Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SO w Ostrołęce z 30 grudnia 2015 r., III Pa 35/15
…Sąd Rejonowy podniósł, że godnie z art. 18 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2010,Nr 77, poz. 512 ze zm.) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 28 grudnia 2015 r., VI U 397/14
…Zgodnie z treścią art. 18 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity: Dz. U. z 2014 roku, poz. 159) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal…
SAOS - Wyrok SR w Słupsku z 15 grudnia 2015 r., V U 179/15
…Zgodnie z treścią art. 18 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2005, Nr 31, poz. 267) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 7 grudnia 2015 r., X U 246/15
…Decyzją z dnia 12 lutego 2015 r. organ rentowy na podstawie art. 18 ust. 1 i ust. 3-6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 2, art. 7, art. 9 ust. 1 oraz art. 58 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o…
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 2 grudnia 2015 r., VII Ua 31/15
…postępowania; - naruszenie prawa materialnego, tj. art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2014 roku, poz. 159), poprzez odmowę przyznania ubezpieczonemu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego na dalszy okres.
SAOS - Wyrok SO w Suwałkach z 25 listopada 2015 r., III Ua 9/15
…Sąd Rejonowy wskazał, ze podstawę rozstrzygnięci stanowi art. 18 ust.1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2014r., poz. 159), zgodnie z dyspozycją którego świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po…
SAOS - Wyrok SO w Gorzowie Wielkopolskim z 27 października 2015 r., VI Ua 48/14
…Sąd Rejonowy zważył, iż zgodnie z art. 18 ust 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 1999r., Nr 60, poz. 636 z późn. zm.) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego…
SAOS - Wyrok SR w Bydgoszczy z 27 października 2015 r., VII U 414/15
…Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. , na podstawie art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa odmówił W. H. prawa do świadczenia rehabilitacyjnego, albowiem komisja lekarska w dniu 18 lutego 2015 r. orzekła, że stan jego…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 października 2015 r., VII Ua 93/15
…Sąd podniósł, iż zgodnie z treścią art. 18 ust. 1 i 3-6 ustawy zasiłkowej, świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy.
SAOS - Wyrok SO w Piotrkowie Trybunalskim z 15 września 2015 r., V Ua 18/15
…Sąd Rejonowy wskazał, że podstawą prawną roszczenia odwołującej był przepis art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. nr 60, poz. 636 ze zm.) zgodnie z brzmieniem którego, świadczenie rehabilitacyjne przysługuje…
SAOS - Wyrok SR w Rzeszowie z 12 sierpnia 2015 r., IV U 235/15
…Społecznych, Oddział w J. , Inspektorat w D. na podstawie art. 18 ust. 1 i ust. 3-6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t. jedn.: Dz. U. z 2014 r., poz. 159) postanowił odmówić wnioskodawcy A. K. prawa do świadczenia…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 23 lipca 2015 r., VII Ua 56/15
…Sąd podniósł, iż z uwagi na treść art. 18 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku…
SAOS - Wyrok SR Poznań-Grunwald i Jeżyce w Poznaniu z 25 czerwca 2015 r., VI U 77/15
…od dnia 17 lipca 2012 roku, jako podstawę prawną wskazując art. 18 ust. 1, ust. 2-4 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 roku, Nr 77, poz. 512 ze zmianami) oraz art. 6 ust. 1 pkt 2 i art. 7 ustawy z…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 16 czerwca 2015 r., VII Pa 97/15
…wyrokowi naruszenie prawa materialnego, a mianowicie: 1) art. 18 ust. od 1 do 6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity: Dz.U. z 2014 r., poz. 159) w związku z art. 14 ust. 2a i ust. 2d oraz ust. 4 i 5 pkt 1 i 3 ustawy z…
SAOS - Wyrok SO w Piotrkowie Trybunalskim z 12 czerwca 2015 r., V Ua 7/15
…Zgodnie z przywołanym przez Sąd Rejonowy art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( Dz.U. nr 60, poz. 636 ze zm. ), świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal…
SAOS - Uzasadnienie SR Lublin-Zachód w Lublinie z 10 czerwca 2015 r., VII U 712/13
…wnioski zawarte w zaskarżonej decyzji i powołując się na art. 18 ust.1-3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (odpowiedź na odwołanie k. 3-3v).
SAOS - Wyrok SO w Piotrkowie Trybunalskim z 2 czerwca 2015 r., V Ua 36/14
…Zgodnie z treścią treść art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( Dz.U. nr 60, poz. 636 ze zm. ) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a…
SAOS - Wyrok SR Poznań-Grunwald i Jeżyce w Poznaniu z 29 maja 2015 r., VI U 256/15
…I Oddział w P. na podstawie art. 13 ust. 1 pkt 1 i art. 18 ust. 7 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (.j. Dz. U. z 2014 roku, poz. 159) odmówił K. P. prawa do wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego za okres od dnia 6 lutego 2013…
SAOS - Wyrok SR Lublin-Zachód w Lublinie z 28 maja 2015 r., VII U 712/13
…wnioski zawarte w zaskarżonej decyzji i powołując się na art. 18 ust.1-3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (odpowiedź na odwołanie k. 3-3v).
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 17 marca 2015 r., IV Ua 36/14
…Wskazał, że zgodnie z art.18 ust.1 i 2 ustawy z 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r., Nr 31, poz. 267 ze zm.) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do…
SAOS