Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 31 grudnia 2015 r., I C 1308/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia, świadczeniem głównym ze strony powoda jest zapłata składki ubezpieczeniowej, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej – wypłata określonych sum pieniężnych w razie śmierci ubezpieczonego w…
SAOS - Uzasadnienie SR w Dzierżoniowie z 29 grudnia 2015 r., I C 1638/14
…Z kolei wedle przepisów art. 829 par. 1 Kodeksu cywilnego , ubezpieczenie osobowe może szczególnie dotyczyć przy ubezpieczeniu na życie, śmierci osoby ubezpieczonej lub dożycia przez nią oznaczonego wieku, a przy ubezpieczeniu następstw nieszczęśliwych wypadków, uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia lub śmierci wskutek…
SAOS - Zarządzenie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 29 grudnia 2015 r., I C 2808/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia, świadczeniem głównym ze strony powoda jest zapłata składki ubezpieczeniowej, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej – wypłata określonych sum pieniężnych w razie śmierci ubezpieczonego w…
SAOS - Wyrok SR Szczecin-Prawobrzeże i Zachód w Szczecinie z 22 grudnia 2015 r., III C 226/14
…zdrowia lub śmierci wskutek nieszczęśliwego wypadku ( art.829§1 pkt 2 kc ). W pierwszej kolejności podnieść należy, iż do akt sprawy nie została złożona umowa ubezpieczenia nr na życie nr (...) . Wprawdzie pozwany przyznał, iż zawarł z powodem taką umowę, jednakże przyznanie to stanowiło o braku sporu co do kwestii…
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 22 grudnia 2015 r., I C 2740/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia, świadczeniem głównym ze strony powoda jest zapłata składki ubezpieczeniowej w okresie prolongaty, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej – wypłata określonych sum pieniężnych w razie…
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 18 grudnia 2015 r., I C 2805/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia, świadczeniem głównym ze strony powoda jest zapłata składki ubezpieczeniowej w okresie prolongaty, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej – wypłata określonych sum pieniężnych w razie…
SAOS - Wyrok SN z 17 grudnia 2015 r., V CSK 234/15
…Zgodnie z art. 829 § 2 k.c. dopiero złożenie przez ubezpieczonego oświadczenia woli, że chce skorzystać z zastrzeżenia na jego rzecz ochrony ubezpieczeniowej, rodzi po stronie ubezpieczyciela i ubezpieczonego obowiązki i prawa określone w umowie zawartej przez ubezpieczyciela z ubezpieczającym.
SAOS - Wyrok SR w Jaśle z 15 grudnia 2015 r., I C 538/15
…Należało więc na podstawie art. 805§1 i §2 pkt 2 i art. 829 §1 pkt 1 i 2 w zw. z art. 5 k.c. zasądzić od pozwanego na rzecz powoda kwotę 2.000 zł z ustawowymi odsetkami od dnia 05.01.2015 r. (data pierwszego pisma ubezpieczyciela odmawiającego wypłaty świadczenia – k. 10) do dnia zapłaty (pkt. I wyroku).
SAOS - Wyrok SR w Wieluniu z 8 grudnia 2015 r., VIII C 61/15
…Umowa ta stanowi rodzaj umowy ubezpieczenia osobowego - umowy ubezpieczenia na życie ( art. 829 § 1 pkt 1 k.c. ), w której wypadkiem ubezpieczeniowym jest śmierć osoby ubezpieczonej. Do essentialia negotii umowy ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym należą: zobowiązanie ubezpieczyciela do…
SAOS - Wyrok SR dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi z 7 grudnia 2015 r., II C 608/15
…w rozumieniu art. 410 § 2 k.c. Stosownie do treści art. 829 § 2 k.c. w umowie ubezpieczenia na życie zawartej na cudzy rachunek, odpowiedzialność ubezpieczyciela rozpoczyna się nie wcześniej niż następnego dnia po tym, gdy ubezpieczony oświadczył stronie wskazanej w umowie, że chce skorzystać z zastrzeżenia na jego…
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 2 grudnia 2015 r., I C 2739/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia, świadczeniem głównym ze strony powódki jest zapłata składki ubezpieczeniowej, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej – wypłata określonych sum pieniężnych w razie śmierci ubezpieczonego w…
SAOS - Wyrok SR w Oleśnie z 1 grudnia 2015 r., I C 176/15
Sygn. akt: I C 176/15 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 1 grudnia 2015 roku Sąd Rejonowy w Oleśnie I Wydział Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Katarzyna Kałwak Protokolant: sekr. sądowy Klaudia Pluta po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 17 listopada 2015 roku na rozprawie sprawy z…
SAOS - Postanowienie SO w Warszawie z 1 grudnia 2015 r., I C 1385/14
…art. 58 § 2 kc , art. 805 kc , art. 807 kc , art. 808 kc , art. 829 kc oraz art. 353¹kc i 393 kc. W uzasadnieniu pozwu wskazano, iż pozwane towarzystwo ubezpieczeniowe zawarło z ubezpieczającymi umowy ubezpieczenia grupowego na życie i dożycie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym.
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 1 grudnia 2015 r., I C 3909/14
Sygn. akt 1 C 3909/14 UZASADNIENIE wyroku z dnia 25 listopada 2015 roku Pozwem z dnia 05 grudnia 2014 roku ( data nadania przesyłki pocztowej ), P. S. oraz E. S. wystąpili przeciwko pozwanemu Č. pojišt’ovna A. S. w P. działającej przez Ć. pojišt’ovna Spółka Akcyjna Oddział w Polsce z siedzibą w W. o zapłatę kwoty…
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 26 listopada 2015 r., I C 984/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia na życie, świadczeniem głównym ze strony powoda jest zapłata składki ubezpieczeniowej, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej - wypłata określonych sum pieniężnych w przypadku wystąpienia…
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 25 listopada 2015 r., I C 2322/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia, świadczeniem głównym ze strony powoda jest zapłata składki ubezpieczeniowej w okresie prolongaty, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej – wypłata określonych sum pieniężnych w razie…
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 23 listopada 2015 r., I C 1587/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia na życie, świadczeniem głównym ze strony powoda jest zapłata składki ubezpieczeniowej, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej - wypłata określonych sum pieniężnych w przypadku wystąpienia…
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 23 listopada 2015 r., I C 2150/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia na życie, świadczeniem głównym ze strony powoda jest zapłata składki ubezpieczeniowej, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej - wypłata określonych sum pieniężnych w przypadku wystąpienia…
SAOS - Wyrok SR Gdańsk-Północ w Gdańsku z 18 listopada 2015 r., I C 1224/15
…Umowa, którą strony zawarły, była umowa ubezpieczenia, zatem w myśl art. 805§ 1 i 2 k.c. w zw. z art. 829 §1 pkt. 1 k.c. , jej zwarcie zobowiązywało pozwanego do spełnienia świadczenia w przypadku zajścia określonego w umowie wypadku a powódkę do opłacenia składki.
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 18 listopada 2015 r., I C 2678/15
…W niniejszym przypadku w oparciu o art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w zw. z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. oraz treść umowy ubezpieczenia, świadczeniem głównym ze strony powódki jest zapłata składki ubezpieczeniowej, zaś świadczeniem głównym strony pozwanej – wypłata określonych sum pieniężnych w razie śmierci ubezpieczonego w…
SAOS