Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Zarządzenie SO w Łodzi z 28 stycznia 2021 r., VIII Ua 72/20
…społecznych – Dz. U. nr 137 poz.887 ze zm. Zgodnie z art. 14 ust. 1 w/w ustawy objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowym i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony.
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 26 stycznia 2021 r., III AUa 861/20
…skutkuje ustaniem dobrowolnego ubezpieczenia w rozumieniu art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2016 r. poz. 963 ze zm.). Zdaniem Sądu I instancji, gdyby nie podzielić wspomnianego poglądu, to i tak w świetle obecnych regulacji prawnych należy uznać, iż…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 26 stycznia 2021 r., VI U 295/18
…Zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe, o których mowa w ust. 1, ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie - w przypadku…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 13 stycznia 2021 r., VI U 274/20
…ubezpieczenia chorobowego ( art. 9 ust. 1c w związku z art. 14 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , tekst jedn.: Dz. U. z 2019 r. poz. 300 z późn. zm.). Sąd orzekający w niniejszej sprawie podziela ten pogląd.
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 13 stycznia 2021 r., III AUa 274/19SAOS
- Wyrok SO w Rzeszowie z 4 stycznia 2021 r., IV U 1319/20
…zasiłku macierzyńskiego, mogło nastąpić według reguł art. 14 ust. 1 ustawy, czyli od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem, ale nie wcześniej niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. W odwołaniu od powyższej decyzji K. W. (1) wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji, jak również o zasądzenie…
SAOS - Wyrok SO w Sieradzu z 30 grudnia 2020 r., IV U 791/20
…na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2, art. 6 pkt 5 i 5a, art. 14 ust. 1, 1a, ust. 2 pkt 2, art. 18 ust. 8, art. 19 ust. 10, art. 20 ust. 1 i 3 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2019r. poz. 300 ze zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. stwierdził, że M. K. jako…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 23 grudnia 2020 r., III AUa 945/20
…ZUS/ na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1, 1a i 2 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych /Dz. U. 2019, poz. 300 ze zm./ stwierdził, że P. M. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 21…
SAOS - Wyrok SA w Rzeszowie z 22 grudnia 2020 r., III AUa 779/18
…art. 83 ust. 1 pkt 2, art.6 ust. 1 pkt. 5, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1,1 a i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( tekst jednolity Dz.U. z 2016 r., poz. 963 ze zm.). W uzasadnieniu zaś faktycznym decyzji podano, że dobrowolne ubezpieczenie chorobowe wnioskodawcy ustało z…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 22 grudnia 2020 r., III AUa 373/20
…na podstawie art. 83 ust. 1 , w związku z art. 11 ust. 2, art.14 ust. 1, 1a i 2, art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych , stwierdził, że O. S. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w następujących…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 17 grudnia 2020 r., VIII U 4612/19SAOS
- Wyrok SR w Świdnicy z 17 grudnia 2020 r., IV U 295/20
…Zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 300 z poźn. zm.) ubezpieczenia chorobowego ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie - w przypadku osób…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 17 grudnia 2020 r., III AUa 1102/19
…Sąd Okręgowy w rozważaniach prawnych odwołał się do treści art. 6 ust 1 pkt 5, art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1 i 2, art. 47 ust. 1 pkt 1 i 4 -4b ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2020 r., poz. 266; dalej ustawa systemowa) wskazując, że spór w niniejszej sprawie…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 14 grudnia 2020 r., VIII U 2052/18SAOS
- Wyrok SA w Białymstoku z 10 grudnia 2020 r., III AUa 670/20
…podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 1, 1a, ust. 2, art. 18 ust. 9 i 10 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz.U. z 2019 r. poz. 300, z późn. zm.), stwierdził, że M. Z. (1) jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlegała…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 4 grudnia 2020 r., VI U 291/20
…Regulacja art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2020 roku, poz. 266, dalej jako: ustawa systemowa) przewiduje zaś, że dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących ustaje od…
SAOS - Wyrok SO w Olsztynie z 26 listopada 2020 r., IV U 578/20SAOS
- Wyrok SA w Poznaniu z 18 listopada 2020 r., III AUa 473/19
…art. 83 ust. 1 pkt. 2 w zw. z art. 11 ust. 1 i 2, art. 14 ust. 1, 1a i 2, art. 68 ust. 1 pkt. 1 lit. a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że I. B. (1) : 1. w okresie od 01.11.2012r. do 06.11.2015r. nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu jako pracownik, 2. w okresie od 01.11.2012r. do…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 18 listopada 2020 r., III AUa 1701/19
…materialnego poprzez błędną wykładnię przepisu art. 11, art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2019 r., poz. 300 ze zm.) poprzez jego błędne zastosowanie i uznanie, że ubezpieczona podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 01.07.2017 r. do…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 10 listopada 2020 r., VIII U 3562/19
…Objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku ( art. 14 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ), po którym, w czasie trwania ubezpieczenia, jego podmiot, jako płatnik składek, obciążony jest obowiązkiem opłacenia i deklarowania składek na ubezpieczenie społeczne w…
SAOS