Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 25 września 2026 r., VIII U 518/26
…ubezpieczeniu społecznemu rolników określał wówczas art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin (Dz. U. z 1982 r. nr 40 poz. 268), zgodnie z którym, ubezpieczeniu rolniczemu nie podlegały osoby: 1) podlegające ubezpieczeniu społecznemu na…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 lutego 2026 r., VIII U 2026/25
Sygn. akt VIII U 2026/25 UZASADNIENIE Decyzją z dnia (...) roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w D. na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz art. 3a, art. 5a, art. 8 ust. 1, 2 i 2a i art. 17 ust. 1 i 3, art. 39 ust. 4, ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników…
SAOS - Wyrok SO w Bydgoszczy z 22 stycznia 2026 r., VI U 2106/25
Sygn. akt VI U 2106/25 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 stycznia 2026 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Katarzyna Błażejowska Protokolant – stażysta Oliwia Dąbrowska po rozpoznaniu w dniu 15 stycznia 2026 r. w E. na rozprawie z…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 29 grudnia 2025 r., VI U 518/24
Sygn. akt VI U 518/24 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 grudnia 2025 roku. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi - Południe w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący sędzia Przemysław Chrzanowski Protokolant protokolant sądowy Angelika Lalik po rozpoznaniu w dniu 15…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 17 grudnia 2025 r., III AUa 752/25
…przez ubezpieczonego rozumie się rolnika i domownika; e) art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin poprzez niezastosowanie w rozpatrywanej sprawie treści tego przepisu i pominięcie faktu, że ubezpieczenie jest obowiązkowe; f) art. 43 ust. 1…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 9 lipca 2025 r., VIII U 2309/24
…stwierdzającą ustanie ubezpieczenia z mocy ustawy (ust. 3 art. 3 ww. ustawy). Jeżeli złożony został wniosek o rentę lub emeryturę, obowiązek ubezpieczenia ustaje od dnia następującego po dniu, w którym wydana została decyzja o przyznaniu świadczenia, jednak nie wcześniej niż od dnia, w którym ubezpieczony nabył to…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 7 lipca 2025 r., VIII U 454/25
…stwierdzającą ustanie ubezpieczenia z mocy ustawy (ust. 3 art. 3 ww. ustawy). Jeżeli złożony został wniosek o rentę lub emeryturę, obowiązek ubezpieczenia ustaje od dnia następującego po dniu, w którym wydana została decyzja o przyznaniu świadczenia, jednak nie wcześniej niż od dnia, w którym ubezpieczony nabył to…
SAOS - Wyrok SA w Krakowie z 17 czerwca 2025 r., III AUa 875/23
…Organ rentowy podkreślił również, że uregulowania zawarte w art. 3 a ust.4 ww. ustawy mają na celu zapewnienie ochrony ubezpieczeniowej osobom w okresie, w którym w związku ze złożonym wnioskiem o emeryturę lub rentę oczekują na ustalenie im prawa do tych świadczeń.
SAOS - Uzasadnienie SO w Gliwicach z 12 marca 2025 r., VIII U 1222/24
sygn. akt VIII U 1222/24 UZASADNIENIE Zaskarżoną decyzją z 29 maja 2024r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w C. stwierdził, że w okresie: od 2 kwietnia 2012r. do 15 kwietnia 2012r. od 25 kwietnia 2012r. do 1 maja 2012r., od 31 maja 2014r. do 2 czerwca 2014r. oraz od 3 lipca 2020r. do 4…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 10 stycznia 2025 r., VIII U 1246/24
UZASADNIENIE Decyzją z dnia 19 kwietnia 2024 r. (...) , stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników I. W. w zakresie: I. ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego - od 1 stycznia 2024r.; (...) . ubezpieczenia emerytalno-rentowego od 1 stycznia 2024 r. W uzasadnieniu podano, że w dniu 8…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 14 listopada 2024 r., VIII U 1304/24
…1 pkt 1 i art. 36 ust. 2 w związku z art. 2 ust. 2 oraz art. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ). Decyzje takie (jak wszystkie wydawane przez organy rentowe) mają przy tym charakter rozstrzygnięć deklaratoryjnych i są wydawane dla stwierdzenia w konkretnej sytuacji faktycznej, że albo osoba, która…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 30 października 2024 r., VIII U 2113/23
UZASADNIENIE Decyzją z dnia 29 września 2023 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników M. S. w zakresie: I. ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego od 1 stycznia 2016 roku II. ubezpieczenia emerytalno-rentowego od 1 stycznia 2016 roku W…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 17 października 2024 r., VIII U 937/24
Sygn. akt VIII U 937/24 UZASADNIENIE Decyzją z dnia 14.02.2024 Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz art. 3a ust. 1, a także art. 8 ust. 1, 2 i 2a, art. 17 ust. 1, 3, 5a, 5b oraz art. 37 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 3 września 2024 r., VIII U 1224/24
…1 pkt 1 i art. 36 ust. 2 w związku z art. 2 ust. 2 oraz art. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ). Decyzje takie (jak wszystkie wydawane przez organy rentowe) mają przy tym charakter rozstrzygnięć deklaratoryjnych i są wydawane dla stwierdzenia w konkretnej sytuacji faktycznej, że albo osoba, która…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 28 sierpnia 2024 r., III AUa 18/24
Sygn. akt III AUa 18/24 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 sierpnia 2024 r. Sąd Apelacyjny w Lublinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia (del.) Iwona Jawor-Piszcz Protokolant: starszy sekretarz sądowy Krzysztof Wiater po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 14…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 14 sierpnia 2024 r., III AUa 907/23
Sygn. akt III AUa 907/23 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 sierpnia 2024 r. Sąd Apelacyjny w Lublinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia (del.) Iwona Jawor-Piszcz Protokolant: sekretarz sądowy Joanna Malena po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 18 lipca 2024 r. w…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 21 maja 2024 r., VII U 408/23
WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 maja 2024 r. Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i (...) w składzie: Przewodniczący: sędzia Agnieszka Stachurska Protokolant: st. sekretarz sądowy Anna Bańcerowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 maja 2024 r. w W. sprawy M. L. przeciwko…
SAOS - Wyrok WSA w Warszawie z 16 kwietnia 2024 r., II SA/Wa 1789/23 za organem
…jest zaświadczenie właściwego organu, wydane na podstawie art. 3 ust. 1 ww. ustawy o wliczaniu okresów pracy. Wyczerpanie procedury określonej w ww. ustawie pozwała na skorzystanie z określonej w art. 3 ust. 3 tej ustawy. Skoro nie ma zaświadczenia z urzędu gminy, o treści wskazanej w art. 3 ust. 1 ww. ustawy,…
CBOSA - Wyrok SA w Poznaniu z 21 marca 2024 r., III AUa 743/22
Sygn. akt III AUa 743/22 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 marca 2024 r. Sąd Apelacyjny w Poznaniu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Wiesława Stachowiak Protokolant: Beata Tonak po rozpoznaniu w dniu 21 marca 2024 r. w Poznaniu na posiedzeniu niejawnym…
SAOS - Wyrok SO w Kaliszu z 29 lutego 2024 r., V U 18/24
…W ocenie Sądu Okręgowego przepis art. 3 a ust 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników odnosi się wyłącznie do osób podlegających ubezpieczeniu społecznemu rolników. Tymczasem odwołująca nabyła prawo do emerytury z powszechnego systemu emerytalnego, a nie z systemu ubezpieczeń społecznych rolników.
SAOS