Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SO w Płocku z 8 września 2017 r., VI Ua 6/17
…Decyzją z dnia 04 września 2015 r., na podstawie art. 3 ust. 1 w zw. z art. 22 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych , organ rentowy odmówił ubezpieczonemu prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od dnia…
SAOS - Wyrok SO w Olsztynie z 21 czerwca 2017 r., IV Ua 27/17
…ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniach, o których mowa w art. 3 pkt 4 , za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia, z których przychód podlega uwzględnieniu w podstawie wymiaru zasiłku, oraz kwoty stanowiącej iloczyn jednej dwunastej przeciętnej kwoty zadeklarowanej jako podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie…
SAOS - Wyrok SO w Olsztynie z 9 czerwca 2017 r., IV Ua 31/17
…Organ rentowy oparł się na przepisach art. 3 pkt 3, art. 36 ust. 1, art. 37 ust.1, art. 45 ust.1, art. 47, art. 66 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa , a przede wszystkim na treści art. 84 ust. 1, ust. 2 pkt. 1, ust. 3,…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 12 kwietnia 2017 r., VIII Ua 18/17
…gospodarczej, wskazując jako podstawę prawną decyzji art. 3 ust 4, art. 13 ust 1 pkt 2, art. 49 ust 1 pkt 1 ustaw z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa . A. K. (1) , od 1 czerwca 2006 roku do 16 maja 2015 roku była zatrudniona w Federacji (...) na…
SAOS - Wyrok SO w Warszawie z 10 kwietnia 2017 r., XIII U 1942/16
Sygn. akt XIII U 1942/16 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 10 kwietnia 2017 r. Sąd Okręgowy w Warszawie XIII Wydział Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Rafał Młyński Protokolant: st. sekr. sądowy Magdalena Kruk po rozpoznaniu w dniu 10 kwietnia 2017 r. w Warszawie na rozprawie sprawy…
SAOS - Wyrok SA w Warszawie z 29 marca 2017 r., III AUa 1658/15
…Społecznych I Oddział w W. działając na podstawie art. 3 ust. 4, art. 48, art. 52, art. 61 ust. 2b ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa uznał, że podstawę wymiaru zasiłku macierzyńskiego A. K. za okres od 7 maja 2014 roku do 5 maja…
SAOS - Wyrok SO w Warszawie z 27 marca 2017 r., XIII U 701/16
…Zgodnie z definicją zawartą w art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U.2016.372) wynagrodzenie pracownika to jego przychód "stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez…
SAOS - Zarządzenie SR w Gorzowie Wielkopolskim z 14 marca 2017 r., VII K 434/16
…składek, jest okresem składkowym), - art. 1 ust. 1, art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (świadczenia przysługują osobom objętym ubezpieczeniem społecznym z tego tytułu, tzw. „ubezpieczonym”, a więc m.in. pracownikom), -…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 21 lutego 2017 r., VII Ua 86/16
…prawo do zasiłku, po odliczeniach, o których mowa w art. 3 pkt 4 - dla ubezpieczonych, dla których określono najniższą podstawę wymiaru składek. Sąd Rejonowy zważył, że to właśnie ta regulacja była podstawą dla ustalenia przez ZUS w zaskarżonej decyzji kwoty 453,02 zł, jako podstawy zasiłku macierzyńskiego przyznanego…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 20 stycznia 2017 r., X U 939/13
…z dnia 13.10.1998 r . o systemie ubezpieczeń społecznych , art. 3 pkt 3 , art. 36 ust. 1 i 2 oraz art. 38 ust. 1 i 2, art. 43, art. 47 ust 1 ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa i par. 1 ust. 1 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki…
SAOS - Postanowienie SA w Gdańsku z 29 grudnia 2016 r., III AUa 1309/16
…z dnia 29 lipca 2015 r., którą organ rentowy, na podstawie art. 3 pkt 4, art. 49 ust 1 pkt 1 i ust 2, art. 52 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa , przyznał jej prawo do zasiłku macierzyńskiego za łączny okres od dnia 22 czerwca 2015…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 12 września 2016 r., X U 184/16
…społecznych w związku z art. 29 ust. 1 pkt 1 oraz art. 3 pkt 4, art. 49 ust. 1 pkt 1 oraz art. 52 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa , postanowił przyjąć do podstawy wymiaru zasiłku macierzyńskiego za okres od 20.10.2014 r. do…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 12 września 2016 r., X U 351/16
…prawo do zasiłku, po odliczeniach, o których mowa w art. 3 pkt 4 - dla ubezpieczonych, dla których określono najniższą podstawę wymiaru składek. Zgodnie z art. 48 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa w brzmieniu aktualnym w dniu…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 12 lipca 2016 r., VII U 1089/15
…o powyższe, Zakład Ubezpieczeń Społecznych na podstawie art. 3 pkt 3, art. 29, art. 31, art. 36, art. 41 ust 2 i 3, art. 47 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 159) , decyzją z dnia 27 lutego 2015 r., znak:…
SAOS - Uzasadnienie SO w Krośnie z 24 maja 2016 r., IV Ua 10/16
…prawo do zasiłku, po odliczeniach, o których mowa w art. 3 pkt 4 - dla ubezpieczonych, dla których określono najniższą podstawę wymiaru składek. Nie ulega wątpliwości, że wnioskodawczyni nie posiadała pełnego miesiąca kalendarzowego ubezpieczenia chorobowego, bowiem podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od…
SAOS - Wyrok SO w Elblągu z 13 maja 2016 r., IV Ua 16/16
…prawo do zasiłku, po odliczeniach, o których mowa w art. 3 pkt 4 - dla ubezpieczonych, dla których określono najniższą podstawę wymiaru składek. Wskazać należy, że co do zasady podstawę wymiaru zasiłku chorobowego dla ubezpieczonego niebędącego pracownikiem stanowi przychód za okres 12 miesięcy kalendarzowych…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 1 kwietnia 2016 r., VII U 1553/15
…prawo do zasiłku, po odliczeniach, o których mowa w art. 3 pkt 4 tej ustawy. Organ rentowy wskazał, że odwołująca jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, zgłosiła się do obowiązkowych ubezpieczeń od dnia 7 sierpnia 2014 r., natomiast od dnia 2 października 2014 r. zgłosiła się do dobrowolnego…
SAOS - Wyrok SO w Gliwicach z 31 marca 2016 r., IX Ua 7/16
…prawo do zasiłku, po odliczeniach, o których mowa w art. 3 pkt 4 - dla ubezpieczonych, dla których określono najniższą podstawę wymiaru składek. Sąd I instancji podkreślił, że przepis mówi o pełnym miesiącu kalendarzowym. W związku z tym, jeśli okres ubezpieczenia wyniesie co prawda miesiąc, ale przypadnie na…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 26 lutego 2016 r., III AUa 699/15
…Zgodnie z treścią art. 3 pkt. 3 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U z 2014 r. poz. 159 z późn. zm.) wynagrodzenie pracownika to przychód pracownika stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu…
SAOS - Wyrok SO w Ostrołęce z 22 lutego 2016 r., III Ua 2/16
…Z uwagi na to, iż kwota stanowiąca podstawę wymiaru musi zostać pomniejszona o 13,71% ( art. 3 pkt 4) , to ostatecznie kwota stanowiąca podstawę wymiaru wyniosła 7.571,88 zł. Sąd Rejonowy zauważył, że w dniu 17.07.2014r. organ rentowy przelał na konto bankowe odwołującej kwotę 28.100,64 zł, tytułem wyrównania zasiłku…
SAOS