Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 29 stycznia 2016 r., X U 272/15
Sygn. akt X U 272/15 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 stycznia 2016r. Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu Wydział X Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący : SSR Marcin Szajner Protokolant: Paulina Sarnowska po rozpoznaniu w dniu 29 stycznia 2016 r. we…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 5 sierpnia 2015 r., X U 289/15
Sygn. akt X U 289/15 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 5 sierpnia 2015 r. Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Śródmieścia Wydział X Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący : SSR Marcin Szajner Protokolant: Katarzyna Pietrzak po rozpoznaniu w dniu 5 sierpnia 2015 r. we Wrocławiu…
SAOS - Wyrok SO w Bydgoszczy z 21 lipca 2015 r., VI U 508/15
…Ubezpieczenie chorobowe przyznaje prawo do świadczeń określonych w art.2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. Z 2005r. Nr 31, poz. 267). Świadczenia te obejmują między innymi zasiłek chorobowy.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 22 czerwca 2015 r., VII Ua 54/15
…Sąd podniósł, iż zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity Dz. U. z 2005 roku Nr 31, poz. 267 z późniejszymi zmianami) świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa,…
SAOS - Wyrok SR w Białymstoku z 25 maja 2015 r., VI U 113/15
…Z kolei art. 2 precyzuje, że świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zwanego dalej "ubezpieczeniem chorobowym", obejmują m.in. zasiłek chorobowy ( pkt 1) . Art. 6 w ust. 1 wskazuje, że zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu , który stał się niezdolny do pracy z powodu…
SAOS - Wyrok SO w Gliwicach z 15 maja 2015 r., VIII U 1188/14
…1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa stwierdził, że płatnik składek Ośrodek (...) w K. zaniżył kwotę należnych do przekazania składek na ubezpieczenia społeczne: - w miesiącu…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 31 grudnia 2014 r., VII Ua 151/14
…miesiąca kalendarzowego na kwotę 431,19 zł Zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity Dz. U. z 2005 roku Nr 31, póz- 267 z późniejszymi zmianami) świadczenia pieniężne z ubezpieczenia Społecznego w razie…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 27 października 2014 r., VII Ua 114/14
…Sąd Rejonowy przytaczając treść art. 2 pkt 2, art. 18 ust 1 i 2 ustawa z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity Dz. U. z 2014.159) wskazał, że z dokonanych w sprawie ustaleń faktycznych wynika, że ubezpieczona była niezdolna do…
SAOS - Wyrok SO w Poznaniu z 17 października 2014 r., VIII U 2062/14
…Społecznych I Oddział w Ł. na podstawie art. 1 ust. 1, art. 2 pkt 1 oraz art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa odmówił M. M. prawa do zasiłku chorobowego za okres niezdolności do pracy z powodu choroby za okres od 25…
SAOS - Postanowienie SO w Gliwicach z 15 maja 2014 r., VIII Pz 25/14
…definicji sprawy z zakresu prawa pracy oraz zawartą w z art.2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( Dz. U. Nr 31 poz. 267 z 2005r. z późn. zm.) definicję zasiłku chorobowego, który jest świadczeniem pieniężnym z ubezpieczenia…
SAOS - Postanowienie WSA w Warszawie z 4 grudnia 2012 r., IV SAB/Wa 198/12
…społecznego w razie choroby i macierzyństwa w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.).
CBOSA - Wyrok SN z 29 marca 2012 r., I UK 339/11
…2) naruszenie przepisów prawa materialnego: a) art. 1 i art. 2 w związku z art. 3 pkt 1 i art. 4 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, przez błędne przyjęcie, że po dniu wydania przez Sąd Apelacyjny wyroku z 24 czerwca 2010 r.…
SAOS - Wyrok WSA w Łodzi z 15 października 2008 r., II SA/Łd 331/08 za stroną
…Stosownie do treści art. 2 tej ustawy, świadczeniami rodzinnymi są zasiłek rodzinny oraz dodatki do zasiłku rodzinnego, a także świadczenia opiekuńcze i świadczenie pielęgnacyjne. W przedmiotowej sprawie do rozstrzygnięcia pozostawała prawidłowość dokonanej przez organy orzekające w sprawie oceny, że do dochodu…
CBOSA - Wyrok SN z 27 września 2006 r., I UK 70/06
…macierzyńskim z chorobowego ubezpieczenia społecznego (art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, Dz. U. Nr 60, poz. 636 ze zm.) oraz zasiłkiem wychowawczym z zaopatrzenia społecznego, czy jak to określił ustawodawca w art. 18…
SAOS - Wyrok SN z 18 stycznia 2005 r., II UK 128/04
TezaKorzystanie z urlopów macierzyńskiego i wychowawczego w okresie pozostawania w stosunku pracy wyłącza obowiązek ubezpieczenia z tytułu jednoczesnego prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej (art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 9 ust. 6 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, Dz.U. Nr 137, poz. 887 ze zm.).
SAOS - Wyrok SN z 20 czerwca 2001 r., I PKN 477/00
TezaPracownikowi samorządowemu zatrudnionemu w ramach stosunku pracy z wyboru, który w czasie trwania zatrudnienia stał się niezdolny do pracy z powodu choroby i pobierał zasiłek chorobowy, a bezpośrednio potem przeszedł na rentę inwalidzką, przysługuje prawo do jednorazowej odprawy na podstawie art. 21 ust. 1 ustawy z…
SAOS