Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok WSA w Warszawie z 21 października 2024 r., VI SA/Wa 1435/24 za stroną
Sentencja Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodnicząca Sędzia WSA Dorota Pawłowska Sędziowie: Sędzia WSA Magdalena Maliszewska (spr.) Asesor WSA Agnieszka Jendrzejewska Protokolant ref. Klaudia Wrońska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 października 2024 r. sprawy ze skargi E.…
CBOSA - Wyrok SO w Gdańsku z 17 października 2024 r., VII U 476/23
…z chwilą nawiązania stosunku pracy do czasu jego ustania - art. 13 pkt 1 ustawy. Zgłoszenie do ubezpieczenia odnosi jednak swój cel tylko wtedy, gdy osoba zgłoszona faktycznie jest pracownikiem, a więc gdy skutecznie nawiązany został stosunek pracy.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 16 października 2024 r., VIII U 1359/24
…6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 w związku z art. 13 pkt 1ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t. j. Dz.U. z 2022 r. poz. 1009 ze zm.), pracownicy podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu, chorobowemu od dnia nawiązania…
SAOS - Wyrok WSA w Warszawie z 15 października 2024 r., VI SA/Wa 1577/24 za organem
Sentencja Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Tomasz Sałek Sędziowie Sędzia WSA Danuta Szydłowska Asesor WSA Szczepan Borowski (spr.) po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 15 października 2024 r. w trybie uproszczonym sprawy ze skargi [...] na decyzję…
CBOSA - Wyrok SO w Lublinie z 14 października 2024 r., VIII U 2367/23
…1 pkt 1 w związku z art. 6 ust. 1 pkt. 5, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt. 4, art.14 ust. 2 pkt 3, ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez ich wadliwe zastosowanie i uznanie, że skarżąca nie spełniła przesłanek do podlegania obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu i dobrowolnemu…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 14 października 2024 r., VII U 1216/16
…2a, art. 6 ust. 1 pkt 4, art. 11 ust. 2, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych , poprzez ich zastosowanie w stosunku do (...) A. L. w wyniku błędnych ustaleń faktycznych dokonanych przez organ rentowy, pomimo że osoby ubezpieczone jako zatrudnione w (...)…
SAOS - Uzasadnienie SA w Gdańsku z 14 października 2024 r., III AUa 958/24
…treść art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. 2024, poz. 497 t.j.) oraz art. 22 k.p. , a nadto art. 83 § 1 k.c. W ocenie Sądu Okręgowego w niniejszym postępowaniu odwołujący nie wykazali, aby faktycznie na…
SAOS - Uzasadnienie SA w Gdańsku z 14 października 2024 r., III AUa 943/24
…się W. K. w rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 13 ust 2 ustawy systemowej. Konsekwencją podlegania w spornym okresie przez V. M. ubezpieczeniom społecznym, pozostaje konieczność uiszczenia wskazanych w zaskarżonej decyzji składek, przy przyjęciu podanej podstawy wymiaru na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i…
SAOS - Wyrok NSA z 10 października 2024 r., II GSK 1232/24 za stroną
…publicznych, przy zastosowaniu art. 6 ust. 1 pkt 4 i art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, poprzez ich błędną wykładnię, i w konsekwencji niezastosowanie, w sytuacji gdy czynności wykonane z tytułu zawartej umowy z Ekspertem polegające na dokonaniu oceny przedłożonego…
CBOSA - Wyrok NSA z 10 października 2024 r., II GSK 1108/24 za stroną
…publicznych, przy zastosowaniu art. 6 ust. 1 pkt 4 i art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, poprzez ich błędną wykładnię, i w konsekwencji niezastosowanie, w sytuacji gdy czynności wykonane z tytułu zawartej umowy z Ekspertem polegające na dokonaniu oceny przedłożonego…
CBOSA - Wyrok WSA w Warszawie z 10 października 2024 r., VI SA/Wa 1416/24 za organem
Sentencja Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Grzegorz Nowecki (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Tomasz Sałek Asesor WSA Szczepan Borowski po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w trybie uproszczonym w dniu 10 października 2024 r. sprawy ze skargi K. na decyzję…
CBOSA - Wyrok NSA z 10 października 2024 r., II GSK 1222/24 za stroną
…publicznych, przy zastosowaniu art. 6 ust. 1 pkt 4 i art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, poprzez ich błędną wykładnię, i w konsekwencji niezastosowanie, w sytuacji gdy czynności wykonane z tytułu zawartej umowy z Ekspertem polegające na dokonaniu oceny przedłożonego…
CBOSA - Uzasadnienie SO w Łodzi z 9 października 2024 r., VIII U 1421/23
…ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1 art. 12 ust. 1 art. 13 pkt 1 , art. 18 ust. 3 art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 13.10.1998 a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2022 poz. 1009 ze zm.), art. 81 ust. 1 ust5 i ust. 6 ustawy z dnia 27.10.2004 o świadczeniach opieki…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 8 października 2024 r., III AUa 342/23
…art. 83 ust. 1 pkt 1, art. 6 ust. 1 pkt 4, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 2 i art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity - Dz.U. z 2022 r., poz. 1009) w związku z art. 734 §1 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks cywilny (t.j. - Dz.U z 2022 r., poz.…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 7 października 2024 r., VIII U 1044/24
…Okres podlegania obowiązkowi ubezpieczeń określa przepis art. 13 pkt. 4 cytowanego aktu prawnego. Zgodnie z art. 13 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych . Osoby prowadzące pozarolniczą działalność podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia rozpoczęcia wykonywania…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 7 października 2024 r., VIII U 606/23
…Art. 13 pkt 1 ww. ustawy przewiduje, że obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu pracownicy podlegają od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku. Art. 8 ust 1 ww. ustawy nakazuje za pracownika uważać osobę pozostającą w stosunku pracy.
SAOS - Wyrok SA w Warszawie z 3 października 2024 r., III AUa 1620/23
…83 ust. 1 pkt 2, art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 12 ust. 1 . art. 13 pkt 4, art. 8 ust. 6 pkt. 1 i 4 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , P. W. złożył odwołanie od ww. decyzji, zaskarżając ją w zakresie okresów podlegania ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w ten sposób, że…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 3 października 2024 r., I ACa 1319/23
…świadczenia pracy; 3. art. 6 ust. 1 pkt 3, art. 8 ust. 4 i art. 13 pkt 3 ustawy z 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych przez ich pominięcie; 4. art. 4, 8, 13, 32 ust. l pkt 3, 53 i 55 ustawy z 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa przez ich…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 1 października 2024 r., VIII U 2269/23
…i wypadkowemu, gdyż prowadzi spółkę wspólnie z E. B. ; 4. art. 13 pkt 4a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych z dnia 13 października 1998 r. poprzez uznanie, że J. B. podlegał obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu oraz wypadkowemu jako wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 30 września 2024 r., VIII U 49/23
…Decyzji zarzuciła naruszenie: a) art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1 i art. 13 pkt 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 11 i art. 22 kodeksu pracy poprzez ich niezastosowanie wskutek błędnego uznania, że nie doszło do nawiązania stosunku pracy pomiędzy ubezpieczoną a (...) (aktualnie (...) Sp. z…
SAOS