Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 21 maja 2013 r., X U 215/13
…Podstawę wydania zaskarżonej decyzji stanowi art.13 ust.1 pkt 2 ustawy z 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa – Dz. U. z 2010r., Nr 77, poz. 512 ze zm. Zgodnie art. 13 ust. 1 pkt. 2 cyt.
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 7 maja 2013 r., X U 182/13
…Podstawę wydania zaskarżonej decyzji stanowi art.13 ust.1 pkt 2 ustawy z 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa – Dz. U. z 2010r., Nr 77, poz. 512 ze zm., zgodnie, z którym zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy powstałej w czasie…
SAOS - Wyrok SO w Legnicy z 11 kwietnia 2013 r., V Ua 8/13
…w tym okresie nie była niezdolna do pracy; - art. 13 ust. l pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa , poprzez przyznanie wnioskodawczyni prawa do świadczenia rehabilitacyjnego od dnia 10 lipca 2012 r. na okres siedmiu miesięcy ,…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 4 lutego 2013 r., III APa 35/12
…od 12 kwietnia 2011 roku, gdyż uczynił to na podstawie art. 13 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2010r., Nr 77, poz. 512 ze zm.), który to przepis wyłącza prawo do zasiłku chorobowego z tytułu…
SAOS - Wyrok SO w Świdnicy z 28 stycznia 2013 r., VII Ua 1/13
…pozwanej zasługuje na uwzględnienie . Zgodnie z przepisem art. 13 ust.1 pkt.2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( tj. Dz.U. z 2010 r., nr 77, poz. 512 ze zmianami ), zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy powstałej w…
SAOS - Wyrok SN z 4 czerwca 2012 r., I UK 13/12
…do pracy wskazując jako podstawę prawną decyzji art. 13 ust 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst Dz.U. z 2005 r. Nr 31 poz. 267 ze zm.) i podnosząc, iż po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego 23…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 20 stycznia 2012 r., VI P 362/09
…W dniu 12 sierpnia 2009 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. na podstawie art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 roku, nr 31, pozycja 267 z późn. zmianami) decyzją o znaku: (...) oraz…
SAOS - Wyrok SN z 12 maja 2005 r., I UK 275/04
Teza1. Udział wspólnika spółki cywilnej, którego wkład nie polega na świadczeniu usług (art. 861 § 1 k.c.), w zysku wypracowanym przez innych wspólników, nie jest wykonywaniem pracy zarobkowej w okresie orzeczonej niezdolności do pracy, o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach…
SAOS - Wyrok SN z 28 stycznia 2004 r., II UK 207/03
TezaWypłata części składkowej renty lub emerytury nie podlega zawieszeniu, jeżeli działalność rolnicza prowadzona jest w gospodarstwie wyłączonym - ze względu na obszar - z opodatkowania podatkiem rolnym (art. 28 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, jednolity tekst: Dz.U. z 1998 r. Nr 7, poz. 25 ze zm.).
SAOS - Postanowienie TK z 6 stycznia 2004 r., Ts 131/03
…2003 r. pełnomocnik skarżącej zakwestionował zgodność art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. Nr 60, poz. 636 ze zm.) z art. 32 ust. 1 i 2 Konstytucji RP. W uzasadnieniu skargi wskazane zostało, iż…
SAOS - Postanowienie TK z 21 października 2003 r., Ts 131/03
…konstytucyjnej Krystyny Walczak w sprawie zgodności: art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. Nr 60, poz. 636 ze zm.) z art. 32 ust. 1 i 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, p o s t a n a w i a: odmówić…
SAOS - Postanowienie SN z 7 maja 2003 r., III UZP 3/03
TezaPrzepis art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. Nr 60, poz. 636 ze zm.) nie ma zastosowania, jeżeli pracownik jest zatrudniony równocześnie u wielu pracodawców, wobec czego rozwiązanie stosunku pracy z jednym z nich nie powoduje ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego.
SAOS - Postanowienie TK z 29 listopada 2001 r., Ts 57/01
…do Trybunału Konstytucyjnego 14 maja 2001 r. zarzucono art. 13 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. Nr 60, poz. 636 ze zm.) naruszenie zasady ochrony praw nabytych, zasady zaufania obywatela do państwa oraz…
SAOS - Postanowienie TK z 12 września 2001 r., Ts 57/01
…skargi konstytucyjnej Tadeusza Ł. w sprawie zgodności: art. 13 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. Nr 60, poz. 636; zm.: z 1999 r., Nr 110, poz. 1256; Dz.U. z 2000 r., Nr 53, poz. 633) z art. 32, art. 67 oraz art.…
SAOS - Uchwała SN z 30 sierpnia 2001 r., III ZP 11/01
TezaProwadzenie na własny rachunek działalności rolniczej, która nie stanowi tytułu podlegania rolniczemu ubezpieczeniu społecznemu na podstawie ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity: Dz.U. z 1998 r. Nr 7, poz. 25 ze zm.) nie oznacza kontynuowania lub podjęcia działalności…
SAOS - Uchwała SN z 29 maja 2001 r., III ZP 8/01
TezaPosiadanie gospodarstwa rolnego, z tytułu którego zainteresowany podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników, nie powoduje utraty prawa do zasiłku chorobowego, jeżeli prawo to powstało w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego (art. 13 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. w…
SAOS - Wyrok SN z 6 lutego 2001 r., III ZP 31/00
TezaPozbawienie prawa do zasiłku chorobowego (art. 13 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, Dz.U. Nr 60, poz. 636 ze zm.) następuje, gdy niezdolność do pracy powstała już po ustaniu tytułu ubezpieczenia oraz wtedy, gdy zasiłek chorobowy…
SAOS