Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SA w Lublinie z 26 kwietnia 2023 r., III AUa 611/22
…We wstępie do oceny prawnej powyższego stanu faktycznego Sąd Okręgowy wskazał, że stosownie do art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. 2022 r., poz. 933 ze zm.) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 5 kwietnia 2023 r., VIII U 1909/22
…niż lat 5 ( art. 13 ust. 2 i 3 , cytowanej powyżej, art. 21 ust 5-7 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2022 r. poz. 933, 1155 i 2140). Pojęcie niezdolności do samodzielnej egzystencji ma przy tym szeroki zakres i obejmuje opiekę i pomoc w załatwieniu elementarnych spraw życia…
SAOS - Wyrok WSA w Olsztynie z 21 października 2021 r., II SA/Ol 834/21 za stroną
…Mając to na uwadze wskazać należy, że w świetle przepisu art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2020 r.. poz. 174 ze zm.), dalej jako: "u.u.s.r.", renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki:…
CBOSA - Wyrok WSA w Olsztynie z 11 marca 2021 r., II SA/Ol 916/20 za stroną
…Mając to na uwadze wskazać należy, że w świetle art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2020 r., poz. 174 z późn. zm.; dalej: "u.u.s.r."), "renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1)…
CBOSA - Wyrok SA w Białymstoku z 3 marca 2021 r., III AUa 462/20SAOS
- Wyrok WSA w Łodzi z 26 lutego 2021 r., II SA/Łd 36/21 za organem
…W myśl art. 18 pkt 1 i art. 21 ust. 1 u.s.r. świadczeniami z ubezpieczenia emerytalno-rentowego są emerytura rolnicza lub renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy; renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1) podlegał ubezpieczeniu…
CBOSA - Wyrok SA w Białymstoku z 3 lipca 2019 r., III AUa 79/19
…Oceniając zasadność odwołania, Sąd Okręgowy odwołał się do art. 21 ust. 1 Ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2017 r., poz. 2336), który określa przesłanki przyznania prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy.
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 30 maja 2019 r., III AUa 406/18
…Po ustaleniu powyższego stanu faktycznego oraz na podstawie art. 21 ust. 1, 2, 5 i 7, art. 22 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2013 r., poz. 1403 ze zm.), Sąd Okręgowy uznał odwołanie za nieuzasadnione.
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 11 maja 2017 r., III AUa 595/16
…Po ustaleniu powyższego stanu faktycznego oraz na podstawie art. 21 ust. 1-3, 5-8 i art. 22 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (j. t. Dz. U. z 2016 r., poz. 277), Sąd Okręgowy uznał odwołanie za nieuzasadnione.
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 2 marca 2017 r., III AUa 416/16
…Po ustaleniu powyższego stanu faktycznego oraz na podstawie art. 21 ust. 1, ust. 2 pkt 5 i ust. 5-8, art. 22 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (j. t. Dz. U. z 2008 r., nr 50, poz. 291 ze zm.), Sąd Okręgowy uznał odwołanie za nieuzasadnione.
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 22 marca 2016 r., VII U 1696/14
…do renty rolniczej na dalszy okres na podstawie przepisów art. 21 ust. 1,2,5,6,7 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity: Dz. U. z 2013 r., poz. 1403 ze zm.). Komisja Lekarska KRUS uznała, że wnioskodawczyni nie jest niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym (decyzja –…
SAOS - Wyrok SO w Ostrołęce z 19 grudnia 2014 r., III U 1599/13
…o ubezpieczeniu społecznym rolników , w szczególności art. 21 ust. 5-7 , wskutek czego organ rentowy nie uznał jej za osobę trwale lub okresowo, całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. Wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji i przyznanie prawa do renty.
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 11 grudnia 2014 r., III AUa 284/14
…nie zasługiwało na uwzględnienie i wskazał na przepisy art. 21 ust. 1 i ust. 5 – ust. 7 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity opubl. w Dz. U. z 2013r., poz. 1403, zm.) i poprzez przepis odsyłający art. 52 ust. 1 pkt 2 cyt.
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 2 grudnia 2014 r., VII U 1873/13
…Zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jedn. Dz. U. z 2013r., poz. 1403, ze zm.) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 16 stycznia 2014 r., III AUa 591/13
…Na podstawie ustalonego stanu faktycznego oraz art. 21 ust. 1, 5-7 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (j. t. Dz. U. z 2008 r., nr 50, poz. 291 ze zm.) Sąd Okręgowy uznał odwołanie za bezzasadne. Sąd pierwszej instancji podniósł, że przedmiotem sporu w niniejszej sprawie była ocena…
SAOS - Wyrok SO w Ostrołęce z 20 grudnia 2013 r., III U 550/12
…Zgodnie z art. 21 ust 1 i 2 oraz 5, 6 i 7 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1)podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust. 2;…
SAOS - Wyrok SA w Katowicach z 13 listopada 2013 r., III AUa 342/13
…Sąd Okręgowy, powołując się na art. 21 ust. 1, ust. 5-7 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2008r. nr 50, poz. 291 z późn. zm.), stwierdził, że wyniki postępowania dowodowego dają podstawę do stwierdzenia, że odwołujący nie jest całkowicie niezdolny do pracy w…
SAOS - Wyrok SO w Słupsku z 11 października 2013 r., V U 455/12
…Zgodnie z treścią art. 21 ust. 1 cyt. ustawy, renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust. 2, 2) jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 3 września 2013 r., III AUa 633/12
…. Sąd pierwszej instancji powołując się na przepisy art. 21 ust 1, 5, 6 i 7, art. 22 ust 1 i 2 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jedn . Dz. U. z 1998 r. nr 7 poz. 25, z późn. zm.) uznał odwołanie J. P. za niezasadne.
SAOS - Wyrok SO we Włocławku z 12 lipca 2013 r., IV U 266/13
…W uzasadnieniu odwołania przywołano nadto treść art. 21 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity: Dz. U. z 2008 roku, Nr 50, poz. 291 z późn. zm.). Sąd ustalił następujący stan faktyczny: M. F. urodził się w dniu (...) roku.
SAOS