Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SA w Lublinie z 10 grudnia 2015 r., III AUa 731/15
…Sąd wskazał, że przesłanki ubezpieczenia społecznego rolników w pełnym zakresie określały i nadal określają art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 1 i 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , w świetle których ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu, macierzyńskiemu i emerytalno - rentowemu podlegały i podlegają osoby,…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 6 listopada 2015 r., III AUa 869/15
…i rentowe (art. 6 ust. 1 i 2 tej ustawy w związku z art. 7 pkt 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ), chyba że na podstawie umów o zatrudnieniu lub umów międzynarodowych pracownik został objęty ubezpieczeniem w trybie i na zasadach obowiązujących w państwie zatrudnienia lub określonych w umowach…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 8 października 2015 r., III AUa 618/15
…1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art.7 ba ustawy z dnia 19 listopada 1999 roku Prawo działalności gospodarczej . Treść tych przepisów i warunki ich stosowania zostały szczegółowo omówione w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku.
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 29 września 2015 r., III AUa 244/15
…art. 2a ustawy w zw. z art. 32 ustawy zasadniczej oraz art. 7 ustawy zasadniczej. Wskazując na powyższe zarzuty apelująca wniosła o uchylenie zaskarżonego wyroku i poprzedzającej go decyzji ZUS i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania bezpośredniego organowi ubezpieczeń społecznych.
SAOS - Uzasadnienie SO w Bydgoszczy z 16 września 2015 r., VI U 1403/15
…nimi współpracujących, duchownych oraz osób wymienionych w art. 7 ; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, z zastrzeżeniem ust. 2a; Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na podstawie art. 477¹⁴ § 1 k.p.c. orzekł jak w sentencji.
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 3 września 2015 r., III AUa 523/14
…W przepisie art. 2 pkt 3 ustawy pomostowej brak jest bowiem odesłania do art. 7 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , który taką możliwość przewiduje. Oznacza to, że obywatele polscy, wykonujący prace za granicą w podmiotach zagranicznych, więc między innymi marynarze pracujący na statkach obcych bander nie…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 28 lipca 2015 r., VII U 1824/12
…Przepis art. 7 stanowi natomiast, że prawo do dobrowolnego objęcia ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi przysługuje osobom, które nie spełniają warunków do objęcia tymi ubezpieczeniami obowiązkowo. W świetle powyższego wskazać należy, że w stosunku do ubezpieczonej, jako osoby pobierającej rentę z tytułu…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 22 lipca 2015 r., III AUa 1198/14
Sygn. akt III AUa 1198/14 III AUz 174/14 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 lipca 2015 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Lucyna Guderska Sędziowie:SSA Dorota Rzeźniowiecka (spr.) SSA Jacek Zajączkowski Protokolant: st.sekr.sądowy Kamila…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 22 lipca 2015 r., III AUa 1197/14
Sygn. akt III AUa 1197/14 III AUz 173/14 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 lipca 2015 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Lucyna Guderska Sędziowie:SSA Dorota Rzeźniowiecka (spr.) SSA Jacek Zajączkowski Protokolant:st.sekr.sądowy Kamila…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 15 lipca 2015 r., III AUa 1196/14
Sygn. akt III AUa 1196/14 III AUz 172/14 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 lipca 2015 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Lucyna Guderska Sędziowie: SSA Dorota Rzeźniowiecka (spr.) SSA Jacek Zajączkowski Protokolant: st. sekr. sąd.…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 18 czerwca 2015 r., III AUa 612/15
…i rentowe (art. 6 ust. 1 i 2 tej ustawy w związku z art. 7 pkt 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ), chyba, że na podstawie umów o zatrudnieniu lub umów międzynarodowych pracownik został objęty ubezpieczeniem w trybie i na zasadach obowiązujących w państwie zatrudnienia lub określonych w umowach…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 18 czerwca 2015 r., IV Ua 7/15
…ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym na podstawie art. 7 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych . Ustanie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego wskutek nieopłacenia w terminie należnej składki, następuje z mocy ustawy. Osoby, które chcą zachować ciągłość podlegania ubezpieczeniu chorobowemu, powinny więc opłacać…
SAOS - Wyrok SO w Gliwicach z 5 marca 2015 r., VIII Ua 51/14
…nimi współpracujących, duchownych oraz osób wymienionych w art. 7 ; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, z zastrzeżeniem ust. 2a. Jak słusznie wskazał Sąd Rejonowy, niespornym w sprawie jest fakt opłacenia przez ubezpieczonego składek za…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 2 marca 2015 r., III AUa 697/14
…Zdaniem skarżącego, zaskarżona decyzja wydana została tak z obrazą przepisów KPA w szczególności art.7 – 9 i art.77 jak i z obrazą art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. 2009. 205.1585), poprzez pominięcie przedmiotowej normy przy wydawaniu decyzji oraz art. 9 ust…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 2 marca 2015 r., III AUa 563/14
…Zdaniem skarżącego, zaskarżona decyzja wydana została tak z obrazą przepisów KPA w szczególności art. 7 – 9 i art.77 jak i z obrazą art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009r. Nr 205, poz. 1585), poprzez pominięcie przedmiotowej normy przy wydawaniu decyzji…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 26 lutego 2015 r., III AUa 442/14
…Wskazując, na treść art. 7 ust. 4c ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych pozwany zaznaczył, że obowiązkowe ubezpieczenie emerytalne i rentowe wnioskodawcy ustało z dniem 29 lipca 2013 r. z mocy prawa.
SAOS