Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 31 grudnia 2018 r., VI P 261/18
…Warto tu wskazać choćby nieobecności spowodowane niezdolnością pracownika do pracy, określone w art. 92 k.p. , związane z chorobą pracownika, z odosobnieniem w związku z chorobą zakaźną, czy też ze względu na poddanie się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów…
SAOS - Zarządzenie SR Szczecin-Centrum w Szczecinie z 27 grudnia 2018 r., IX P 248/18
Sygn. akt IX P 248/18 UZASADNIENIE Pozwem z dnia 8 maja 2018r. H. C. domagała się zasądzenia na jej rzecz od pozwanej (...) w S. kwoty 8000 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 25 października 2016r. tytułem odprawy rentowej, nadto zaś kosztów procesu. Powódka wskazała, iż wskutek jej długotrwałej…
SAOS - Zarządzenie SR Szczecin-Centrum w Szczecinie z 19 grudnia 2018 r., IX U 325/17SAOS
- Wyrok SR w Giżycku z 13 grudnia 2018 r., IV P 195/18
…nabycia prawa do tego świadczenia jest niemal identyczne z art. 92 ¹kp , bowiem co prawda ten drugi przepis dodatkowo wskazuje, że pracownik w momencie ustania stosunku pracy musi spełnić warunki uprawniające go do renty z tytułu niezdolności do pracy lub emerytury, jednakże trudno z tej różnicy w zapisach wyciągać…
SAOS - Uzasadnienie SO w Szczecinie z 7 grudnia 2018 r., VI Pa 92/18
…dni, za które pracownik otrzymał wynagrodzenie, zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy , w roku kalendarzowym, w którym ustał stosunek pracy, 8) wykorzystania w roku kalendarzowym, w którym ustał stosunek pracy, zwolnienia od pracy przewidzianego w art. 188 Kodeksu pracy , 9) okresu, za który pracownikowi przysługuje…
SAOS - Wyrok SR dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie z 30 listopada 2018 r., VI P 268/16
…wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy przepis art. 92 § 1 pkt 1 k.p. Jak wynika z ustalonego stanu faktycznego, łączny okres czasu, w którym powód był gotowy do świadczenia pracy, a nie mógł jej świadczyć z powodu niedopuszczenia go do pracy, wyniósł 77 dni, liczone od momentu restytucji stosunku pracy do…
SAOS - Wyrok SA w Katowicach z 29 listopada 2018 r., III AUa 2063/18
…w warunkach szczególnych okresy pobierania wynagrodzenia ( art. 92 k.p. ) oraz pobierania zasiłków chorobowych, zasadnie przyjął Sąd pierwszej instancji, że ubezpieczony w dacie złożenia wniosku spełnił wszystkie przesłanki warunkujące uzyskanie prawa do emerytury.
SAOS - Wyrok SR w Giżycku z 22 listopada 2018 r., IV P 215/18SAOS
- Wyrok SR w Giżycku z 22 listopada 2018 r., IV P 216/18SAOS
- Wyrok SR w Giżycku z 22 listopada 2018 r., IV P 217/18SAOS
- Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 22 listopada 2018 r., VII Ua 56/18
…wypłacił odwołującemu się wynagrodzenie za podstawie art. 92 k.p. w łącznej kwocie 47.344,36 zł. Natomiast za okres od 18 kwietnia 2012 roku do 18 września 2012 roku i od 27 września 2012 roku do 1 października 2012 roku wypłacił zasiłek chorobowy w łącznej kwocie 268.848,33 zł.
SAOS - Wyrok SO w Warszawie z 21 listopada 2018 r., XXI Pa 347/18
…dni, za które pracownik otrzymał wynagrodzenie, zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy , w roku kalendarzowym, w którym ustał stosunek pracy; 14) okresu odbytej czynnej służby wojskowej lub jej form zastępczych; 15) okresu wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze; 16) wykorzystanego…
SAOS - Wyrok SA w Katowicach z 8 listopada 2018 r., III AUa 1970/18
…w warunkach szczególnych okresy pobierania wynagrodzenia ( art. 92 k.p. ) oraz pobierania zasiłków chorobowych, zasadnie przyjął Sąd pierwszej instancji, że ubezpieczony w dacie złożenia wniosku spełnił wszystkie przesłanki warunkujące uzyskanie prawa do emerytury.
SAOS - Wyrok SO w Warszawie z 8 listopada 2018 r., XXI Pa 386/18SAOS
- Wyrok SO w Krakowie z 30 października 2018 r., VII Pa 45/18SAOS
- Wyrok SR dla Łodzi-Widzewa w Łodzi z 29 października 2018 r., II C 64/16
…Z kolei art. 92 §1 pkt 2 kodeksu pracy stanowi, że za czas niezdolności pracownika do pracy wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy, pracownik zachowuje prawo do 100% wynagrodzenia. Skoro przedmiotowa szkoda była wynikiem wypadku w drodze z pracy powodowi przysługiwało świadczenie za okres niezdolności do pracy…
SAOS - Wyrok SO w Częstochowie z 29 października 2018 r., IV U 278/18
…wypłacił ubezpieczonej wynagrodzenie na podstawie art. 92 k.p. Z uwagi na budzące wątpliwości zgłoszenie O. M. do ubezpieczeń społecznych oraz jej roszczenie o wypłatę świadczenia z ubezpieczenia społecznego Zakład przeprowadził postępowanie wyjaśniające.
SAOS - Wyrok SR w Giżycku z 25 października 2018 r., IV P 214/18
…jednostek organizacyjnych sfery budżetowej, jak też z art. 92 § 1 kp . Podkreślił dalej pozwany, że powód nie nabyły praw emerytalnych w rozumieniu ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i odprawa emerytalna w świetle powołanego powyżej orzeczenia nie przysługuje mu.
SAOS - Wyrok SR w Giżycku z 25 października 2018 r., IV P 218/18
…jednostek organizacyjnych sfery budżetowej, jak też z art. 92 § 1 kp . Podkreślił dalej pozwany, że powód nie nabyły praw emerytalnych w rozumieniu ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i odprawa emerytalna w świetle powołanego powyżej orzeczenia nie przysługuje mu.
SAOS - Uzasadnienie SO w Rzeszowie z 25 października 2018 r., I C 133/15
…zostało wypłacone wynagrodzenie za czas choroby zgodnie z art. 92 kodeksu pracy ” nie pozwala na ustalenie wysokości utraconych zarobków. Sąd uznał za niewystarczające także zaświadczenie wystawione przez pracodawcę męża powódki (k. (...) ), albowiem nie odnosi się ono w ogóle do wysokości zarobków (...) natomiast za…
SAOS