Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SO w Gliwicach z 21 czerwca 2017 r., VIII U 305/17
…Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne ustala się na zasadach ogólnych wynikających z art. 18 ust. l i 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , z zastosowaniem pozostałych włączeń określonych w § 2 ust. l rozporządzenia z dnia 18 grudnia 1998r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru…
SAOS - Wyrok SA w Rzeszowie z 24 maja 2017 r., III AUa 948/16
…za okresy niezdolności do pracy, przewidzianej przepisem art. 18 ust. 10 ustawy systemowej. Sam fakt niezdolności do pracy, wbrew twierdzeniom wnioskodawcy, nie upoważnia do zmniejszenia zapłaty należnej składki na ubezpieczenie chorobowe. Art. 18 ust. 10 ustawy systemowej jasno wskazuje, że zasady zmniejszania…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 24 maja 2017 r., III AUa 1129/16
…składek za styczeń 2015r., tj. do zastosowania przepisu art.18 ust.9 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i tym samym roszczenie o zwrot opłaconych składek jest niezasadne. W odwołaniu od powyższej decyzji E. J. wnosiła o jej zmianę i orzeczenie zwrotu nienależnie opłaconych składek za styczeń 2015r. w kwocie…
SAOS - Wyrok SO w Poznaniu z 11 maja 2017 r., VII U 78/17
…Oddział w O. , na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 3, art. 18 ust. 8 i 9, art. 20 ust. 1, art. 18a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 121 ze zm.), art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. c, art. 79 ust. 2, art. 81 ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach…
SAOS - Wyrok SO w Poznaniu z 9 maja 2017 r., VIII U 5768/13
…pkt 1-3 oraz art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 8 ust. 6 pkt 1 oraz art. 18 ust. 8 i 9, art. 18a ust. 1, art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2016 r., poz. 963 ze zm.; dalej: ustawa o sus ) oraz art. 104 ust. 1 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 27 kwietnia 2017 r., VIII U 2619/16
…11 ust. 2, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt.4, art. 14 ust. 2, art. 18 ust.9, art. 20, art. 36 ust. 1,4,11, art. 38 ust. 1,2, art. 41 ust. 7b pkt. 1 i art. 47 ust. 3, art. 68 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r o systemie ubezpieczeń społecznych w związku z ustawą z dnia 20.04.2004 r o promocji zatrudnienia…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 24 marca 2017 r., VII U 301/16
…ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 19 sierpnia 2015r.; 2. art. 18 ust. 9 i 10 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez ich niezastosowanie w sytuacji, gdy ubezpieczona jako osoba współpracująca z osobą prowadzącą działalność gospodarczą podlegała ubezpieczeniu chorobowemu od dnia…
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 20 marca 2017 r., VIII U 2008/15
…Regulacje zawarte bowiem w art.18 ust.10 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych odnoszą się wyłącznie do najniższej podstawy wymiaru składek i tym samym nie mogą być zastosowane w odniesieniu do pierwotnie zadeklarowanej przez I. G. podstawy wymiaru składek za luty 2015 r. W dniu 3 lipca 2015 r. do organu rentowego…
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 14 marca 2017 r., VIII U 519/15
…1 pkt 3 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 13 pkt 1, art. 18 ust. 1, 9 i 10, ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. 2013, poz. 1442 ze zm.) oraz art. 81 ust. 1 i ust. 6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków…
SAOS - Wyrok SO w Lublinie z 6 marca 2017 r., VIII U 1871/16
…1 pkt 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 1, art. 18 ust. 1, ust. 9 i ust. 10 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 roku, poz. 1442 ze zm.) oraz art. 81 ust. 1, ust. 5 i ust. 6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej…
SAOS - Wyrok SA w Warszawie z 17 lutego 2017 r., III AUa 1441/15
…w W. na podstawie na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 3 oraz art. 18 ust. 8, 9 i 10, art. 20 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585, z późn. zm.) stwierdził, że podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia A. B. podlegającej ubezpieczeniom jako…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 14 lutego 2017 r., III AUa 1603/16
…W uzasadnieniu zarzuciła pozwanemu błędną wykładnię art. 18 ust. 8, 9 i 10 ustawy z 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych . Nie zakwestionowała stanu faktycznego w sprawie. Na poparcie swoje stanowiska ubezpieczona powołała się na wyroki Sądu Apelacyjnego w Katowicach z 17.05.2011 r., III AUa 2177/10; z…
SAOS - Wyrok SA we Wrocławiu z 10 stycznia 2017 r., III AUa 1115/16
…6 pkt 1, art.11 ust. 2, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 4 oraz art. 18 ust. 8, 9 i 10 a także 48 ust. 1 i art.32 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j.: Dz.U.2015.121) poprzez bezpodstawne przyjęcie, iż wnioskodawca w okresie od grudnia 2012 r. do maja 2014 r. nie prowadził…
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 3 stycznia 2017 r., VIII U 2405/16
…w Ł. na podstawie art. 83 ust. 1 pkt. 3 ust. 2 i 5, art. 18 ust. 8,9,10, art. 20, art. 68 ust. 1 pkt. 1 lit. C, art. 83 a ust.3 pkt. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1442 z późn. zm.): 1) zmienił decyzję z dnia 10 września 2012 r w punkcie 3 i…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 29 grudnia 2016 r., III AUa 1283/16
…na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, o której mowa w art. 18 ust. 8 i art. 18a ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz, iż z tytułu niezdolności do pracy spełnia warunki do przyznania zasiłku chorobowego. W opisanym przypadku ubezpieczony nie wykazał, iż powyższe warunki zostały spełnione.
SAOS - Wyrok SA w Warszawie z 19 grudnia 2016 r., III AUa 1347/15
…Odwołująca się podniosła zarzut naruszenia art. 2a, art. 18 ust. 8 i 9, art. 20 ust. 3 w zw. z art. 19 ust. 10 oraz art. 24 ust. 6a, 6d oraz 6e ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych przez ich niezastosowanie i niewłaściwą interpretację oraz naruszenie art. 8 k.p.a. przez sprzeczne działanie ZUS polegające na…
SAOS - Wyrok SA w Rzeszowie z 14 grudnia 2016 r., III AUa 572/16
…W podstawie prawnej decyzji powołane zostały art. 83 ust. 1 pkt1 i 3, art. 14 ust.1, art.18 ust. 9 i 10, art.18 a ust. 1, art. 41 ust. 6, 6a i 6b ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t. j. Dz.U. z 2015 r. poz.121 ze zm. ).
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 27 października 2016 r., III AUa 1039/15
…W uzasadnieniu odwołania wskazał, że organ rentowy dokonał błędnej interpretacji przepisów art. 18 ust. 9 i 10 w zw. z art. 8 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez uznanie, że przepisy te wykluczają w okolicznościach rozpatrywanej sprawy możliwość dokonania przez niego korekty (proporcjonalnego…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 18 października 2016 r., VII Ua 43/16
…Sąd powołał się na art. 18 ust. 8 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych zgodnie z którym, podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60%…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 14 października 2016 r., X U 169/16
…Z przepisów art. 18 ust. 9 i 10 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych wynika, iż wnioskodawca nie jest obowiązany opłacać składki za okres, w którym pobiera zasiłek chorobowy. W stanie faktycznym niniejszej sprawy ubezpieczony posiadał w spornym okresie zwolnienie lekarskie i pozostawał w przekonaniu, że za okres…
SAOS