Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 21 ust. 4 ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników

23 dokumenty

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Wyrok SA w Szczecinie z 11 maja 2021 r., III AUa 107/21

    …Jako podstawę prawną rozstrzygnięcia wskazał treść przepisów art. 21 ust. 1, 4, 5 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2019r, poz. 299). W celu ustalenia, czy ubezpieczony jest nadal po dniu 28 lutego 2019 roku całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym w związku…

    SAOS
  2. Wyrok SO w Siedlcach z 20 listopada 2018 r., IV U 607/18

    …Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 pkt 1 i 2 oraz ust.4 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił S. Z. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskutek wypadku przy pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że u…

    SAOS
  3. Wyrok SA w Szczecinie z 16 października 2018 r., III AUa 760/17SAOS
  4. Wyrok SO w Siedlcach z 25 września 2018 r., IV U 190/18

    …Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 pkt 1 i 2 oraz ust. 4 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił P. I. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym w związku z wypadkiem przy pracy rolniczej wskazując, że u ubezpieczonego…

    SAOS
  5. Wyrok SA w Lublinie z 8 sierpnia 2018 r., III AUa 25/18

    …Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 pkt 5 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił T. T. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że komisja lekarska kasy w orzeczeniu z dnia 24 listopada 2016r. nie uznała…

    SAOS
  6. Wyrok SA w Białymstoku z 8 lutego 2018 r., III AUa 659/17

    …W świetle tak ustalonych okoliczności Sąd odwołał się do przepisu art. 21 ust. 1, art. 21 ust. 2 pkt 5, art. 21 ust. 4 oraz art. 21 ust. 5 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (j.t. Dz.U.2016, poz. 277 z późn. zm.).

    SAOS
  7. Wyrok SA w Białymstoku z 8 lutego 2018 r., III AUa 666/17

    …W świetle tak ustalonych okoliczności Sąd odwołał się do przepisu art. 21 ust. 1, art. 21 ust. 2 pkt 5, art. 21 ust. 4 oraz art. 21 ust. 5 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (j.t. Dz.U.2016, poz. 277 z późn. zm.).

    SAOS
  8. Wyrok SA w Białymstoku z 24 stycznia 2018 r., III AUa 663/17

    …sprawy Sąd pierwszej instancji odwołał się do przepisów art. 21 ust. 1 i 4 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników z których wynika, że do uzyskania prawa do renty rolniczej w związku z chorobą zawodową trzeba być całkowicie niezdolnym do pracy w gospodarstwie rolnym, niezdolność ta musi…

    SAOS
  9. Wyrok SA w Białymstoku z 23 listopada 2017 r., III AUa 375/17

    …(Dz.U. z 2016r. poz.277 ze zm.) powołując się na przepis art.21 tej ustawy odmówił Z. S. przyznania renty rolniczej w związku z wypadkiem przy pracy rolniczej. Organ renty, na podstawie orzeczenia Komisji Lekarskiej KRUS z 14.02.2017r., ustalił, że wnioskodawczyni nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie…

    SAOS
  10. Wyrok SO w Siedlcach z 17 listopada 2017 r., IV U 34/17

    …Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 pkt 5 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił T. T. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że komisja lekarska kasy w orzeczeniu z dnia 24 listopada 2016r. nie uznała…

    SAOS
  11. Wyrok SO w Siedlcach z 21 czerwca 2017 r., IV U 799/16

    …Pozwany powołał się na treść art. 21 ust. 1 pkt 1 i 2 oraz ust. 4 ustawy z dnia 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2016 r. poz. 277). Podstawą odmowy przyznania prawa do renty rolniczej z tytułu choroby zawodowej było orzeczenie Komisji Lekarskiej Kasy z dnia 25.08.2016 r., na mocy którego…

    SAOS
  12. Wyrok SO w Olsztynie z 20 kwietnia 2017 r., IV U 426/17

    …Zgodnie z art. 21 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2016r., poz. 277 ze zm.) trwała lub okresowo całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała wskutek wypadku przy pracy rolniczej jest warunkiem koniecznym do przyznania renty rolniczej wypadkowej, przy czym…

    SAOS
  13. Wyrok SA w Gdańsku z 27 października 2016 r., III AUa 1569/16

    …wskutek wypadku przy pracy rolniczej tj. przy zastosowaniu art. 21 ust.4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników . W konsekwencji samo ustalenie (nabycie) prawa do renty rolniczej nie było uzależnione od okresów wymienionych w art. 10 ust. 1 i 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS.…

    SAOS
  14. Wyrok SO w Siedlcach z 14 marca 2016 r., IV U 1127/15

    …Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił S. S. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że u ubezpieczonego nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy w…

    SAOS
  15. Wyrok SO w Siedlcach z 14 grudnia 2015 r., IV U 717/15

    …Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił A. I. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że u ubezpieczonej nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy w…

    SAOS
  16. Wyrok SO w Siedlcach z 20 listopada 2015 r., IV U 607/15

    …Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 1 i 2 oraz ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (j.t. Dz. U. z 2013 r. poz. 1403 ze zm.), odmówił ubezpieczonemu J. S. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskutek…

    SAOS
  17. Wyrok SA w Szczecinie z 22 września 2015 r., III AUa 304/14

    …r. Po ustaleniu powyższych okoliczności oraz na podstawie art. 21 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (j. t. Dz. U. z 2013 r., poz. 1403; powoływana dalej jako: ustawa) Sąd Okręgowy uznał odwołanie ubezpieczonego za nieuzasadnione.

    SAOS
  18. Wyrok SA w Szczecinie z 22 września 2015 r., III AUa 646/14

    …rolników w takim wymiarze, jaki wynikał z treści art. 21 ust. 1 pkt 5 (w brzmieniu obowiązującym w dacie wydawania decyzji przyznającej prawo do renty inwalidzkiej rolniczej), tj. w wymiarze 20 kwartałów. Przy czym, sąd meriti podkreśli także, że czym innym jest ustalenie prawa a czym innym jest ustalenie wysokości…

    SAOS
  19. Wyrok SO w Siedlcach z 22 grudnia 2014 r., IV U 1105/13

    …Zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013r., poz. 1403 ze zm.) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1)podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o…

    SAOS
  20. Wyrok SA w Szczecinie z 24 czerwca 2014 r., III AUa 476/13

    …konieczne dla przyznania prawa do renty rolniczej, określa art. 21 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2009 r. Nr 50, poz. 291 ze zm.), którego treść przytoczył. Sąd Okręgowy stwierdził, że ubezpieczony domagający się przyznania prawa do renty rolniczej z tytułu…

    SAOS