Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SO w Lublinie z 23 grudnia 2015 r., VIII U 1384/13
…art. 83 ust. 1 pkt 1 i 3 w związku z art. 91 ust. 5, art. 34 ust. 2, art. 6 ust. 1 pkt. 1, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 1, art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 roku Nr 205, poz. 1585, z późn. zm.) oraz art. 81 ust. 1, 5 i 6 ustawy z dnia 27 sierpnia…
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 3 grudnia 2015 r., VII U 1255/15
…w postaci konta ubezpieczonego i płatnika składek ( art. 34 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ), a także niekwestionowania ich przez odwołującego, sąd przyjął za swoje. Odwołanie H. M. jest bezzasadne. Ubezpieczony, nie negując ustaleń dokonanych przez organ rentowy, sformułował zarzut, iż posiada on…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 27 października 2015 r., III AUa 809/15
…Sąd I instancji podniósł, że zgodnie z art. 34 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2015 r., poz. 1442 ze zm.) informacje zawarte na koncie ubezpieczonego i koncie płatnika składek prowadzonych w formie elektronicznej, które przekazane zostały w postaci dokumentu…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 1 października 2015 r., IV U 1162/14
…1 pkt 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt 1, art. 34 ust. 2, art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 z późn. zm.) stwierdził, że M. P. (1) jako pracownik u płatnika składek Firma Usługowo-Handlowa (...) w J. nie podlega od dnia 23…
SAOS - Wyrok SO w Szczecinie z 16 września 2015 r., VI U 511/15
…W tym zakresie nie miał zastosowania także przepis art. 34 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych – organ rentowy nie przekazał bowiem w toku postępowania sądowego w formie dokumentu pisemnego jakichkolwiek informacji zawartych na koncie M. B. jako płatnika składek prowadzonych…
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 17 lipca 2015 r., VIII U 1693/14
…1 pkt 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 1, art. 34 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 83 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny stwierdził, że P. W. , jako pracownik u płatnika składek (...) J. W. (1) nie podlega obowiązkowo…
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 10 lipca 2015 r., VII U 55/15
…pochodzących zarówno od ZUS (przekazane w trybie art. 34 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i mające walor urzędowy, pisemne informacje o wysokości zadłużenia składkowego), jak też przedstawionych przez skarżącego (rozliczenia prowadzonej działalności).
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 9 lipca 2015 r., III AUa 708/14
…w formie elektronicznej, które stosownie do brzmienia art. 34 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych są środkiem dowodowym w postępowaniu administracyjnym i sądowym z zakresu ubezpieczeń społecznych. Dokument tego typu, który znajduje się w aktach organu rentowego, korzysta nadto z waloru dokumentu…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 8 lipca 2015 r., IV U 1221/14
…1 pkt 1, art. 11 ust. 1, art. 12 pkt 1 i art. 13 pkt 1, art. 34 ust. 2, art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1442 ze zm.) stwierdził, że M. Ł. jako pracownik u płatnika składek (...) nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu,…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 1 lipca 2015 r., III AUa 339/15
…art. 83 ust. 1 pkt 1 i 2, art. 68 ust. 1 pkt 1 lit. a, art. 34 ust. 2, art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 13 ust. 5, art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że E. H. jako osoba współpracująca z osobą prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą u płatnika składek…
SAOS - Wyrok SO w Elblągu z 30 czerwca 2015 r., IV Ua 11/15
…ubezpieczeniu u zainteresowanego, co stosownie do treści art. 34 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2007 r. nr 11, poz. 74, ze zm.) stanowi środek dowodowy w postępowaniu administracyjnym i sądowym z zakresu ubezpieczeń społecznych.
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 25 maja 2015 r., VII U 1684/14
…1 pkt 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 1, art. 34 ust. 2 i art. 68 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 roku, Nr 205, poz. 1585 z zm.) oraz art. 83 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks cywilny (Dz. U. z 2014 roku, poz. 121 t.j.) stwierdził, że P.…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 7 maja 2015 r., IV U 453/14
…w zw. z art.83 ust.1 pkt 1, art.68 ust.1 pkt 1 lit.a, art.34 ust.2, art.6 ust.1 pkt 1 i 5, art.8 ust.1, art.11 ust.1, art.12 ust.1 i art.13 pkt 1 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że A. B. od 1 lipca 2010r. nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu,…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 16 lutego 2015 r., IV U 491/14
…83 ust. 1 pkt 1 i 2 , z art. 68 ust. 1 pkt 1 lit. a , z art. 34 ust. 2 , z art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 13 ust.5,art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że E. H. jako osoba współpracująca z osobą prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą u płatnika składek…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 6 lutego 2015 r., IV U 347/14
…w S. , działając na podstawie art.83 ust.1 pkt 1, art.38, art.34 ust.2 oraz art.6 ust.1 pkt 5, art.12 ust.1 i art.13 pkt 4 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że A. G. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu…
SAOS