Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwarka jest jeszcze uzupełniana: przeszukuje na razie część orzeczeń i interpretacji, reszta dojdzie w ciągu kilku godzin.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 21 listopada 2023 r., VIII U 2311/22
…na wniosek ograniczony na podstawie art. 7 ust. 3 w zw. z art.9 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , - od dnia 1 maja 2006 roku do dnia 27 marca 2014 roku, - od dnia 4 kwietnia 2014 roku do dnia 30 kwietnia 2015 roku na wniosek na funduszu emerytalno-rentowym, - od dnia 1 maja 2015 roku do dnia 15…
SAOS - Uzasadnienie SR w Słupsku z 15 kwietnia 2022 r., V U 333/21
…Natomiast zgodnie z art. 9 ust. 2 (w zw. z art. 52 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ) ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tj. Dz. U. z 2020 r. poz. 870) do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do…
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 9 kwietnia 2020 r., VIII Ua 132/19
…osoba, która nie wykonuje pracy w gospodarstwie rolnym, 2) art. 9 pkt 2, art. 14 ust. 1 i art. 35a ust. 1 ustawy z dnia 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2019 r., poz. 299 ze zm), poprzez pominięcie, że świadczenia z ubezpieczenia społecznego rolników przysługują ubezpieczonemu, 3) art.…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 3 grudnia 2019 r., III AUa 934/19
…Po analizie przepisów art. 6 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, art. 9, art. 11, art. 12, art. 21, art. 33 ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników , Sąd Okręgowy uznał odwołanie ubezpieczonego za bezzasadne. Sąd zwrócił uwagę, że ubezpieczony zdaje się nie zauważać, że nigdy nie miał przyznanego prawa do…
SAOS - Wyrok SO w Gliwicach z 25 lipca 2019 r., VIII Ua 9/19
…wypłaca się m.in. relewantny w sprawie zasiłek chorobowy ( art. 9 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ). Zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek choroby jest niezdolny do pracy nieprzerwanie przez co najmniej 30 dni.
SAOS - Zarządzenie SR Szczecin-Centrum w Szczecinie z 19 kwietnia 2019 r., IX U 490/18
…Zgodnie z art. 9 pkt 1 w zw. z art. 10 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst – Dz. U. z 2017 r., poz. 2336 z późn. zm.) jednorazowe odszkodowanie z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu albo śmierci wskutek wypadku przy pracy rolniczej lub…
SAOS - Wyrok SO w Olsztynie z 21 marca 2018 r., IV U 1500/17
Sygn. akt IV U 1500/17 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 marca 2018 r. Sąd Okręgowy w Olsztynie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Beata Łożyńska - Motyka Protokolant: st. sekr. sądowy Bożena Kornatowska po rozpoznaniu w dniu 14 marca 2018 r. w Olsztynie na…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 15 marca 2018 r., VI U 298/16
…Zgodnie z unormowaniem zawartym w art. 9 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , świadczeniami z ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego są zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński oraz jednorazowe odszkodowanie z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu albo śmierci wskutek wypadku…
SAOS - Wyrok SR w Brzezinach z 28 grudnia 2017 r., I C 656/15
…Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników z dnia 20 grudnia 1990r. (Dz. U. 1991, nr 7, poz. 24) ze zm. jednorazowe odszkodowanie ze świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego przyznaje się z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 30 listopada 2017 r., III AUa 1222/16SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 31 maja 2017 r., VIII U 2767/16
…od 1 maja 1994 r. do 16 września 1996 r. na podstawie art.9, art.20, art.6, art.52 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników . W uzasadnieniu wskazano, że w dniu 28 stycznia 2016 r. wnioskodawca złożył wniosek o emeryturę rolniczą, na podstawie którego decyzją z dnia 1 kwietnia 2016 r. przyznano…
SAOS - Postanowienie SO w Legnicy z 18 kwietnia 2017 r., V U 296/17
…rolniczej bowiem nie spełniła ona warunków wskazanych w art. 9 ust.1 i 1a pkt 13 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U.2016.277 ze zm.). W. bowiem jedynie 23 lata, 4 miesiące i 8 dni okresów prowadzenia gospodarstwa rolnego - wobec wymaganych 25 lat (100 kwartałów).
SAOS - Wyrok SR w Słupsku z 25 sierpnia 2016 r., V U 75/15
…o ubezpieczeniu społecznym rolników . Zgodnie z art. 9 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników jednym ze świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego jest jednorazowe odszkodowanie z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 10 lutego 2016 r., VI U 26/15
…Zgodnie z unormowaniem zawartym w art. 9 , w treści obowiązującej w chwili wydania decyzji z dnia 27 listopada 2014r., świadczeniami z ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego są zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński oraz jednorazowe odszkodowanie z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 15 stycznia 2015 r., III AUa 329/14
…w zakresie ograniczonym do świadczeń określonych w art. 9 pkt 1, jeżeli podlegają innemu ubezpieczeniu społecznemu albo mają ustalone prawo do emerytury lub renty lub do świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z ust. 4 , przepisów ust. 2 i 3 nie stosuje się do emerytów i rencistów, którzy mają orzeczoną…
SAOS - Wyrok SR w Olsztynie z 27 listopada 2014 r., IV U 2/14
…Mając powyższe na uwadze, Sąd w oparciu o art. 11 ust.1 i art. 9 pkt. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz art. 477( 14 ) § 2 kpc w zw. z art. 477( 16 ) kpc zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznał ubezpieczonemu J. H. jednorazowe odszkodowanie w związku z wypadkiem…
SAOS - Postanowienie NSA z 20 kwietnia 2009 r., I OW 195/08
Sentencja Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący: Sędzia NSA Marek Stojanowski Sędziowie NSA Anna Lech (spr.) del. NSA Ewa Dzbeńska Protokolant Michał Zawadzki po rozpoznaniu w dniu 20 kwietnia 2009r. na rozprawie w Izbie Ogólnoadministracyjnej wniosku Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Zielonej…
CBOSA