Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 21 czerwca 2018 r., VII U 196/18
…W ocenie ubezpieczonej należy mieć również na uwadze dyspozycję art. 9 k.p.a. , zgodnie z którą organ rentowy jest obowiązany do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych. Zdaniem odwołującej czynność wyłączenia jej z ubezpieczeń społecznych przez organ rentowy stało się…
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 20 czerwca 2018 r., III AUa 501/17SAOS
- Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 19 czerwca 2018 r., VII Ua 32/18
…Wynika to z faktu, iż zgodnie z art. 9 ust. 1c u.s.u.s., osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2, 4, 5, 8 i 10 , czyli jak w realiach niniejszej sprawy, odwołująca się, spełniające jednocześnie warunki do objęcia ich obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego…
SAOS - Zarządzenie SR Szczecin-Centrum w Szczecinie z 21 maja 2018 r., IX U 240/17
…w tym przedstawionej przez niego interpretacji przepisów art. 9 ust. 1c i art. 36 ust. 11 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych . Wskazała, iż organ pominął zarówno złożenie przez nią w dniu 3 listopada 2016r. deklaracji rozliczeniowej za październik 2016r. obejmującej wyliczenie składki na ubezpieczenie chorobowe…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 11 maja 2018 r., III AUa 858/17
…Nie przemawiają za tym również wnioski wynikające z relacji zachodzącej między art. 9 ust. 1 i art. 9 ust. 1a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz.U. z roku 2015, poz. 121 ze zm. ).W polskim systemie prawnym obowiązuje zasada obowiązkowego podlegania ubezpieczeniu z kilku…
SAOS - Wyrok SO w Gliwicach z 11 maja 2018 r., VIII U 1530/15
…być obalone; c) naruszenie prawa materialnego w postaci art. 9 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez uznanie, że ubezpieczony podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, zdrowotnemu oraz miał opłacać składki na Fundusz Pracy, podczas gdy ubezpieczony pozostaje zatrudniony na umowie o pracę…
SAOS - Wyrok SO w Gliwicach z 10 maja 2018 r., VIII Ua 35/16
…Powołując się na art. 6 ust. 1 pkt 5, art.11 ust.2, art.14 i art.9 ust.1c ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2017r., poz. 1778 ze zm.) Sąd Rejonowy wskazał, że dla osób pobierających zasiłek macierzyński, które jednocześnie w okresie pobierania tego zasiłku prowadzą działalność…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 30 kwietnia 2018 r., VIII Ua 9/18
…Na podstawie przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ( art. 9 ust. 1 c w związku z art. 6 ust. 1 pkt 2, 4, 5, 8, 10 ) z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego wnioskodawczyni podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.
SAOS - Wyrok SO w Bydgoszczy z 26 kwietnia 2018 r., VI U 2233/16SAOS
- Wyrok SA w Białymstoku z 26 kwietnia 2018 r., III AUa 589/17SAOS
- Wyrok SA w Białymstoku z 26 kwietnia 2018 r., III AUa 562/17
…1 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 8 ust. 6 pkt. 4, art. 9 ust. 1 i 1a ustawy z 13.10.1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r., nr 205, poz. 1585 ze zm.) stwierdził, że Z. Ł. u płatnika składek (...) sp. z o.o. we W. : 1. podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i…
SAOS - Wyrok SO w Gdańsku z 25 kwietnia 2018 r., VII U 4459/17
…w G. domagali się ich uchylenia, zarzucając naruszenie art. 9 ust. 1a ustawy z 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tj. Dz. U. z 2017 roku, poz. 1778 ze zm.) oraz zasądzenia na ich rzecz od pozwanego kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych.
SAOS - Wyrok SA we Wrocławiu z 6 kwietnia 2018 r., III AUa 1006/17
…1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz w zw. z art. 9 ust. 1 pkt le, art. 23 i art. 29 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych , poprzez jego niewłaściwe zastosowanie w wyniku dokonania mylnej kwalifikacji prawnej zawartych umów w następstwie…
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 3 kwietnia 2018 r., VIII U 1347/17
…Z kolei w myśl art. 9 ust. 4a analizowanej ustawy zleceniobiorcy, mający ustalone prawo do emerytury lub renty, podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli równocześnie nie pozostają w stosunku pracy, z zastrzeżeniem ust. 4b. Natomiast zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń…
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 3 kwietnia 2018 r., VIII U 123/17
…Powołując się na art. 83a ust. l, art. 83 ust. l pkt 2 w związku z art. 6 ust. l pkt 5, art. 9 ust. l , la i 2, art. 12 ust. l, art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. 2017 poz.1877 tekst jednolity ze zm. zwanej dalej ustawą systemową) organ rentowy podniósł, że…
SAOS - Wyrok SO w Szczecinie z 28 marca 2018 r., VI U 113/18
…Jako podstawę prawną decyzji organ wskazał przepisy art. 83 ust. 1, art. 6 ust. 1 pkt 4, art. 8 ust. 1, art. 9 ust. 1a, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki…
SAOS - Wyrok SO w Zielonej Górze z 27 marca 2018 r., IV Ua 7/18
…Na podstawie przepisu art. 9 ust. 1 c wyżej wskazanej ustawy systemowej, należało zatem uznać zdaniem Sądu Rejonowego, że osoba prowadząca pozarolniczą działalność, jak ubezpieczona, w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym jedynie z tytułu pobierania…
SAOS - Wyrok SA w Katowicach z 22 marca 2018 r., III AUa 993/17
…5 i 19, art. 11, art. 13 pkt 4, art. 14 ust. 1 i 2 oraz art. 9 ust. 1c ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych i stwierdził, że zasadniczą okolicznością sporną było, czy ubezpieczona nieprzerwanie podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu po okresie pobierania zasiłku…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 20 marca 2018 r., VIII U 440/16
…Natomiast zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych – osoby pozostające w stosunku pracy spełniające jednocześnie warunki do objęcia ich obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z innych tytułów, są obejmowane ubezpieczeniami tylko z tytułu stosunku pracy.
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 20 marca 2018 r., III AUa 7/18
…art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1 i 1a, art. 14 ust. 2, art. 9 ust. 1c ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych i wyjaśnił, że w okresach pobierania zasiłku macierzyńskiego odwołująca nie podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności, a…
SAOS