albo przez dziennego opiekuna dziecko aktywnym zawodowo m. in. matce albo ojcu, jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu matki albo ojca. Wedle art. 7 pkt 2a-d ustawy przez aktywność zawodową rozumie się:
- - podleganie obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 1-8,10 i 23 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych,
- - pobieranie zasiłku macierzyńskiego, zasiłku chorobowego, zasiłku opiekuńczego, zasiłku wyrównawczego albo świadczenia rehabilitacyjnego na podstawie ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2780), zasiłku chorobowego, zasiłku wyrównawczego albo świadczenia rehabilitacyjnego na podstawie ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2022 r. poz. 2189), z wyjątkiem zasiłków i świadczeń przysługujących po ustaniu tytułu do ubezpieczenia chorobowego albo wypadkowego, oraz pobieranie wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2023 r. poz. 1465),
- - podleganie obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu na podstawie art. 66 ust. 1 pkt 4-15 i 36 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 146) - w stosunku do osób, których zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego jest dokonywane za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych,
- - podleganie, na podstawie ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2024 r. poz. 90), ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników z mocy ustawy albo przez nieprzerwany okres co najmniej 12 miesięcy ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników na wniosek.
Prezes ZUS wskazał, że w myśl art. 10 ust. 1 ustawy w przypadku osoby ubiegającej się o świadczenie "aktywni rodzice w pracy" lub otrzymującej to świadczenie, która wspólnie z małżonkiem lub wspólnie z rodzicem dziecka wychowuje dziecko albo zgodnie z oświadczeniem wspólnie z inną osobą zamieszkuje i wychowuje dziecko, świadczenie "aktywni rodzice w pracy" przysługuje, jeżeli zarówno osoba ubiegająca się o świadczenie "aktywni rodzice w pracy" lub otrzymująca to świadczenie, jak I osoba wspólnie z nią wychowująca dziecko, z tytułu aktywności zawodowej podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym od podstawy, której łączna wysokość wynosi nie mniej niż 100 % minimalnego wynagrodzenia za pracę, przy czym podstawa, od której są opłacane składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe każdego z nich nie może być niższa niż:
- 1) 50 % minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym okresie, na który jest ustalane prawo do świadczenia "aktywni rodzice w pracy";
- 2) 30 % minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym okresie, na który jest ustalane prawo do świadczenia "aktywni rodzice w pracy" - w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, o których mowa w ust. 4 lub w art. 18a i art. 18c ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.
Organ wskazał, że w świetle akt sprawy strona złożyła w dniu[...]lipca 2025 r. wniosek ZUS o świadczenie,,Aktywni rodzice w pracy" na dziecko J., w którym podał, że dziecko wychowuje wraz z drugim rodzicem. Decyzją z dnia [...] sierpnia 2025 r. ZUS odmówił przyznania stronie prawa do świadczenia na mocy art. 9 ust. 1 ustawy, bowiem na podstawie danych zawartych w rejestrze żłobków i klubów dziecięcych ustalono, że dziecko figuruje w rejestrze jako uczęszczające do żłobka [...] ([...] Od powyższej decyzji strona wniosła odwołanie, podnosząc, że w lipcu 2025 r. żłobek był zamknięty z powodu przerwy wakacyjnej, dziecko przebywało w tym czasie wyłącznie pod opieką rodziców w domu. Poinformował przy tym, że żłobek nie otrzymał żadnych środków z ZUS w ramach dofinansowania miejsc opieki za ten okres.
Prezes ZUS podał, że w toku postępowania odwoławczego ustalono, iż według danych zawartych w rejestrze żłobków i klubów dziecięcych dziecko uczęszcza do żłobka od [...] września 2024 r. do chwili obecnej. Zdaniem organu przez objęcie opieką należy rozumieć nie tylko faktyczne uczęszczanie dziecka do placówki, ale również formalne zapisanie i objęcie dziecka organizacją żłobkową, potwierdzone np. zawartą umową lub decyzją o przyjęciu i powyższe jest przesłanką bezwzględnie wykluczającą możliwość pobierania świadczenia aktywni rodzice w pracy. Według organu w świetle przepisów, dla oceny prawa do świadczenia nie ma znaczenia faktyczna obecność dziecka w żłobku, lecz moment objęcia go tą formą opieki, co ma charakter formalno-prawny.
Organ wyjaśnił, że zgodnie z art. 31 ustawy ustalając prawo do świadczeń,,aktywny rodzic", uwzględnia się informacje i dokumenty, o których mowa w art. 28-30 oraz informacje uzyskane z rejestrów publicznych lub zweryfikowane w rejestrach publicznych, o których mowa w art.
44. W myśl art. 44 ust. 6 ustawy ZUS ustalając lub weryfikując prawo do świadczenia,,aktywni rodzice w pracy" lub świadczenia,,aktywnie w domu", jest obowiązany do samodzielnego uzyskania lub weryfikacji, drogą elektroniczną z rejestrów publicznych, w tym z rejestru RESEL, o którym mowa w przepisach o ewidencji ludności,, z systemu informacji oświatowej, z Centralnego Wykazu Ubezpieczonych, o którym mowa w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, z rejestru żłobków i klubów dziecięcych oraz wykazu dziennych opiekunów i podmiotów zatrudniających dziennych opiekunów, o których mowa w przepisach o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, oraz z własnych rejestrów odpowiednio informacji o: objęciu dziecka opieką w żłobku, klubie dziecięcym, przedszkolu albo sprawowaną przez dziennego opiekuna -w przypadku świadczenia "aktywni rodzice w pracy".
Wobec powyższego organ I instancji zdaniem Prezesa ZUS dokonał prawidłowej oceny stanu prawnego i faktycznego sprawy. Dziecko skarżącego na dzień odczytu danych tj. [...].03.2026 r. w rejestrze żłobków i klubów dziecięcych, jest zgłoszone do placówki [...]nieprzerwanie od dnia [...].09.2024 r.
Na powyższą decyzję P. W. złożył skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gorzowie Wlkp. wnosząc o uchylenie w całości zaskarżonej decyzji oraz poprzedzającej ją decyzji ZUS z dnia [...] sierpnia 2025 r., przekazanie sprawy do ponownego rozpatrzenia przez ZUS. Zaskarżonej decyzji zarzucono:
- - naruszenie art. 7, art. 77 §1 oraz art. 80 k.p.a poprzez niewyjaśnienie w sposób wyczerpujący stanu faktycznego sprawy oraz pominięcie istotnych dowodów wskazujących, że w lipcu 2025 r. dziecko nie było objęte faktyczną opieką żłobkową;
- - naruszenie art. 107 § 3 k.p.a. - poprzez niewystarczające uzasadnienie, dlaczego organ pominął argumenty strony dotyczące zamknięcia żłobka w lipcu 2025 r. oraz braku faktycznego korzystania z opieki instytucjonalnej;
- - błędną wykładnię art. 9 ust.1 ustawy polegającą na przyjęciu, że samo formalne wpisanie dziecka do rejestru żłobków jest równoznaczne z objęciem dziecka opieką w żłobku;
- - naruszenie art. 44 ust. 6 ustawy poprzez przyjęcie, że dane z rejestru żłobków mają charakter rozstrzygający, mimo że stanowią jedynie jeden z elementów materiału dowodowego.
Zdaniem skarżącego błędnie stanowisko organu opiera się wyłącznie na informacji z rejestru żłobków i klubów dziecięcych, zgodnie z którą dziecko figuruje jako zapisane do [...], a całkowicie pominięty został rzeczywisty stan faktyczny sprawy. W lipcu 2025 r. żłobek był zamknięty z powodu przerwy wakacyjnej i nie świadczył opieki nad dziećmi. W tym okresie dziecko pozostawało wyłącznie pod opieką rodziców w domu. Celem świadczenia "aktywni rodzice w pracy" jest wsparcie rodziców, którzy samodzielnie organizują opiekę nad dzieckiem poza instytucjonalnym systemem opieki. W sytuacji, gdy w danym miesiącu żłobek był zamknięty i nie świadczył opieki, a dziecko faktycznie nie korzystało z placówki, nie można utożsamiać takiego stanu z rzeczywistym objęciem dziecka opieką żłobkową. Zdaniem skarżącego samo formalne zapisanie dziecka do żłobka nie może automatycznie przesądzać o braku prawa do świadczenia w okresie, w którym placówka nie wykonuje opieki.
Dodatkowo skarżący zwrócił uwagę na wewnętrzną sprzeczność stanowiska organu. Z jednej strony ZUS twierdzi, że dziecko było objęte opieką żłobkową, natomiast z drugiej strony nie przekazał żadnych środków finansowych na rzecz żłobka za miesiąc lipiec 2025 r. W sytuacji gdyby opieka była faktycznie sprawowana, zgodnie z mechanizmem finansowania świadczeń w ramach programu "Aktywny rodzic", środki te powinny zostać przekazane placówce.
Na potwierdzenie powyższego skarżący załączył:
- - zaświadczenie ze żłobka potwierdzające, że w lipcu 2025 r. placówka była zamknięta i nie świadczyła opieki,
- - zaświadczenie z ZUS potwierdzające, że w miesiącu lipcu 2025 r. nie zostały przekazane żadne środki finansowe na rzecz tej placówki z tytułu opieki nad dzieckiem.
W odpowiedzi na skargę organ wniósł o jej oddalenie w całości podtrzymując stanowisko wyrażone w zaskarżonej decyzji.
Na rozprawie w dniu [...] lipca 2026 r. Sąd działając na podstawie art. 106 § 3 p.p.s.a. dopuścił jako dowód w sprawie załączone przez skarżącego do skargi zaświadczenie ZUS i zaświadczenie ze żłobka.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył co następuje
Uprawnienia wojewódzkich sądów administracyjnych określone przepisami m.in. art. 1 § 1 i § 2 ustawy z dnia 25 lipca 2002 r. Prawo o ustroju sądów administracyjnych (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 1267 ze zm.) oraz art. 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (tj. Dz. U. z 2026 r. poz. 143 ze zm., dalej jako p.p.s.a.) sprowadzają się do kontroli działalności organów administracji publicznej pod względem zgodności z prawem, tj. kontroli zgodności zaskarżonego aktu z przepisami postępowania administracyjnego, a także prawidłowości zastosowania i wykładni norm prawa materialnego.
Sąd rozstrzyga w granicach danej sprawy, nie będąc związany zarzutami i wnioskami skargi oraz powołaną podstawą prawną (art. 134 § 1 p.p.s.a.). Brak związania zarzutami i wnioskami skargi oznacza, że sąd może uwzględnić skargę z powodu innych uchybień niż te, które zarzucono w tym piśmie procesowym.
Rozpoznając sprawę według tych kryteriów Sąd stwierdził, że skarga jest zasadna.
Materialnoprawną podstawę kontrolowanych decyzji stanowią przepisy ustawy z dnia 15 maja 20224 r. o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu dziecka - "Aktywny rodzic" (Dz. U. z 2024 r. poz. 858 ze zm., dalej jako: ustawa). Ustawa określa warunki nabywania prawa do świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka oraz zasady przyznawania i wypłacania tych świadczeń (art. 1 ustawy). Celem świadczeń "aktywny rodzic" jest ułatwienie rodzicom i innym osobom wypełniającym funkcje rodzicielskie pogodzenia zadań związanych z rodzicielstwem z aktywizacją zawodową (art. 2 ust. 2 ustawy). Katalog przewidzianych ustawą świadczeń zawarto w art. 2 ust. 1 ustawy, który w pkt 1 wymienia wnioskowane przez skarżącą świadczenie "aktywni rodzice w pracy". Jak wynika z art. 8 ustawy, świadczenie "aktywni rodzice w pracy przysługuje obywatelom polskim (ust. 1 pkt 2) oraz cudzoziemcom spełniającym określone wymagania (ust. 1 pkt 2).
Przy czym zgodnie z art. 8 ust. 2 ustawy, prawo do świadczenia "aktywni rodzice w pracy" przysługuje osobom, o których mowa w ust. 1, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres, w jakim mają otrzymywać świadczenie "aktywni rodzice w pracy", chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
Warunki przyznania świadczenia "aktywni rodzice w pracy" określono w przepisach art. 9 i art. 10 ustawy. W myśl art. 9 ust. 1 pkt 1 ustawy, świadczenie to przysługuje na nieobjęte opieką w żłobku, klubie dziecięcym, przedszkolu albo przez dziennego opiekuna dziecko aktywnym zawodowo matce albo ojcu, jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu matki albo ojca.
Pojęcie aktywności zawodowej zostało zdefiniowane w art. 7 pkt 2 ustawy i zgodnie z tym przepisem oznacza:
- a) podleganie obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 1-8, 10, 23 i 24 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2026 r. poz. 199 i 252),
- b) pobieranie zasiłku macierzyńskiego, zasiłku chorobowego, zasiłku opiekuńczego, zasiłku wyrównawczego albo świadczenia rehabilitacyjnego na podstawie ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2025 r. poz. 501 i 1083 oraz z 2026 r. poz. 26), zasiłku chorobowego, zasiłku wyrównawczego albo świadczenia rehabilitacyjnego na podstawie ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2025 r. poz. 1644 oraz z 2026 r. poz. 26), z wyjątkiem zasiłków i świadczeń przysługujących po ustaniu tytułu do ubezpieczenia chorobowego albo wypadkowego, oraz pobieranie wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2025 r. poz. 277, 807, 1423 i 1661 oraz z 2026 r. poz. 25),
- c) podleganie obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu na podstawie art. 66 ust. 1 pkt 4-15 i 36 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2025 r. poz. 1461, 1537 i 1739 oraz z 2026 r. poz. 26 i 203) - w stosunku do osób, których zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego jest dokonywane za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych,
- d) podleganie, na podstawie ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2025 r. poz. 1770), ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników z mocy ustawy albo przez nieprzerwany okres co najmniej 12 miesięcy ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników na wniosek.
Zgodnie natomiast z art. 10 ust. 1 ustawy, w przypadku osoby ubiegającej się o świadczenie "aktywni rodzice w pracy" lub otrzymującej to świadczenie, która wspólnie z małżonkiem lub wspólnie z rodzicem dziecka wychowuje dziecko albo zgodnie z oświadczeniem wspólnie z inną osobą zamieszkuje i wychowuje dziecko, świadczenie aktywni rodzice w pracy przysługuje, jeżeli zarówno osoba ubiegająca się o świadczenie aktywni rodzice w pracy lub otrzymująca to świadczenie, jak i osoba wspólnie z nią wychowująca dziecko, z tytułu aktywności zawodowej podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym od podstawy, której łączna wysokość wynosi nie mniej niż 100% minimalnego wynagrodzenia za pracę, przy czym podstawa, od której są opłacane składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe każdego z nich nie może być niższa niż:
- 1) 50% minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym okresie, na który jest ustalane prawo do świadczenia "aktywni rodzice w pracy";
- 2) 30% minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym okresie, na który jest ustalane prawo do świadczenia "aktywni rodzice w pracy" - w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, o których mowa w ust. 4 lub w art. 18a i art. 18c ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.
Przy czym, jak stanowi art. 10 ust. 3 ustawy, niepodleganie ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu wykonywania aktywności zawodowej, o której mowa w art. 7 pkt 2 lit. c, jest równoważne z opłacaniem składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy, której wysokość wynosi 100% minimalnego wynagrodzenia za pracę.
Reguły postępowania wyjaśniającego w zakresie weryfikacji spełniania wynikających z powyższych przepisów warunków uzyskania świadczenia "aktywni rodzice w pracy" reguluje art. 44 ustawy. Ustęp 1 tego przepisu przewiduje, że ZUS ustalając lub weryfikując prawo do świadczenia "aktywni rodzice w pracy", jest obowiązany do samodzielnego uzyskania lub weryfikacji, drogą elektroniczną z rejestrów publicznych, w tym z rejestru PESEL, o którym mowa w przepisach o ewidencji ludności, z systemu informacji oświatowej, z Centralnego Wykazu Ubezpieczonych, o którym mowa w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, z rejestru żłobków i klubów dziecięcych oraz wykazu dziennych opiekunów i podmiotów zatrudniających dziennych opiekunów, o których mowa w przepisach o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, oraz z własnych rejestrów odpowiednio informacji o (m.in.): podleganiu ubezpieczeniu zdrowotnemu w związku z aktywnością zawodową w rozumieniu art. 7 pkt (pkt 2); podleganiu oraz podstawie składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z ubezpieczenia społecznego oraz o zasiłkach, świadczeniach i wynagrodzeniach, o których mowa w art. 7 pkt 2 lit. b. Zgodnie natomiast z art. 44 ust. 4 ustawy, w przypadku braku możliwości samodzielnego pozyskania lub weryfikacji przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych informacji, o których mowa w ust. 1 i 2, z przyczyn nieleżących po stronie ZUS, ZUS wzywa wnioskodawcę do przedstawienia dokumentów potwierdzających te informacje.
W okolicznościach niniejszej sprawy do odmowy przyznania skarżącemu wnioskowanego świadczenia "aktywni rodzice w pracy" na miesiąc lipiec 2025 r. doszło w wyniku stwierdzenia przez organy, że pomimo przerwy wakacyjnej w żłobku w lipcu 2025 r. dziecko nadal pozostaje wychowankiem danego żłobka tj. wpisane jest w rejestrze żłobków.
W ocenie Sądu, aby zweryfikować poprawność stanowiska zajętego w zaskarżonej decyzji należy sięgnąć do wykładni systemowej i funkcjonalnej przepisów regulujących omawiane zagadnienie. Wskazać zatem trzeba, że zgodnie z art. 4 ustawy na to samo dziecko, za dany miesiąc, przysługuje tylko jedno ze świadczeń "aktywny rodzic". W myśl art. 9 ust. 1 ustawy świadczenie "aktywni rodzice w pracy" przysługuje na nieobjęte opieką w żłobku, klubie dziecięcym, przedszkolu albo przez dziennego opiekuna dziecko aktywnym zawodowo:
- 1) matce albo ojcu, jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu matki albo ojca, z uwzględnieniem art. 11 ust. 3, albo
- 2) opiekunowi faktycznemu dziecka, albo
- 3) osobie pełniącej funkcję rodziny zastępczej albo osobie prowadzącej rodzinny dom dziecka, o których mowa w ustawie z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. z 2025 r. poz. 49 i 1301 oraz z 2026 r. poz. 187 i 203).
Z kolei w art. 12 ustawy ustawodawca określił negatywne przesłanki przyznania świadczenia
"aktywni rodzice w pracy". Zgodnie z treścią tego przepisu świadczenie "aktywni rodzice w pracy" nie przysługuje, jeżeli:
- 1) osoba ubiegająca się o świadczenie "aktywni rodzice w pracy" albo osoba pobierająca to świadczenie została pozbawiona władzy rodzicielskiej;
- 2) na to samo dziecko, za dany miesiąc:
- a) zostało przyznane świadczenie "aktywnie w żłobku",
- b) zostało przyznane świadczenie "aktywnie w domu";
- 3) członkowi rodziny przysługuje za granicą na dziecko świadczenie o podobnym charakterze do świadczenia "aktywni rodzice w pracy", chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
Z treści przytoczonych przepisów wynika, że ustawa w sposób pozytywny określa przesłanki przyznania określonego świadczenia (art.
- 9) oraz w sposób negatywny określa sytuacje, w których następuje odmowa przyznania świadczenia - przesłanki negatywne (art. 12).
Analiza treści omawianych przepisów ustawy, w kontekście stanu faktycznego rozpatrywanej sprawy, w ocenie Sądu dowodzi, że w sprawie nie ziściły się negatywne przesłanki skutkujące odmową przyznania świadczenia aktywny rodzic w pracy.
Przede wszystkim należy zauważyć, że w świetle przepisów ustawy odmowa przyznania "świadczenia aktywny rodzic w pracy" nie jest uzależniona od wpisania dziecka do rejestru dzieci korzystających z opieki żłobkowej, lecz zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 2a odmowa tego świadczenia zależy od tego, czy za dany miesiąc zostało przyznane świadczenie "aktywnie w żłobku". Z taką wykładnią koresponduje treść art. 4 ustawy, który stanowi, że na to samo dziecko, za dany miesiąc, przysługuje tylko jedno ze świadczeń "aktywny rodzic". A zatem - w myśl tego przepisu - na to samo dziecko, za dany miesiąc osobie uprawnionej (art. 7 i art.
8) może zostać przyznane tylko jedno świadczenie "aktywny rodzic". Dalej trzeba mieć również na uwadze treść art. 9 ust. 1, który to przepis uzależnia przyznanie świadczenie "aktywni rodzice w pracy" od tego, czy dziecko jest objęte opieką w żłobku, klubie dziecięcym, przedszkolu albo przez dziennego opiekuna dziecko aktywnym zawodowo, stanowiąc, że świadczenie przysługuje na dziecko nieobjęte opieką w żłobku, klubie dziecięcym, przedszkolu albo przez dziennego opiekuna. Treść przepisu wyraźnie wskazuje na faktyczny aspekt sprawowania opieki nad dzieckiem, a nie na formalny wpis do rejestru dzieci korzystających z opieki żłobkowej. Za takim rozumieniem tego przepisu przemawia cel ustawy określony w jej art. 1, gdzie mowa jest o tym że świadczenia mają za zadanie wspieranie rodziców w ich aktywności zawodowej.
Przenosząc powyższe uwagi na tło rozpatrywanej sprawy należy zauważyć, że bezspornie ze względu na przerwę wakacyjną w lipcu 2025 r. żłobek, do którego uczęszczało dziecko skarżącego nie sprawowało opieki nad dzieckiem, jednocześnie w tym czasie dziecko skarżącego nie skorzystało z opieki innego żłobka. Dodać należy przy tym, że z uwagi na przerwę wakacyjną za miesiącu lipcu 2025 r. żłobek nie pobierał opłat (zaświadczenie z dnia [...] sierpnia 2025 r.) oraz nie była wypłacona za miesiąc lipiec 2025 r. kwota świadczenia aktywnie w żłobku za pobyt dziecka skarżącego (pismo ZUS z dnia [...] sierpnia 2025 r.). W tych okolicznościach sprawy zasadne jest stanowisko, że w lipcu 2025 r. dziecko skarżącego nie było objęte opieką w żłobku, nadto skarżący nie otrzymał świadczenia "aktywnie w żłobku". W konsekwencji, w świetle art. 4, art. 9 ust. 1 i art. 12 ust. 1 pkt 2a ustawy, brak było podstaw do odmowy przyznania skarżącemu świadczenia "aktywny rodzic pracy" za miesiąc lipiec 2025 r.
Mając powyższe na uwadze Sąd doszedł do przekonania, że zaskarżona decyzja oraz poprzedzająca ją decyzją organu I instancji wydane zostały z naruszeniem przepisów prawa materialnego, polegającym na ich błędnej wykładni i zastosowaniu.
Z tych względów decyzję obydwu instancji, na podstawie art. 145 § 1 pkt 1 lit "a" w zw. z art. 135 p.p.s.a. zostały uchylone.
Ponownie rozpoznając sprawę organ, będąc związany na podstawie art. 153 p.p.s.a. ocena prawną i wskazaniami zawartymi w mniejszym uzasadnieniu wyroku, obowiązany będzie dokonać oceny ustalonego stanu faktycznego z uwzględnieniem interpretacji przepisów prawa wyrażonej w uzasadnieniu wyroku.