Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 8 czerwca 2021 r., VIII U 1791/16
…2006 r. z uwagi na wypełnienie się przesłanki z art. 14 ust. 2 pkt. 2 ustawy systemowej, decyduje istniejący stan faktyczny, gdyż skutek w tym zakresie następuje ex lege. Decyzja, stwierdzająca ten fakt, ma jedynie charakter deklaratoryjny, a nie konstytutywny.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 7 czerwca 2021 r., VIII U 986/21
…Wskazanemu rozstrzygnięciu zarzucił naruszenie art. 14 ust. 2 pkt. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2017 r., poz. 1778 t.j. ze zm.). Z powyższych względów, skarżący wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji oraz zasądzenie od organu rentowego na rzecz ubezpieczonego i…
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 1 czerwca 2021 r., III AUa 981/20SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 17 maja 2021 r., VIII U 2302/20
…6 ust.l pkt 5, art.ll ust.2, art.12 ust. 1, art. 13 pkt 4, art. 14 ust.l, ust.l a, ust.2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 300, z późn. zm.)Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że J. W. : podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom/u…
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 11 maja 2021 r., III AUa 968/20SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 4 maja 2021 r., VIII U 1233/20
…W myśl art. 14 ust 1 w/w objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony.
SAOS - Wyrok SO w Sieradzu z 26 kwietnia 2021 r., IV Ua 5/21
…wysokości. 2. Naruszenie przepisów prawa materialnego tj. art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , poprzez jego niewłaściwe zastosowanie i przyjęcie, że w niniejszej sprawie nie zaistniały uzasadnione przyczyny do przywrócenia terminu zapłaty składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe.
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 22 kwietnia 2021 r., VI U 441/20
…ubezpieczenia chorobowego (art. 9 ust. 1c w związku z art. 14 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , tekst jedn.: Dz. U. z 2019 r. poz. 300 z późn. zm.). Sąd orzekający w niniejszej sprawie podziela ten pogląd.
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 13 kwietnia 2021 r., VIII U 5106/19
…w Ł. , na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1, ust. 1a i ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 300 z późn. zm.) stwierdził, że T. M. , jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, nie podlegała dobrowolnemu…
SAOS - Wyrok SO w Sieradzu z 25 marca 2021 r., IV U 673/20
…Ł. w oparciu o art. 83 ust.1 pkt 2, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 2 i 2a ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1778 ze zm.) stwierdził, że B. S. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 22 marca 2021 r., VII U 542/18
…W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że zgodnie z art. 14 ust. 1 i ust. 1a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 423 ze zm.) objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowym i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 25 lutego 2021 r., III AUa 37/21
…i listopad 2016 r. Sąd Okręgowy wskazując na treść art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych z dnia 13.10.1998 r. (t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 266) – zwaną dalej ustawą systemową - wyjaśnił, że choć w ustawie tej nie zostały określone przesłanki „wyrażenia zgody" na opłacenie składki po terminie, to…
SAOS - Wyrok SO w Olsztynie z 18 lutego 2021 r., IV U 1947/20SAOS
- Wyrok SR w Świdnicy z 10 lutego 2021 r., IV U 394/20
…w razie choroby i macierzyństwa w zw. z art. 11ust.2, art.14, art. 84 ust. 1i 2 ustawy z dnia 13. (...) . o systemie ubezpieczeń społecznych i wskazano, że na skutek uprawomocnienia się decyzji organu rentowego zobowiązującej powoda do zwrotu nienależnie wypłaconego zasiłku opiekuńczego za 18.06.2014r., 26.05.2017r.…
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 4 lutego 2021 r., VIII U 680/20
…W ocenie organu rentowego podane przez odwołującego argumenty we wniosku z 4.12.2019 r. w świetle art. 14 ust. 2 pkt 2 ww. ustawy nie są uzasadnionym przypadkiem, stanowiącym przesłankę do wyrażenia zgody na opłacenie po terminie składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe.
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 4 lutego 2021 r., III AUa 328/20
…na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1, 1a ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 300 ze zm.), stwierdził, że A. G. , jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą: 1. podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 3 lutego 2021 r., VIII U 2269/20
…organ rentowy dokonał nieprawidłowej wykładni przepisu art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej. Organ rentowy podał jedynie, że ze złożonego przez nią uzasadnienia nie wynika, aby w przedmiotowej sytuacji zaistniały szczególne okoliczności uzasadniające nieterminowe uregulowanie składki, nie odnosząc się w sposób…
SAOS - Wyrok SA w Warszawie z 3 lutego 2021 r., III AUa 739/20
…Sąd pierwszej instancji zaznaczył, że w myśl art. 14 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe, o których mowa w ust. 1 , ustają: 1) od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z tych ubezpieczeń, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 2 lutego 2021 r., VII Ua 85/20SAOS
- Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 2 lutego 2021 r., VII Ua 66/20
…ubezpieczenia chorobowego ( art. 9 ust. 1c w związku z art. 14 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , tekst jedn.: Dz. U. z 2019 r. poz. 300 ze zm.). Sąd Rejonowy orzekając w niniejszej sprawie podzielił ten pogląd.
SAOS