Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 20 grudnia 2018 r., VII Ua 77/18
…Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa , zasiłek chorobowy przysługuje osobom objętym ubezpieczeniem społecznym w razie choroby i macierzyństwa określonym w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 11 grudnia 2018 r., III AUa 247/18
Sygn. akt III AUa 247/18 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 11 grudnia 2018 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Romana Mrotek Sędziowie: SSA Jolanta Hawryszko SSO del. Gabriela Horodnicka - Stelmaszczuk (spr.) Protokolant: St. sekr.…
SAOS - Uzasadnienie SO w Szczecinie z 19 listopada 2018 r., VI U 1455/17SAOS
- Wyrok SA w Warszawie z 16 listopada 2018 r., III AUa 71/17
…polegającym na: 3) naruszeniu art. 189 k.p.c. w związku z art. 1 k.p.c. w związku z art. 2 § 1 i art. 2 § 3 k.p.c. , polegającym na błędnym uznaniu, iż pozwany, w miejsce sądów powszechnych uprawniony jest do samodzielnego orzekania w trybie administracyjno-prawnym w przedmiocie ustalenia istnienia między powodem i…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 7 listopada 2018 r., III AUa 195/18
…W pierwszej kolejności Sąd orzekający wskazał, że zgodnie z treścią przepisu art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.98.137.887 z późn. zm.) ubezpieczenia społeczne obejmują: 1) ubezpieczenie emerytalne, 2) ubezpieczenia rentowe, 3) ubezpieczenie w razie choroby i…
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 26 października 2018 r., VIII U 1288/18
Sygn. akt VIII U 1288/18 UZASADNIENIE Decyzją nr (...) z dnia 29 sierpnia 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych, I Oddział w Ł. , na podstawie art. 83 1 pkt 1 i 3 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 4, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 2, art. 18 ust. 3, ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych…
SAOS - Wyrok SO w Siedlcach z 16 października 2018 r., IV Ua 29/17
…przepisów prawa materialnego, a mianowicie art.83a w zw. z art.1 pkt 3 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art.66 w zw. z art.18 ust.7 ustawy z 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa poprzez ich błędną wykładnię i…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 11 października 2018 r., III AUa 203/18
…Zgodnie z przepisem art. 1 cytowanej wyżej ustawy o nauce zawodu (….), młodocianymi w jej rozumieniu są osoby, które ukończyły 14 lat, a nie przekroczyły 18 lat życia. Z kolei, przepis art. 9 ust. 1 przewidywał, że zakład pracy przyjmując młodocianego na naukę zawodu w celu przyuczenia do określonej pracy oraz odbycia…
SAOS - Wyrok SO w Gliwicach z 26 września 2018 r., VIII U 1675/17
…odmowy umorzenia składek było niespełnienie przesłanek z art. 1 ust. 10 ustawy z dnia 9 listopada 2012 roku o umorzeniu należności powstałych z tytułu nieopłaconych składek przez osoby prowadzące pozarolniczą działalność (Dz.U. 2012 rok, poz. 1551).
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 20 września 2018 r., III AUa 74/18SAOS
- Wyrok SO w Gliwicach z 5 lipca 2018 r., VIII U 556/15
…Zgodnie z art.1 ust.1 z 9 listopada 2012r. o umorzeniu powstałych z tytułu nieopłaconych składek przez osoby prowadzące pozarolniczą działalność ( Dz.U. z 2012r., poz.1551 ) na wniosek osoby podlegającej w okresie od 1 stycznia 1999r. do 28 lutego 2009r. obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym oraz…
SAOS - Wyrok SO w Bydgoszczy z 28 czerwca 2018 r., VI Ua 36/18
…od 9 sierpnia 2017 r. do 6 lutego 2018 r. Stosownie do art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (j.t.: Dz. U. z 2017 r., poz. 1368 ze zm.; powoływana dalej, jako „ustawa zasiłkowa”), świadczenia pieniężne na warunkach i w…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 28 czerwca 2018 r., III AUa 430/18SAOS
- Zarządzenie SR Szczecin-Centrum w Szczecinie z 15 czerwca 2018 r., IX U 94/18SAOS
- Wyrok SA w Białymstoku z 16 maja 2018 r., III AUa 162/18
…społecznych (Dz. U. 2016, poz. 963) w związku z art. 1 ust. 13 pkt 2 ustawy z dnia 9.11.2012 roku o umorzeniu należności powstałych z tytułu nieopłaconych składek przez osoby prowadzące pozarolniczą działalność (Dz. U. 2012, poz. 1551) odmówił B. D. umorzenia należności z tytułu składek figurujących na jej koncie w…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 10 kwietnia 2018 r., III AUa 585/17
…Zgodnie z art. 1 ust. 1 i 6 tej ustawy, zwanej ustawą abolicyjną, umorzeniu podlegają: składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz wypadkowe za okres od 1 stycznia 1999 r. do 28 lutego 2009 r. za osoby obowiązkowo podlegające tym ubezpieczeniom z tytułu prowadzenia działalności; odsetki za zwłokę, opłata…
SAOS - Wyrok SR dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu z 29 marca 2018 r., X U 394/17
…ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenie chorobowe ( art. 1 pkt 1 i 3 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ). Ubezpieczenia emerytalne w tym rozumieniu to tylko emerytury w systemie powszechnym. Potwierdza to regulacja z art. 2 ustawy emerytalnej (z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i…
SAOS - Wyrok SO w Zielonej Górze z 27 marca 2018 r., IV Ua 7/18
…społecznych (t.j.: Dz. U. z 2015 r., oz. 121) oraz art. 1 ust 1 ., art. 29 ust 1 i ust. 5 oraz art.32 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2014 r., poz. 159) zasadnie odmówił wnioskodawczyni prawa do zasiłku…
SAOS - Wyrok SO w Gliwicach z 16 marca 2018 r., VIII U 1268/17
…roku, a która wydłużyła okres przedawnienia - do 10 lat – art. 1 pkt 9 ustawy z dnia 18 grudnia 2002 roku o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2002r., nr 241, poz. 2074).
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 14 marca 2018 r., III AUa 772/17
Sygn. akt III AUa 772/17 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 marca 2018 r. Sąd Apelacyjny w Lublinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący - Sędzia SA Krystyna Smaga Sędziowie: SA Barbara Mazurkiewicz-Nowikowska SA Małgorzata Rokicka-Radoniewicz (spr.) Protokolant:…
SAOS