Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SA w Gdańsku z 2 grudnia 2020 r., III AUa 1124/19
…Stosownie do art. 5 ust 1 ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.2020.266 t.j. – dalej też „usus”), ubezpieczenie społeczne rolników, jeżeli nie podlegają oni obowiązkowi ubezpieczeń społecznych na podstawie ustawy, regulują odrębne przepisy.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 10 listopada 2020 r., VIII U 523/20
…Ponadto zarzucono naruszenie prawa materialnego przez błędną wykładnię art. 5 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych polegającą na wadliwym stanowisku, że przepis ten wyłącza z obowiązku podlegania ubezpieczeniu społecznemu jedynie obywateli państw obcych, których pobyt nie ma charakteru stałego i którzy są…
SAOS - Uzasadnienie SA w Katowicach z 5 marca 2020 r., III AUa 360/19
…określiły, że chodzi o stypendium sportowe przewidziane w art. 5 i art. 28 ustawy z dnia 25.06.2010r. o sporcie . Treścią umowy o stypendium było wypłacenie świadczenia w określonej kwocie w zamian za wysiłki w celu utrzymania i doskonalenia formy sportowej.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 17 stycznia 2020 r., VIII U 2203/18
…Jako podstawę takiego rozstrzygnięcia organ rentowy wskazał na treść art. 5 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , który stanowi, że nie podlegają ubezpieczeniom społecznym określonym w tej ustawie obywatele państw obcych, których pobyt na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej nie ma charakteru stałego i…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 26 czerwca 2019 r., III AUa 972/18
Sygn. akt III AUa 972/18 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 czerwca 2019 r. Sąd Apelacyjny w Lublinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący - Sędzia SA Barbara Mazurkiewicz-Nowikowska (spr.) Sędziowie: SA Małgorzata Rokicka-Radoniewicz SA Małgorzata Pasek Protokolant:…
SAOS - Wyrok SO w Rzeszowie z 14 marca 2019 r., IV U 1777/18
Sygn. akt IV U 1777/18 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 marca 2019 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Jolanta Krzywonos Protokolant: st. sekr. sądowy Maria Misiuda po rozpoznaniu w dniu 14 marca 2019 r. w Rzeszowie sprawy z wniosku L.…
SAOS - Wyrok SA w Katowicach z 28 lutego 2019 r., III AUa 1815/18
…Odnosząc się do żądania zawartego w odwołaniu, Sąd Okręgowy podniósł, że stosownie do art. 5 ust. 2 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2017r., poz. 1778 z późn. zm.), obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym na…
SAOS - Wyrok SA w Katowicach z 22 lutego 2019 r., III AUa 1779/18
…Odnosząc się do żądania zawartego w odwołaniu, Sąd Okręgowy podniósł, że stosownie do art. 5 ust. 2 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2017r., poz. 1778 z późn. zm.) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym na…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 13 lutego 2019 r., III AUa 780/18
…od dnia, w którym stały się wymagalne, z zastrzeżeniem art. 5 – 5d. Nowelizacja z dnia 1 stycznia 2012 r. art. 24 ust. 4 wprowadziła 5 letni okres przedawnienia. W niniejszej sprawie bezspornym było, iż były podejmowane przez organ rentowy czynności przerywające bieg przedawnienia.
SAOS - Wyrok SA w Katowicach z 31 stycznia 2019 r., III AUa 1555/18
…zatrudnia i ma zamiar zatrudnić nie ma zastosowania art. 5 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , gdyż nie są oni zatrudnieni w obcych przedstawicielstwach dyplomatycznych, urzędach konsularnych, misjach, misjach specjalnych lub instytucjach międzynarodowych.
SAOS - Wyrok SA w Katowicach z 13 grudnia 2018 r., III AUa 1207/18
…Sąd ten wskazał, iż stosownie do art. 5 ust. 2 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2017r., poz. 1778 z późn. zm.) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym na terenie Rzeczpospolitej Polskiej podlegają obywatele…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 28 listopada 2018 r., VII U 1160/18
…Wiązało się to też z tym, że ubezpieczenie rolnicze jest, co wynika z normy art. 5 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (dalej jako: s.u.s.), ubezpieczeniem „słabszym”, co oznacza, że aktualizuje się tylko w sytuacji, w której rolnik nie podlega obowiązkowi ubezpieczeń społecznych na podstawie s.u.s.…
SAOS - Wyrok SA w Krakowie z 21 listopada 2018 r., III AUa 954/16
…Sąd Okręgowy wyjaśnił, iż art. 5 ust. 1 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych zgodnie z którym, ubezpieczenie społeczne rolników, jeżeli nie podlegają oni obowiązkowi ubezpieczeń społecznych na podstawie ustawy, regulują odrębne przepisy - odnosi się tylko do ubezpieczeń społecznych, które…
SAOS - Wyrok SO w Gorzowie Wielkopolskim z 20 września 2018 r., VI U 323/18SAOS
- Uzasadnienie SO w Szczecinie z 11 lipca 2018 r., VI U 1098/18SAOS
- Wyrok SA w Lublinie z 20 czerwca 2018 r., III AUa 846/17
…Zgodnie z treścią art. 5 ust.1, art.6 ust.1 pkt 9, art.13 pkt 2 i pkt 9 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2015r. poz. 121 ze zm.) obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowemu podlegają osoby pobierające stypendium w okresie odbywania szkolenia, stażu lub…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 19 czerwca 2018 r., VII Ua 32/18
…Sąd Rejonowy zaznaczył, że biorąc pod uwagę treść art. 5 ust. 1 pkt 5 i 19 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych odwołująca się nieprzerwanie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowemu zarówno w okresie prowadzenia pozarolniczej działalności jak i w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego.
SAOS - Wyrok SO w Gorzowie Wielkopolskim z 14 grudnia 2017 r., VI U 513/17
…W uzasadnieniu odwołania Spółka podała, że organ rentowy dopuścił się naruszenia w sposób rażący art. 5 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych . Odwołująca zatrudnia i ma zamiar zatrudniać na podstawie umowy zlecenia: 1/ obywateli spoza Unii Europejskiej tj. osoby z Ukrainy, których pobyt w Polsce nie…
SAOS - Wyrok SA w Rzeszowie z 29 listopada 2017 r., III AUa 146/17
…ustawę systemową z dniem 20 lipca 2011 r. i stosownie do art. 5 ust. 1 i 2 ustawy zmieniającej, ma on zastosowanie do należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne, nieopłaconych przed dniem wejścia w życie tej ustawy, jeżeli nie upłynął jeszcze termin ich dochodzenia.
SAOS - Wyrok SO w Szczecinie z 18 października 2017 r., VI U 2133/12
…nią obowiązkowi ubezpieczenia w Polsce z punktu widzenia art. 5 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych . Ocena ta także okazała się jednak dla odwołującej niekorzystna. Zgodnie z przepisem art. 5 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , nie podlegają ubezpieczeniom społecznym określonym w tej…
SAOS