Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 18 czerwca 2025 r., VIII U 2313/24
…5 lat w okresie 10 lat przed złożeniem wniosku (art. 21 ust. 2 pkt 5), a ponadto nie udowodnił okresu podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat (art. 21 ust 9). Postanowieniem z dnia 10.10.2024 r organ rentowy sprostował omyłkę w decyzji z dnia 6.09.2024 r w zakresie określenia daty…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 8 października 2024 r., VIII U 1787/23
…że zmarły ojciec wnioskodawczyni nie spełniał warunku z art. 21 ust. 1 pkt 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , a nadto z przedłożonych dokumentów wynika, iż D. D. (2) nie spełniał także warunku z art. 21 ust.1 a ww. ustawy, ponieważ nie legitymuje się on okresem podlegania ubezpieczeniu emerytalno –…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 16 września 2024 r., VII U 783/23
…że spełnia warunki do przyznania renty rolniczej zgodnie z art. 21 ust. 1, 2, 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , bowiem podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres wymagany w ust. 2 , jest trwale i całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym oraz całkowita niezdolność do pracy w…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 16 sierpnia 2023 r., VIII U 272/23
…Ponieważ ubezpieczona nie posiada wymaganego okresu ubezpieczenia określonego w art. 21 ust 1 i 1a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , który można by uwzględnić przy rozpatrywaniu uprawnień do renty rolniczej, ZUS odmówił jej prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 24 maja 2022 r., VIII U 2750/21
…W myśl art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. z 2022 r., poz.933), renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym…
SAOS - Uzasadnienie SA w Katowicach z 4 maja 2022 r., III AUa 1786/21
…Sąd Okręgowy podniósł, że w przypadku zmarłego męża odwołującej, zgodnie z treścią art. 21 ust. 2 pkt 5 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , okresem stażu ubezpieczenia rolniczego, od którego uzależnione było nabycie przez niego prawa do rolniczej renty z tytułu niezdolności do pracy, był okres od 15 kwietnia…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 24 września 2020 r., III AUa 175/20SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 31 sierpnia 2020 r., VIII U 352/19
…rolniczej z tytułu niezdolności do pracy na podstawie art. 21 ustawy z dnia 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. 2017 r. poz. 2336 ze zm.) bowiem w okresie dziesięciolecia przed założeniem wniosku o przyznanie renty rolniczej wnioskodawczyni nie udowodniła wymaganego 5 letniego okresu…
SAOS - Wyrok SO w Tarnowie z 10 kwietnia 2020 r., IV U 221/19
…do pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu przepisów art. 21 ust.1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników ( Dz. U. z 2016 r. poz. 277 z późn. zm. ) Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego sądowego specjalisty z zakresu neurologii i z zakresu reumatologii Na podstawie wyników badań i…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 9 października 2019 r., IV U 231/19
…Zgodnie z art.21 ust.1 i 2 pkt 5 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2008r., Nr 50, poz. 291 ze zm.) renta rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres, o którym mowa w ust.2 wskazanego…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 30 maja 2019 r., III AUa 406/18
…Po ustaleniu powyższego stanu faktycznego oraz na podstawie art. 21 ust. 1, 2, 5 i 7, art. 22 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2013 r., poz. 1403 ze zm.), Sąd Okręgowy uznał odwołanie za nieuzasadnione.
SAOS - Wyrok SO w Rzeszowie z 3 kwietnia 2019 r., IV U 1199/17
…Zgodnie z art. 21 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. 2019r. poz. 299 j.t.) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 25 lutego 2019 r., IV U 338/18
…Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 pkt 5 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił W. N. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że u ubezpieczono nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy w…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 13 lutego 2019 r., IV U 633/18
…Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 oraz art.52 ust.1 pkt 2 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników w związku z art.14 ust.4 i ust.5 pkt 1 i 3 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił M. T. prawa do renty…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 18 października 2018 r., IV U 466/18
…Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił M. S. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że u ubezpieczonej nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy w…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 16 października 2018 r., III AUa 760/17SAOS
- Wyrok SO w Siedlcach z 4 września 2018 r., IV U 141/18
…Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 pkt 5 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił K. M. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że u ubezpieczonego nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy w…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 8 sierpnia 2018 r., III AUa 25/18
…Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 pkt 5 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił T. T. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że komisja lekarska kasy w orzeczeniu z dnia 24 listopada 2016r. nie uznała…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 15 czerwca 2018 r., IV U 187/17
…Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił S. K. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że u ubezpieczonego nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy w…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 9 kwietnia 2018 r., III AUa 1021/16
…Oceniając stan faktyczny sprawy Sąd pierwszej instancji odniósł się do przepisów art. 21 ust. 1 i 2 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników , wskazujących warunki do przyznania prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.
SAOS