Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 7 ustawa o systemie ubezpieczeń społecznychWyczyść filtry

15 dokumentów

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Wyrok SA w Szczecinie z 27 listopada 2014 r., III AUa 940/13

    Sygn. akt III AUa 940/13 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 listopada 2014 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Anna Polak Sędziowie: SSA Barbara Białecka (spr.) Del. SSO Beata Górska Protokolant: St. sekr. sąd. Edyta Rakowska po…

    SAOS
  2. Wyrok WSA w Warszawie z 9 września 2014 r., VI SA/Wa 1010/14 za organem

    …Na taki wniosek pozwala art. 7 ww. ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, który stanowi, że prawo do dobrowolnego objęcia ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi przysługuje osobom, które nie spełniają warunków do objęcia tymi ubezpieczeniami obowiązkowo.

    CBOSA
  3. Wyrok SA w Łodzi z 8 sierpnia 2014 r., III AUa 2219/13

    …nimi współpracujących, duchownych oraz osób wymienionych w art. 7 ; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, z zastrzeżeniem ust. 2a. W. J. nie kwestionował, że składkę na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za miesiące kwiecień 2011 r. i…

    SAOS
  4. Wyrok SA w Szczecinie z 17 lipca 2014 r., III AUa 1178/13

    …do wymustrowania ze statku nie zostały zaliczone w art. 7 ustawy emerytalnej do okresów nieskładkowych przyjmowanych do ustalenia prawa do świadczenia i jego wysokości. Organ rentowy wskazał w uzasadnieniu decyzji, iż okresy 04.04.1997r. – 18.09.1997, 17.12.1997r. – 22.05.1998r., 31.05.1999r. – 17.09.1999r.,…

    SAOS
  5. Wyrok WSA w Gliwicach z 29 maja 2014 r., IV SA/Gl 935/13 za organem

    …rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny (art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 1 pkt 1), natomiast inny rolnik, jeżeli działalność rolnicza stanowi stałe źródło jego utrzymania, podlega ubezpieczeniu na wniosek (art. 7 ust. 2 i art. 16 ust. 2 pkt 1).

    CBOSA
  6. Wyrok SA w Gdańsku z 15 maja 2014 r., III AUa 2759/13

    …i rentowe (art. 6 ust. 1 i 2 tej ustawy w związku z art. 7 pkt 3 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych , jednolity tekst: Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.), chyba że na podstawie umów o zatrudnieniu lub umów międzynarodowych pracownik został objęty ubezpieczeniem w trybie i…

    SAOS
  7. Wyrok WSA w Poznaniu z 25 kwietnia 2014 r., II SA/Po 1373/13 za stroną

    …Zgodnie z treścią art. 7 ust 2 i art. 16 ust 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, dobrowolnemu (na wniosek) ubezpieczeniu podlegają: rolnik lub domownik, jeżeli działalność rolnicza stanowi stałe źródło jego utrzymania, a także osoba, która będąc rolnikiem przeznaczyła grunty…

    CBOSA
  8. Wyrok SO w Gliwicach z 9 kwietnia 2014 r., VIII U 2239/13

    …Zdaniem ubezpieczonych, treść przepisu art. 7 ustawy systemowej w brzmieniu obowiązującym do końca 2012r. wskazuje, że jeśli osoba spełnia warunki do objęcia obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym to nie przysługuje jej prawo do jednoczesnego objęcia ubezpieczeniami na zasadzie dobrowolności.

    SAOS
  9. Wyrok SA w Łodzi z 24 marca 2014 r., III AUa 1036/13

    …art. 2 ust. 3 w/w ustawy brak jest bowiem odesłania do art. 7 pkt 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , który taką możliwość przewiduje. Zdaniem apelującego oznacza to, iż obywatele polscy, wykonujący pracę za granicą w podmiotach zagranicznych, a więc m.in. marynarze pracujący na statkach obcych bander, nie…

    SAOS
  10. Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 25 lutego 2014 r., X U 390/13

    …od 13 kwietnia 2013 r. do 2 maja 2013 r. oraz na podstawie art. 7 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , odmówił ubezpieczonemu prawa do zasiłku chorobowego za okres od 3 maja 2013 r. do 16 maja 2013 r. i nadal w przypadku orzeczenia dalszej nieprzerwanej niezdolności do pracy.

    SAOS
  11. Uzasadnienie SO w Łodzi z 19 lutego 2014 r., VIII U 2750/12

    Sygn. akt VIII U 2750/12 UZASADNIENIE Decyzjami z dnia 8 maja 2012 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. dokonał przeliczenia od dnia 1 marca 2012 roku, tj. od miesiąca, w którym zgłoszono wnioski o renty rodzinnej po zmarłej B. B. (1) , przysługujące jej dzieciom pod warunkiem nauki, tj. J. B. (1) do…

    SAOS
  12. Wyrok SO w Gliwicach z 5 lutego 2014 r., VIII U 258/13

    …ubezpieczeniom społecznym, zgodnie z przepisami art. 7 pkt. 3 ustawy systemowej z 13.10.1998 r. W związku z tym nie podlegał również obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu. Na mocy powołanego przepisu ubezpieczony zgłoszony był natomiast do ubezpieczeń emerytalnego i rentowego dobrowolnie i dobrowolnie podlegał także…

    SAOS
  13. Wyrok SR w Jeleniej Górze z 24 stycznia 2014 r., IV U 249/13

    …nimi współpracujących, duchownych oraz osób wymienionych w art. 7 ; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie. W niniejszej sprawie strona pozwana odmówiła wnioskodawczyni prawa do zasiłku chorobowego w okresach wskazanych w zaskarżonych…

    SAOS
  14. Wyrok SA w Szczecinie z 23 stycznia 2014 r., III AUa 604/13

    …W takim przypadku zgodnie z brzmieniem art. 7 pkt 3 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 z późn. zm.) w brzmieniu obowiązującym do dnia 31 grudnia 2012 r. prawo do dobrowolnego objęcia ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi przysługiwało…

    SAOS
  15. Wyrok SO w Ostrołęce z 8 stycznia 2014 r., III U 937/13

    …nimi współpracujących, duchownych oraz osób wymienionych w art. 7 i 10 ; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, z zastrzeżeniem ust. 2a. Z powyższego przepisu wynika więc, że nieopłacenie w terminie składki powoduje ustanie ubezpieczenia,…

    SAOS