Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 października 2017 r., III Ca 857/17
…składki na zasadach ogólnych, tj. na podstawie art. 813 § 1 k.c. , oznacza to, iż uprawnienie takie mu w istocie nie przysługuje. Bank, stosujący wzorzec umowy sam zadecydował o wprowadzeniu firmy ubezpieczyciela i twierdzenie bez żadnych dowodów na poparcie tej tezy, że strony chciały ubezpieczyć kredyt u dowolnego…
SAOS - Wyrok SO w Warszawie z 23 października 2017 r., III C 30/17
…Analiza treści OWU na tle przepisu art. 813 k.c. prowadzi do wniosku, iż wysokość płaconej w tych warunkach przez konsumenta kwoty jest niewspółmierna i zbyt wygórowana w stosunku do poniesionych przez pozwanego nakładów i utraconych korzyści, jak również do faktycznie uzyskanej przez konsumenta ochrony…
SAOS - Wyrok SO we Wrocławiu z 27 września 2017 r., II Ca 100/17
…i dlaczego mają one obciążać ubezpieczonego, skoro w myśl art. 813 § 1 k.c. w przypadku wygaśnięcia stosunku ubezpieczenia przed upływem okresu na jaki została zawarta umowa, ubezpieczającemu przysługuje zwrot składki za okres niewykorzystanej ochrony ubezpieczeniowej.
SAOS - Postanowienie SO w Warszawie z 27 września 2017 r., V Ca 3218/15
Sygn. akt V Ca 3218/15 POSTANOWIENIE Dnia 27 września 2017 r. Sąd Okręgowy w Warszawie V Wydział Cywilny Odwoławczy w składzie: Przewodniczący: SSO Bogusława Jarmołowicz – Łochańska Sędziowie: SO Agnieszka Wiśniewska (spr.) SR (del.) Dorota Walczyk Protokolant: Patrycja Szwed po rozpoznaniu w dniu 15 września 2017 r.…
SAOS - Wyrok SR w Dębicy z 26 września 2017 r., I C 1241/16
Sygn. akt I C 1241/16 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 września 2017 r. Sąd Rejonowy w Dębicy, Wydział I Cywilny w składzie: Przewodniczący: SSR Beata Kozik Protokolant: starszy sekretarz sądowy Joanna Madura po rozpoznaniu w dniu 26 września 2017 r. w Dębicy na rozprawie sprawy z powództwa A. K.…
SAOS - Zarządzenie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 29 sierpnia 2017 r., II C 3818/16
…Omawiane postanowienie OWU pozostaje w oczywistej sprzeczności z treścią art. 813 § 1 zd. 2 k.c. , który stanowi, że w przypadku wygaśnięcia stosunku ubezpieczenia przed upływem okresu, na jaki została zawarta umowa, ubezpieczającemu przysługuje zwrot składki za okres niewykorzystanej ochrony ubezpieczeniowej.
SAOS - Wyrok SR w Koszalinie z 17 sierpnia 2017 r., I C 1558/16
…Narusza to normę z art. 813 § 1 k.c. , zgodnie z którym Składkę oblicza się za czas trwania odpowiedzialności ubezpieczyciela. Prowadzi to do sytuacji, kiedy pomimo zapłaty składki w pełnej wysokości świadczenie drugiej strony umowy jest znacznie ograniczone.
SAOS - Zarządzenie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 11 sierpnia 2017 r., I C 346/17
…interesy konsumenta są niezgodne z art. 385³ pkt. 12 i art. 813 §1 zd.2 k.c. Kodeksu cywilnego . Ponadto argumentował, że za główne świadczenia stron należy uznać elementy konstrukcyjne umowy, zaś w przypadku umowy ubezpieczenia będzie to ze strony powoda zapłata składki ubezpieczeniowej, a ze strony pozwanej -…
SAOS - Wyrok SR w Szczytnie z 28 lipca 2017 r., I C 66/17
Sygn. akt: I C 66/17 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 lipca 2017 r. Sąd Rejonowy w Szczytnie I Wydział Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Leszek Bil Protokolant: p.o. sekr. sądowego Patrycja Zygmuntowicz po rozpoznaniu w dniu 28 lipca 2017 r. w Szczytnie na rozprawie sprawy z…
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 28 lipca 2017 r., I ACa 6/17
Sygn. akt I ACa 6/17 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 lipca 2017 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi I Wydział Cywilny w składzie: Przewodniczący: SSA Małgorzata Dzięciołowska (spr.) Sędziowie:SA Wiesława Kuberska SO del. Elżbieta Zalewska - Statuch Protokolant: sekr. sąd. Iga Kowalska po rozpoznaniu w dniu 28…
SAOS - Wyrok SO w Szczecinie z 19 lipca 2017 r., VIII Ga 260/17
…a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę ; art. 813 § 1 zd. 1 k.c. - składkę oblicza się za czas trwania odpowiedzialności ubezpieczyciela ; art. 31 ust 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 19 lipca 2017 r., III Ca 366/17
…składki na zasadach ogólnych, tj. na podstawie art. 813 § 1 k.c. , oznacza to, iż uprawnienie takie mu w istocie nie przysługuje. Mając na uwadze powyższe, a w szczególności fakt, iż w sprawie niniejszej zostały wykazane wszystkie przesłanki uznania kwestionowanego postanowienia umowy kredytowej za klauzulę abuzywną,…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 14 lipca 2017 r., III Ca 550/17
…np.: dochodzenia zwrotu niewykorzystanej składki ( art. 813 § 1 zd. 1 k.c. ). W przedstawionej sytuacji, powodowie pokrywając koszt ubezpieczenia, mogą następnie stać się dłużnikiem ubezpieczyciela z racji wypłaconego pozwanemu odszkodowania.
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 13 lipca 2017 r., I C 2478/15
Sygn. akt I C 2478/15 UZASADNIENIE W dniu 09 lipca 2015 r. Ł. P. wystąpił przeciwko (...) Towarzystwu (...) S.A. z siedzibą w W. z pozwem o zapłatę kwoty 19.920 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 11 czerwca 2014 r. do dnia zapłaty Nadto powód domagał się zasądzenia na jego rzecz od pozwanego kosztów procesu według…
SAOS - Uzasadnienie SR w Radzyniu Podlaskim z 7 lipca 2017 r., I C 324/17SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 5 lipca 2017 r., II C 560/16
Sygn. akt IIC 560/16 UZASADNIENIE Pozwem z dnia 9 maja 2016 roku, skierowanym przeciwko (...) S.A. w W. , K. S. wniósł o zasądzenie kwoty 80.000 zł z tytułu odszkodowania i zadośćuczynienia wraz z ustawowymi odsetkami od wytoczenia powództwa oraz kwoty po 500 zł miesięcznie z tytułu renty na zwiększone potrzeby,…
SAOS - Zarządzenie SR w Ciechanowie z 28 czerwca 2017 r., I C 886/14
Sygn. akt I C 886/14 UZASADNIENIE Powód R. O. (1) , reprezentowany przez profesjonalnego pełnomocnika w osobie adwokata K. K. , wniósł w dniu 21 sierpnia 2014 r. do tutejszego Sądu pozew przeciwko L. de S. C. de S. y (...) S.A. Oddział w Polsce z siedzibą w W. , żądając zasądzenia na swoją rzecz kwoty 24.000,00 zł…
SAOS - Uzasadnienie SR dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie z 20 czerwca 2017 r., I C 5134/16
…interesy konsumenta są niezgodne z art. 385³ pkt. 12 i art. 813 §1 zd.2 k.c. Kodeksu cywilnego . Ponadto argumentował, że za główne świadczenia stron należy uznać elementy konstrukcyjne umowy, zaś w przypadku umowy ubezpieczenia będzie to ze strony powoda zapłata składki ubezpieczeniowej, a ze strony pozwanej -…
SAOS - Wyrok SO w Warszawie z 12 czerwca 2017 r., III C 1420/16
…Analiza treści OWU na tle przepisu art. 813 k.c. prowadzi do wniosku, iż wysokość płaconej w tych warunkach przez konsumenta kwoty była niewspółmierna i zbyt wygórowana w stosunku do poniesionych przez pozwaną nakładów i utraconych korzyści, jak również do faktycznie uzyskanej przez konsumenta ochrony…
SAOS - Wyrok SR dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi z 7 czerwca 2017 r., I C 841/16
…służyć będzie wyłącznie pozwanemu jako ubezpieczającemu ( art. 813 § 1 zd. II k.c. ). Umowa ani regulamin nie przewiduje nie tylko jakiegokolwiek rozliczenia dotyczącego niewykorzystanej składki, ale nawet żadnych obowiązków informacyjnych pozwanego w tym zakresie.
SAOS