Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SO w Ostrołęce z 30 grudnia 2015 r., III Pa 35/15
…Sąd Rejonowy podniósł, że godnie z art. 18 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2010,Nr 77, poz. 512 ze zm.) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 28 grudnia 2015 r., VI U 397/14
…Zgodnie z treścią art. 18 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity: Dz. U. z 2014 roku, poz. 159) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal…
SAOS - Wyrok SR w Rzeszowie z 21 grudnia 2015 r., IV U 543/15
…Jako podstawę prawną decyzji wskazał art. 18 ust. 1 i ust. 3-6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r. nr 77, poz. 512 ze zm.) Na uzasadnienie podstawy faktycznej swego stanowiska podał, iż orzeczeniem z dnia 4 września…
SAOS - Wyrok SR w Rzeszowie z 16 grudnia 2015 r., IV U 410/15
…Sąd zważył, co następuje: Zgodnie z art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2014 r., poz. 159 tekst jedn. z późn. zm.) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest…
SAOS - Wyrok SR w Słupsku z 15 grudnia 2015 r., V U 179/15
…Zgodnie z treścią art. 18 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2005, Nr 31, poz. 267) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a…
SAOS - Wyrok SR w Rzeszowie z 10 grudnia 2015 r., IV U 455/14
…Jako podstawę prawną decyzji wskazał art. 18 ust 1 i ust. 3-6, ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2014 r. poz. 159 – tekst jedn.).
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 7 grudnia 2015 r., X U 246/15
…Decyzją z dnia 12 lutego 2015 r. organ rentowy na podstawie art. 18 ust. 1 i ust. 3-6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 2, art. 7, art. 9 ust. 1 oraz art. 58 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o…
SAOS - Wyrok SR w Świdnicy z 4 grudnia 2015 r., IV U 340/15
…Jako podstawę decyzji wskazano art. 8,9 ust.1 i 2 , art. 18 i art. 21 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. DZU z 2014r. , poz. 159). Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Powódka podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu…
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 2 grudnia 2015 r., VII Ua 31/15
…postępowania; - naruszenie prawa materialnego, tj. art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2014 roku, poz. 159), poprzez odmowę przyznania ubezpieczonemu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego na dalszy okres.
SAOS - Wyrok SR w Rzeszowie z 30 listopada 2015 r., IV U 325/15
…Jako podstawę prawną decyzji wskazał art. 18 ust. 1 i ust. 3-6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r. nr 77, poz. 512 ze zm.) Na uzasadnienie podstawy faktycznej swego stanowiska podał, iż orzeczeniem z dnia 25 marca…
SAOS - Wyrok SR w Świdnicy z 27 listopada 2015 r., IV U 298/15
…W uzasadnieniu powołano art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( Dz.U.2014.159 ze zmianami ). Wskazano , iż orzeczeniem lekarza orzecznika oraz komisji lekarskiej nie stwierdzono podstaw do ustalenia uprawnień do świadczenia…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 25 listopada 2015 r., VI U 107/15
…Zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity - Dz. U. z 2014r., poz. 159; dalej, jako: ustawa o świadczeniach) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku…
SAOS - Wyrok SO w Suwałkach z 25 listopada 2015 r., III Ua 9/15
…Sąd Rejonowy wskazał, ze podstawę rozstrzygnięci stanowi art. 18 ust.1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2014r., poz. 159), zgodnie z dyspozycją którego świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 18 listopada 2015 r., VI U 253/15
…Zgodnie z art. 18 ust. 7 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity - Dz. U. z 2014 roku, poz. 159; dalej, jako: ustawa o świadczeniach) świadczenie rehabilitacyjne nie przysługuje za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia…
SAOS - Wyrok SR w Rzeszowie z 18 listopada 2015 r., IV U 401/15
…Jako podstawę prawną decyzji wskazał art. 18 ust. 1 i ust. 3-6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r. nr 77, poz. 512 ze zm.).
SAOS - Wyrok SO w Gdańsku z 12 listopada 2015 r., VII U 1343/15
…(wobec zaktualizowania się prawa do emerytury – art. 18 ust. 7 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa , tekst jednolity Dz.U. z 2014 r. poz. 159 ze zm.).
SAOS - Wyrok SR w Słupsku z 29 października 2015 r., V U 429/14
…Decyzją z dnia (...) ZUS odmówił J. S. świadczenia rehabilitacyjnego na podstawie art. 18 ust. 1. 3 -6 ustawy z 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa , wyjaśniając, że Komisja lekarska ZUS orzekła, że brak jest okoliczności uzasadniających ustalenie…
SAOS - Wyrok SO w Gorzowie Wielkopolskim z 27 października 2015 r., VI Ua 48/14
…Sąd Rejonowy zważył, iż zgodnie z art. 18 ust 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 1999r., Nr 60, poz. 636 z późn. zm.) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego…
SAOS - Wyrok SR w Bydgoszczy z 27 października 2015 r., VII U 414/15
…Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. , na podstawie art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa odmówił W. H. prawa do świadczenia rehabilitacyjnego, albowiem komisja lekarska w dniu 18 lutego 2015 r. orzekła, że stan jego…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 października 2015 r., VII Ua 93/15
…Sąd podniósł, iż zgodnie z treścią art. 18 ust. 1 i 3-6 ustawy zasiłkowej, świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy.
SAOS