Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 2

Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnegoz 16 lipca 2026 r., sygn. akt II GSK 2394/25

prawomocnyRozstrzygnięcie: za organemTekst u wydawcy: CBOSA

Metryka

Sąd
Naczelny Sąd Administracyjny
Skład
Sędzia NSA Joanna Kabat-Rembelska przewodniczący
Sędzia NSA Wojciech Maciejko przewodniczący, sprawozdawca
Sędzia del. WSA Karolina Kisielewicz-Sierakowska przewodniczący
Rozpoznanie
w dniu 16 lipca 2026 r. na posiedzeniu niejawnym w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej W. S.
Od orzeczenia
od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 21 marca 2025 r. sygn. akt VI SA/Wa 3887/24
Sprawa
w sprawie ze skargi W. S. na decyzję Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 26 września 2024 r. nr [...] w przedmiocie ustalenia podlegania obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego

Sentencja

  1. 1. oddala skargę kasacyjną,
  2. 2. zasądza od W. S. na rzecz Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia 240 (dwieście czterdzieści) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 21 marca 2025 r., sygn. akt VI SA/Wa 3887/24 oddalił złożoną przez W. S. skargę na decyzję Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 26 września 2024 r., nr [...] ustalającą obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego W. S. w okresach: a) od 1 stycznia 2006 r. do nadal, z tytułu indywidualnej działalności gospodarczej, b) od 11 stycznia 2011 r. do nadal, z tytułu statusu wspólnika jednoosobowej spółki C. Sp. z o.o. oraz c) od 20 marca 2009 r. do 9 maja 2014 r. i od 10 maja 2016 r. do 13 kwietnia 2017 r., z tytułu statusu komplementariusza w spółce komandytowej C. sp.k. W wyroku tym, z powołaniem się na art. 151 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. z 2026 r., poz. 143, zwanej dalej p.p.s.a.), Sąd I instancji stwierdził, że zaskarżoną decyzję wydano prawidłowo stosując art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. c w zw. z art. 109 ust. 1, 5 i 6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2025 r., poz. 1461, zwanej dalej u.ś.o.) oraz art. 104 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2025 r., poz. 1691, zwanej dalej k.p.a.).

Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia (zwany dalej Prezesem NFZ) zgodnie z przepisami prawa zakwalifikował status skarżącego W. S. jako osoby podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu każdego z tych okresów. Zgodnie z art. 5 pkt 21 u.ś.o., osobą prowadzącą działalność pozarolniczą podlegającą z mocy art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. c u.ś.o. obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego jest osoba wskazana w art. 8 ust. 6 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2025 r., poz. 350, zwanej dalej u.s.u.s.). Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego takich osób, zgodnie z art. 69 ust. 1 u.ś.o., powstaje i wygasa w terminach określonych w przepisach o ubezpieczeniu społecznym. Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. c u.ś.o., obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby prowadzące działalność pozarolniczą z wyłączeniem osób, które zawiesiły wykonywanie działalności gospodarczej na podstawie przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz.U. z 2025 r., poz. 1480, zwanej dalej u.p.p.) lub przepisów o ubezpieczeniach społecznych lub ubezpieczeniu społecznym rolników.

Po pierwsze, skarżący w okresie od 1 stycznia 2006 r. do nadal, był przedsiębiorcą i nie zawieszał indywidualnej działalności gospodarczej, a nadto rozliczał się i opłacał składki; zatem podlegał obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego (art. 8 ust. 6 pkt 1 u.s.u.s.). Po drugie, w okresie od 11 stycznia 2011 r. do nadal, skarżący był wspólnikiem jednoosobowej spółki C. Sp. z o.o., więc z mocy art. 8 ust. 6 pkt 4 i art. 13 pkt 4a u.s.u.s. okres posiadania takiego statusu od dnia wpisania spółki do Krajowego Rejestru Sądowego albo od dnia nabycia udziałów do dnia wykreślenia współki z tego Rejestru lub zbycia wszystkich udziałów w spółce, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności przez spółkę zostało zawieszone na podstawie ustawy – Prawo przedsiębiorców, jest okresem objęcia obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego. Od tej daty, jak wynika z umowy nabycia 100% udziałów w spółce, aż do wydania zaskarżonej decyzji, skarżący pozostawał wyłącznym wspólnikiem w spółce C. Sp. z o.o.

Po trzecie, w dwóch okresach od 20 marca 2009 r. do 9 maja 2014 r. i od 10 maja 2016 r. do 13 kwietnia 2017 r., skarżący był komplementariuszem w spółce komandytowej C.. Działalność tej spółki była zawieszana na okres od 10 maja 2014 r. do 9 maja 2016 r., więc ten okres, ustalony zgodnie z art. 24 ust. 3 u.p.p. (od dnia wskazanego we wniosku o zawieszenie do dnia poprzedzającego dzień wskazany we wniosku jako data wznowienia działalności) nie podlegał włączeniu do okresu podlegania obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu (art. 8 ust. 6 pkt 4 u.s.u.s.).

Skargę kasacyjną od tego wyroku wniósł W. S.. W skardze kasacyjnej, skarżący zarzucił Sądowi I instancji naruszenie:

  1. 1. przepisów prawa materialnego w postaci:
  2. a) art. 109 ust. 1 u.ś.o., poprzez błędne przyjęcie, że stan faktyczny sprawy wymagał od Prezesa NFZ wydania decyzji o ustaleniu obowiązku podlegania obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu; błędnie też w decyzji stwierdzono, że skarżący nie zatrudniał pracowników;
  3. b) art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. c w zw. z art. 102 ust. 5 pkt 24, art. 102 ust. 7 u.ś.o., poprzez wydanie decyzji o podleganiu ubezpieczeniu zdrowotnemu podczas gdy w ocenie skarżącego "istnienie tego obowiązku nie było wątpliwe", skoro skarżący uzyskał zaświadczenie o niezaleganiu ze składkami i je na bieżąco uiszczał, zaś stwierdzenie zawarte we wniosku Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych skierowanym do Prezesa NFZ, że w okresach od marca do grudnia 2012 r. oraz od marca do kwietnia 2017 r. zaniżano składki na ubezpieczenie zdrowotne nie jest zgodne z prawdą, a także
  4. 2. przepisu postępowania w postaci art. 107 § 3 k.p.a., poprzez aprobatę błędnego ustalenia zawartego w decyzji, iż skarżący nie zatrudniał pracowników.

Skarżący W. S. wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi I instancji, a nadto o zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych.

Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia w odpowiedzi na skargę kasacyjną wniósł o jej oddalenie oraz o zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych.

Naczelny Sąd Administracyjny zważył, co następuje

Stosownie do art. 183 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. z 2026 r., poz. 143, zwanej dalej p.p.s.a.), Naczelny Sąd Administracyjny rozpoznaje sprawę w granicach skargi kasacyjnej, bierze jednak z urzędu pod rozwagę nieważność postępowania. W badanej sprawie nie wystąpiły podstawy nieważności postępowania sądowoadministracyjnego wymienione w art. 183 § 2 p.p.s.a. Z tego względu Naczelny Sąd Administracyjny przy rozpoznawaniu sprawy związany był granicami skargi kasacyjnej. Granice te wyznaczają podstawy określone w art. 174 p.p.s.a. Stosownie do tego przepisu, skargę kasacyjną można oprzeć na następujących podstawach: 1) naruszeniu prawa materialnego poprzez jego błędną wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie;

  1. 2) naruszeniu przepisów postępowania, jeżeli uchybienie to mogło mieć istotny wpływ na wynik sprawy.

Skarga kasacyjna nie ma usprawiedliwionych podstaw.

Nie zasługiwały na uwzględnienie zarzuty naruszenia przepisów art. 109 ust. 1 u.ś.o., a także art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. c w zw. z art. 102 ust. 5 pkt 24, art. 102 ust. 7 u.ś.o., poprzez błędne przyjęcie, że stan faktyczny sprawy wymagał od Prezesa NFZ wydawania decyzji o ustaleniu obowiązku podlegania obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego, podczas gdy "istnienie obowiązku podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu nie było wątpliwe" w ocenie skarżącego; uzyskał bowiem zaświadczenie o niezaleganiu ze składkami i je na bieżąco uiszczał, zaś stwierdzenie zawarte we wniosku Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, a następnie w decyzji Prezesa NFZ (z naruszeniem art. 107 § 3 k.p.a.), że w okresach od marca do grudnia 2012 r. oraz od marca do kwietnia 2017 r. zaniżano składki na ubezpieczenie zdrowotne, nie jest zgodne z prawdą.

Wszystkie zarzuty skargi kasacyjnej koncentrują się na tej samej kwestii, tj. zasadności wszczęcia postępowania, które zakończyło się kwestionowaną decyzją Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 26 września 2024 r., nr [...] ustalającą obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego W. S. w okresach: a) od 1 stycznia 2006 r. do nadal, z tytułu indywidualnej działalności gospodarczej, b) od 11 stycznia 2011 r. do nadal, z tytułu statusu wspólnika jednoosobowej spółki C. Sp. z o.o. oraz c) od 20 marca 2009 r. do 9 maja 2014 r. i od 10 maja 2016 r. do 13 kwietnia 2017 r., z tytułu statusu komplementariusza - wspólnika spółki komandytowej C. sp.k. Jak wynika z treści zarzutów, a także argumentacji przedstawionej w uzasadnieniu skargi kasacyjnej, w przekonaniu skarżącego decyzja okazała się nieprawidłowa, bowiem nie było potrzeby prowadzenia postępowania o podleganie obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego w trzech ww. okresach przypisanych do kolejnych statusów osoby prowadzącej (w rozmaitych formach) działalność gospodarczą.

Tym samym skarżący nie kwestionuje, że w okresach objętych zaskarżoną decyzję nie podlegał ubezpieczeniu, ale wyłącznie wywodzi, że sama decyzja ustalająca ten fakt jest zbędna dla realizacji stosunku ubezpieczenia zdrowotnego, z uwagi na uregulowane skłdki.

Kluczowe znaczenie dla sprawy na w tym względzie art. 109 ust. 1 i 3-4 u.ś.o. Zgodnie z art. 109 ust. 1 u.ś.o., Prezes NFZ rozpatruje indywidualne sprawy z zakresu ubezpieczenia zdrowotnego (zd. pierwsze); do indywidualnych spraw z zakresu ubezpieczenia zdrowotnego zalicza się sprawy dotyczące objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym i ustalania prawa do świadczeń (zd. drugie), z wyłączeniem spraw z zakresu wymierzenia i pobierania składek na ubezpieczenie zdrowotne, które z mocy art. 109 ust. 2 u.ś.o. należą do właściwości organów ubezpieczeń społecznych. W myśl art. 109 ust. 3 u.ś.o., wniosek o rozpatrzenie sprawy, o której mowa w art. 109 ust. 1 u.ś.o., zgłasza ubezpieczony, a w zakresie objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym wniosek może zgłosić w szczególności Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego lub członek rodziny ubezpieczonego, także w zakresie dotyczącym objęcia ubezpieczeniem w okresie poprzedzającym złożenie wniosku.

Gdy wnioskodawcą jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych (zwany dalej ZUS) lub Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, do wniosku, o którym mowa w art. 109 ust. 3 u.ś.o., wnioskodawca dołącza kopie posiadanych dokumentów i informacje uzasadniające treść żądania (art. 109 ust. 3a u.ś.o.). Prezes NFZ rozpatruje sprawy, o których mowa w art. 109 ust. 1 u.ś.o., w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia ich wniesienia, wydając decyzję, do której stosuje się przepisy k.p.a. (art. 109 ust. 4 i 6 u.ś.o.). Nie ulega kwestii, że ZUS został przez art. 109 ust. 3 u.ś.o. wyposażony w status inicjatora postępowania administracyjnego w indywidualnej sprawie poddanej właściwości rzeczowej Prezesa NFZ, w przedmiocie ustalenia podlegania obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego. W realiach badanej sprawy ZUS (Oddział w Z.) wystąpił z wnioskiem o ustalenie obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego W. S. poczynając od 1 stycznia 2006 r. Kompetencja ZUS do inicjowania postępowania w sprawie objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym wynika z właściwości tego organu ubezpieczeń społecznych w zakresie kontroli zgłaszania do ubezpieczenia, a także podstawy składki, prawidłowości jej obliczenia, opłacania i odprowadzania (art. 90 ust. 3 u.ś.o.), jak również wymierzania i pobierania składek na ubezpieczenie zdrowotne (art. 68 ust. 1 pkt 1 lit. c w zw. z art. 32 u.s.u.s.).

Złożenie zatem przez ZUS wniosku z trybie art. 109 ust. 3 u.ś.o. i załączenie dokumentacji wskazującej na okoliczności uzasadniające żądanie ZUS rodziło po stronie Prezesa NFZ obowiązek wydania decyzji w przedmiocie ustalenia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego, i to w terminie zakreślonym przez art. 109 ust. 4 u.ś.o. Decyzja tego rodzaju w deklaratoryjny sposób potwierdza, że zdarzenia prawne spowodowały w przeszłości powstanie lub wygaśnięcie ex lege obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego względem ubezpieczonego (zob. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 20 marca 2025 r., sygn. akt II GSK 1581/24, Lex nr 3842104). W takim postępowaniu ubezpieczony ma prawo wykazywania, że wbrew ocenie ZUS przedłożone przez niego dowody nie obrazują okresów ubezpieczenia (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 25 września 2025 r., sygn. akt II GSK 97/25, CBOSA). Jak przyjmuje się również w doktrynie, ZUS inicjując postępowanie przed Prezesem NFZ na podstawie art. 109 u.o.ś. występuje jako "wykonujący ustawowe kompetencje" organ władzy publicznej (A. Pietraszewska-Macheta [w:] A. Pietraszewska-Macheta (red.), A. Sidorko, I. Kowalska-Mańskowska, L. Świerczek, K. Urban, Ustawa o świadczeniach finansowanych ze środków publicznych. Komentarz, Warszawa 2023, Lex).

Skarżący nie kwestionuje, że ZUS Oddział w Z. wystąpił z takim wnioskiem do właściwego w sprawie Prezesa NFZ i że do wniosku tego załączono dokumenty, które w ocenie ZUS usprawiedliwiały konieczność usunięcia niepewności prawnej co do okresów, w jakich skarżący podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu oraz statusów, które taki stosunek ubezpieczenia tworzyły z punktu widzenia art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. c u.ś.o., zwłaszcza, że źródłem tej niepewności były zbiegające się tytuły prowadzonej działalności gospodarczej (na podstawie wpisu do CEIDG, w formie spółki z o.o. i w spółce komandytowej), a w niektórych okresach pewne z tych odmian działalności podlegały – jak wykazano to w zaskarżonej decyzji – zawieszeniu. Do swojego wniosku ZUS załączył dokumentację, która dawała dostateczne podstawy aby zabiegać o decyzję ustalającą okres podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu; m.in. w pkt 1.2.2 protokołu kontroli z dnia 9 lipca 2018 r., nr [...] ZUS wykazał bowiem różnicę (niedobór) w wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne względem kwoty, która wynikała ze zbiegających się tytułów do ubezpieczenia.

Podniesione w skardze kasacyjnej okoliczności odnoszące się do uiszczenia wymaganych składek na ubezpieczenie zdrowotne (i aktualności uzyskanych wcześniej zaświadczeń o niezaleganiu z tymi składkami) skarżący będzie mógł przedstawiać w ewentualnym postępowaniu przed organem ZUS w sprawie wymiaru składek. Aktualnie kontrolowana decyzja dotyczy jednak wyłącznie okresów podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu oraz tytułów prawnych, które zrodziły taki obowiązek, czego skarżący jednak w skardze kasacyjnej już nie kwestionuje. Nie uległy tym samy naruszeniu przepisy o właściwości Prezesa NFZ jako organu prowadzącego orzecznictwo administracyjne (art. 102 ust. 5 pkt 24 u.ś.o.), ani też przepis uprawniający do Prezesa NFZ do upoważnienia do wydania decyzji pracowników NFZ (art. 102 ust. 7 u.ś.o.).

Z wyłożonych względów Naczelny Sąd Administracyjny na podstawie art. 184 p.p.s.a. w orzekł, jak w sentencji.

O kosztach postępowania kasacyjnego orzeczono na podstawie art. 204 pkt 1 w zw. z art. 205 § 2 p.p.s.a. i § 14 ust. 1 pkt 2 w zw. z § 14 ust. 1 pkt 1 lit. c rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2026 r., poz. 118).

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.