Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SA w Szczecinie z 19 grudnia 2017 r., III AUa 131/17
Sygn. akt III AUa 131/17 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 grudnia 2017 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Jolanta Hawryszko (spr.) Sędziowie: SSA Romana Mrotek SSO del. Gabriela Horodnicka - Stelmaszczuk Protokolant: St. sekr.…
SAOS - Wyrok WSA w Poznaniu z 14 listopada 2017 r., III SA/Po 336/17 za organem
…Decyzją z dnia [...]r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych na podstawie art. 105 § 1 kpa w zw. z art. 1 ust. 1 i 6 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o umorzeniu należności powstałych z tytułu nieopłaconych składek przez osoby prowadzące pozarolniczą działalność ( Dz. U. z 2012 r., poz. 1551 ) umorzył postępowanie wszczęte…
CBOSA - Postanowienie SA w Gdańsku z 8 listopada 2017 r., III AUa 1516/17
…do świadczeń z tego ubezpieczenia dla osób uprawnionych ( art. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.). Taki charakter stosunku prawnego - którego dotyczy spór w niniejszej sprawie - powoduje obowiązek wskazania wartości przedmiotu sporu…
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 27 października 2017 r., VIII U 368/17
Sygn. akt: VIII U 368/17 UZASADNIENIE Decyzją z dnia 23 grudnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. określił należności B. A. z tytułu nieopłaconych składek na: ⚫ ubezpieczenia społeczne za okres od września 2016 r. do listopada 2016 r. na kwotę 2.140,05 zł, odsetki za zwłokę w kwocie 19,00 zł, ⚫…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 6 września 2017 r., III AUa 1163/16
…społecznych (j.t.: Dz. U. z 2015 r. , poz.121 ze zm.) , art.1 ust.1, 4 w ust.1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. Nr 60 poz. 636 z późn. zm.).
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 25 lipca 2017 r., III AUa 1164/16
…1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 1 ust 1, art. 4 w ust 1 i 2, a także art. 29 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa , Sąd stwierdził, że odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie, gdyż E. Z. nie nawiązała z płatnikiem…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 czerwca 2017 r., VIII U 1213/16
…przy pracy i chorób zawodowych ( art. 4 pkt 1 w zw. z art. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2015 r. poz. 121). Dyspozycja przepisu § 12 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 20 czerwca 2017 r., III AUa 908/16
…o emeryturach i rentach z FUS oraz art.4 ust.1 w związku z art.1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez błędną interpretację i niewłaściwe zastosowanie oraz przyjęcie, że okres wykonywania pracy w formie działalności gospodarczej nie podlegał zaliczeniu do okresu pracy w szczególnych warunkach warunkującego…
SAOS - Wyrok SO w Olsztynie z 19 czerwca 2017 r., IV Ua 33/17
…30 czerwca 2015 r. 2) obrazę prawa materialnego, tj.: a) art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych przez nieprawidłowe i bezpodstawne ustalenie, że M. S. nie była osobą ubezpieczoną i że nie przysługiwał jej zasiłek chorobowy; b) art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust.1, art. 11…
SAOS - Wyrok SO w Piotrkowie Trybunalskim z 14 czerwca 2017 r., V U 400/16
…stosunek pracy, - art. 8 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 1 ust. 1, art. 12 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez jego błędną wykładnię i przyjęcie, że skarżąca nie podlega od dnia 14 października 2015 roku obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, chorobowemu i wypadkowemu, - art. 83…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 12 czerwca 2017 r., VIII Ua 37/17
…Świadczenia z ubezpieczenia chorobowego, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (t. j. Dz. U. z 2016 roku, poz. 963 ze zm.) uregulowane są w ustawie z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 6 czerwca 2017 r., III AUa 823/16
…że podstawę prawną rozstrzygnięcia stanowiły przepisy art. 1 ust. l, art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1 oraz art. 12 ust. 1, art. 13 pkt.l , art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2015 r., poz. 748 ze zm.) oraz art. 22 § 1 k.p. Sad pierwszej instancji wskazał,…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 6 czerwca 2017 r., III AUa 911/16
…Dalej przywołując treść art. 1 ust. 1, art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1 oraz art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (j. t. Dz. U. z 2015 r., poz. 748 ze zm.; powoływana dalej jako: ustawa systemowa) a także art. 2 i 22 § 1 k.p. Sąd Okręgowy podkreślił,…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 8 maja 2017 r., VIII Ua 24/17
…Świadczenia z ubezpieczenia chorobowego, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (t. j. Dz. U. z 2016 roku, poz. 963 ze zm.) uregulowane są w ustawie z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 27 kwietnia 2017 r., III AUa 1228/16
…czym termin dokonania tej spłaty wprost wynika z treści art 1 ust.11 ustawy i wynosi 12 miesięcy od dnia uprawomocnienia się decyzji określającej warunki umorzenia. Termin ten określony dla wszystkich należności nie podlegających umorzeniu, doznaje modyfikacji jedynie w przypadku należności nie podlegających…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 27 kwietnia 2017 r., III AUa 472/16
…W oparciu o tak ustalony stan faktyczny oraz na podstawie art. 1 ust. 1, art. 4 pkt 9, art. 6 ust. 1 pkt 4 i ust. 4, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 2, art. 18 ust. 3, art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 121 ze zm.) oraz art. 81 ust. 1 i 6…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 27 kwietnia 2017 r., III AUa 679/16
…Sąd pierwszej instancji wskazał, że zgodnie z treścią przepisu art. 1 ust. l ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ubezpieczenia społeczne obejmują: 1) ubezpieczenie emerytalne, 2) ubezpieczenia rentowe, 3) ubezpieczenie w razie choroby i macierzyństwa (ubezpieczenie chorobowe), 4)…
SAOS - Wyrok SO w Bydgoszczy z 24 kwietnia 2017 r., VI U 3525/15
…1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych w związku z art.1 ust.13 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2012r. o umorzeniu należności powstałych z tytułu nieopłaconych składek przez osoby prowadzące pozarolniczą działalność (Dz. U. z 2012r., poz.1551) i po rozpatrzeniu wniosku K. B. z dnia 7 lipca 2014r. w sprawie…
SAOS - Zarządzenie SR Szczecin-Centrum w Szczecinie z 21 kwietnia 2017 r., IX U 254/16
…Stosownie do art. 1 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.), ubezpieczenia społeczne obejmują również ubezpieczenie z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.
SAOS - Wyrok SO w Gliwicach z 28 marca 2017 r., VIII U 2508/14
…wydaną w stosunku do ubezpieczonej K. K. na podstawie art. 1 ust. 8 ustawy z dnia 9 listopada 2012r. o umorzeniu należności powstałych z tytułu nieopłaconych składek przez osoby prowadzące pozarolniczą działalność, Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. określił, iż według stanu na dzień 8 marca 2013r. umorzeniu…
SAOS